Кафедра теоретичної ядерної фізики та вищої математики ім. О. І. Ахієзера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кафедра теоретичної ядерної фізики та вищої математики
ім. О. І. Ахієзера
Основні дані
Засновано 1933
Приналежність Фізико-технічний факультет,
ХНУ ім. В. Н. Каразіна
Сфера теоретична фізика
Контакт
Ключові особи Ходусов Валерій Дмитрович (завідувач)
Адреса 61108, м. Харків, П'ятихатки, просп. Курчатова, 31
Тип академічна установа[d]
Вебсторінка htuni.univer.kharkov.ua/ftf/pht/kaf/ktyaf.htm

Кафедра теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О. І. Ахієзера (або просто теоркафедра) — одна з чотирьох кафедр фізико-технічного факультету ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Незважаючи на назву, викладачі й студанти кафедри займаються не лише теоретичною ядерною фізикою, але й іншими галузями теорфізики — фізикою плазми, надплинністю, теорією твердого тіла, гравітацією, астрофізикою, квантовою електродинамікою, елемантарними частинками. Водночас, присутність математики в назві кафедри вказує лише на те, що кафедра відповідальна за викладання математичних дисциплін на фізико-технічному факультеті, але студенти кафедри не спеціалізуються в математиці й не обирають математичних тем дипломних робіт.

Кафедра була створена 1933 року як кафедра теоретичної фізики на фізико-математичному факультеті Харківського університету. Після створення фізико-технічного факультету 1962 року кафедра увійшла до його складу. 2011 року кафедрі присвоєно ім'я О. І. Ахієзера, академіка НАН України, учня Ландау, який керував кафедрою в 1940—1973 роках.

Історія[ред. | ред. код]

Сучасна кафедра теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О. І. Ахієзера є спадкоємицею кафедри теоретичної фізики, створеної 1933 року у складі фізико-математичного факультету Харківського державного університету[1]. В 1930-ті роки кафедра працювала під проводом Льва Ландау та його учнів. Від 1933 до 1935 роки кафедрою керукав Лев Розенкевич, який одночасно працював в теоретичному відділі УФТІ під керівництвом Ландау. 1937 року Розенкевич був розстріляний НКВС за Справа УФТІ. Від 1935 до 1940 року кафедрою завідував Леонід П'ятигорський[ru], аспірант Ландау. Сам Ландау був профессором кафедри, читав курс загальної фізики. Саме тоді, в УФТІ та ХДУ, Ландау розпочав реалізацію своїх задумів зі створення «Курсу теоретичної фізики»[ru] та реорганізації підготовки фізиків-теоретиків. Разом з П'ятигорським Ландау написав «Механіку», перший том Курсу (пізніше, після розриву з"" П'ятигорським, перевидав її з Євгенієм Ліфшицем). З Ліфшицем Ландау працював над «Термодинамікою». Ландау, Ліфшиць та Розенкевич разом видали «Задачі з теоретичної механіки». Ландау розробив перші програми викладання курсів теоретичної фізики на теоркафедрі. Викладаючи на кафедрі, Ландау, Розенкевич, П'ятигорський продловжували водночас активно займатися наукою в УФТІ[2]. Саме тоді в Харкові закладувалися підвалини «фізтехівської системи освіти», яка включає викладання предметів провідними науковцями та активне залучення студентів до науково-дослідної роботи, зокрема в НДІ за межами університету.

1940 року завідувачем кафедри став Олександр Ілліч Ахієзер, також учень Ландау. На той час Ландау вже поїхав з Харкова, рятуючись від НКВС, і більшість його починань реалізовувалася вже під керівництвом Ахієзера. 1948 року для підготовки фахівців з ядерної фізики в складі фізико-математичному факультеті було створено закрите спеціальне відділення з ядерної фізики. 1951 року кафедра теоретичної фізики була транформована в закриту кафедру теоретичної ядерної фізики, а Ахієзер залишився її керівником. У 1955—1956 навчальному році кафедра теоретичної ядерної фізики вже була відкритою. Ахієзер продовжував нею керувати аж до 1973 року.

Потім кафедрою керували доцент Ю. О. Кірочкін (1973—1979), професор Ю. А. Бережной (1979—2010) та професор В. Д. Ходусов (2010—2019). 25 лютого 2011 року рішенням Вченої ради університету кафедрі було присвоєно ім'я Олександра Ілліча Ахієзера[1].

Завідувачі кафедри[ред. | ред. код]

Лекція О. Ю. Корчина з фізики елементарних частинок на 4-му курсі

Видатні співробітники та випускники[ред. | ред. код]

Лауреат Нобелівської премії 1962 року з фізики Лев Ландау викладав на кафедрі теоретичної фізики в 1930-і роки.

Академіки[ред. | ред. код]

Члени-кореспонденти НАН України[ред. | ред. код]

Лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Сайт Кафедри теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О. І. Ахієзера. Архів оригіналу за 6 серпня 2016. Процитовано 9 червня 2016.
  2. Ранюк Ю. Н. Л. Д. Ландау и Л. М. Пятигорский [Архівовано 10 вересня 2016 у Wayback Machine.] // ВИЕТ. 1999. № 4. С. 79-91.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Толок В. Т., Коган В. С., Власов В. В. Физико-технический факультет Харьковского национального университета имени В. Н. Каразина // Физика и Харьков. — Харьков : Тимченко, 2009. — С. 257-287. — 408 с.
  • Власов В. В., Гирка И. А., Азаренков Н. А., Ходусов В. Д. Харьковскому физтеху 50 лет. — Харьков : Майдан, 2012. — 188 с.

Посилання[ред. | ред. код]