Квієт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Квіет)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тит Фульвій Юній Квієт
Антонініан із зображенням Квієта
Попередник Галлієн
Наступник Галлієн
Біографічні дані
Народження 3 століття
Смерть 261
Хомс, Сирія
Рід Фульвії
Батько Макріан Старший
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Тит Фульвій Юній Квієт (лат. Titus Fulvius Iunius Quietus; помер у 261 р.) — римський узурпатор, що проголосив себе імператором у 261 році разом зі своїм батьком, Макріаном Старшим, та братом, Макріаном Молодшим. Претедент на престол за правління імператора Галлієна. Після придушення повстання був повішений у місті Емеса (сучасний Хомс, Сирія).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду військовиків Фульвіїв Макріанів. Син військовика Фульвія Макріана Старшого. У 260 році, після потрапляння у полон до персів імператора Валеріана, Квієт разом зі своїм братом Макріаном Молодшим були проголошені консулами, а потім імператорами східних провінцій. Квієт залишався в східних провінціях, коли його батько і брат здійснювали похід на Рим, прагнучи затвердити свої претензії на імперський трон.

У битві із загонами узурпатора Авреола батько та брат Квієта були вбиті, а Квієт, що знаходився у місті Емеса, був змушений протистояти Оденату, очільнику Пальміри, у 261 році до н. е. Зрештою Квієт зазнав поразки, потрапив у полон та був страчений.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Henry Cohen, Description historique des monnaies frappées sous l'Empire Romain, Paris, 1892
  • Udo Hartmann: Das palmyrenische Teilreich. Stuttgart 2001, S. 141—145.