Карліс Сталте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карліс Сталте
лів. Kōrli Stalte
латис. Kārlis Stalte
1930-1940-ві
Народився 10 серпня 1870(1870-08-10)[1]
Mazirbed, Kolka Parishd, Латвія
Помер 13 січня 1947(1947-01-13) (76 років)
Німеччина
Поховання Німеччина
Країна  Російська імперія
 Латвія
 Німецька імперія
Діяльність перекладач, письменник, педагог, органіст, громадський діяч, поет
Знання мов лівська
Заклад Līvli (газета)
Посада головний редактор

Карліс Сталте (лів. Kōrli Stalte; латис. Kārlis Stalte; *10 серпня 1870, Мазірбе — †12 грудня 1947, Німеччина) — учитель, церковний паламар, органіст, поет і публіцист. Найактивніший лівський письменник, громадський і культурний діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в лівській сім'ї в селі Мазірбе. Закінчив Ризьку губернську гімназію. Працював чиновником в Ризі і в Лієпаї і вчителем в Дундага і Мазірбе. Сталте був учителем лівської мови в Ліелірбе. Був церковним паламарем в Мазірбе. У 1922 заснував лівський народний хор. У 1933-1939 був редактором лівської щомісячної газети «Līvli». У 1939 з дружиною переїхав до Берліна. Помер в 1947. Похований в Німеччині.

Письменницька діяльність[ред. | ред. код]

Розпочав свою письменницьку діяльність з 1919. За підтримки наукових і церковних організацій Фінляндії та Естонії почали видаватися вірші лівських поетів, в тому числі і Сталте. Він є першим автором підручника з лівської мови. Сталте публікувався в різних книжкових виданнях, календарях, в газеті «Līvli». 1924-го в Таллінні був виданий перший збірник віршів Сталте «Līvõ lōlõd», який є єдиним окремим збірником віршів лівського поета. Збірник був об'ємом в 24 аркуша і включав 28 віршів.

Сталте був одним з найкращих лівських перекладачів (перекладав як на німецьку, так і на латвійську мову), зокрема він переклав на лівську мову «Новий Завіт». Двома роками пізніше написав пісенну книгу «Līvlist vaimli loulrāntõz» лівською мовою. Був одним із співавторів і редактором лівсько-німецького словника автора Лаурі Кеттунена. Сталте автор слів лівського гімну «Min izāmō».

Поезія Сталте дуже багатогранна. Він починав з простих творів, але вже у віршах пізнього періоду зібрані різні жанри, в тому числі і сонети. Віршована спадщина Сталте величезна. Хоч і не всі текстуальні експерименти були вдалими, загалом його розглядають як кваліфікованого поета.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]