Мариніан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мариніан
Народився 3 століття
Помер 268[1]
Рим, Римська імперія
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик
Знання мов латина
Посада давньоримський сенатор[d] і консул
Рід Valerian dynastyd
Батько Галлієн
Мати Корнелія Салоніна
Брати, сестри Валер'ян II і Салонін

Публій Ліциній Егнацій Мариніан (лат. Publius Licinius Egnatius Marinianus; помер у 268 році) — був третім (наймолодшим) сином римського імператрора Галлієна та його дружини, августи Корнелії Салоніни. Обіймав посаду консула у 268 році (разом з Аспасієм Патерном)[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Про його життя відомо мало подробиць. Походив з роду Ліциніїв. Був представником династії, що правила Римською імперією у 253—268 роках. Його дідом був імператор Валеріан, що володарював разом зі своїм сином, батьком Мариніана, Галлієном.

У 260 році, під час битви при Едесі, Валеріана було взято персами у полон, в якому він згодом і загинув. Одразу після цього, на римський престол почали претендувати чимало узурпаторів, що організовували повстання на чолі своїх військ. Один з них, Постум, вбив брата Мариніана, нового імператора Салоніна. А за два роки до цього, у 258 році, був вбитий найстарший брат Мариніана, цезар Валеріан II. Зважаючи на ці події, батько Мариніана, Галлієн, що залишився єдиним імператором після смерті двох своїх синів, вирішив не ризикувати життям останнього сина, і тому не призначав того на жодні посади до 268 року. Того ж року Мариніан обійняв церемоніальну посаду консула разом з Аспасієм Патерном.

Римський історик Аврелій Віктор стверджує, що Мариніан був страчений разом зі своїм дядьком, Валеріаном Молодшим, за наказом Сенату у 268 році після того, як стало відомо, що власними солдатами було вбито батька Мариніана, чинного імператора Галлієна. Лист нового імператора Клавдія Готського щодо збереження їхнього життя надійти до Сенату не встиг[3].

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://koha-urbs.reteurbs.org/cgi-bin/koha/opac-authoritiesdetail.pl?marc=1&authid=7516
  2. Roman Emperors - DIR valerian and gallienus. www.roman-emperors.org. Архів оригіналу за 4 лютого 2012. Процитовано 22 листопада 2020.
  3. J. Bray (1997), с.307–309. A. Watson (1999), с.41–42