Колайдер (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колайдер
англ. Collider
Жанр науково-фантастичний фільм[1]
Режисер Jason Butlerd
Сценарист Nuno Bernardod
У головних
ролях
Iain Robertsond, Jamie Maclachland і Teresa Tavaresd
Тривалість 79 хв.[2]
Мова англійська
Країна  Португалія
Рік 2013
IMDb ID 2185374

Колайдер (англ. Collider; Collider World) — ірландсько-португальська драма, науково-фантастичний фільм 2013 року, дистриб'ютором якого виступила компанія beActive Entertainment. Фільм є основою трансмедійного проекту, розробленого для різних платформ.

Світова прем'єра була запланована на 10 січня 2014 року в Дубліні.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дослідження Великого адронного колайдера в CERN були на межі прориву у вивченні чорних дір. Вчені вважали, що зможуть контролювати мікрочорні діри, але Пітер Ансей, молодий геній квантової фізики, думав інакше. У своїй доповіді він зробив вражаючі висновки про те, що поточні дослідження явища випромінювання були неточними, і що якби вони дійсно змогли створити ці чорні діри, то рівень випромінювання був би настільки значно нижчим, ніж передбачалося, що вони буквально вибухнули б самі в собі, захопивши з собою всю навколишню матерію.

Залежно від точного рівня радіації це могло бути катастрофічним. Звіт Пітера був відхилений CERN, а довіра до нього як до науковця була підірвана. 23 вересня 2012 року Пітер проникає в лабораторії CERN, щоб отримати доступ до колайдера і саботувати його, запобігаючи будь-яким майбутнім експериментам. Але щось йде не так, як Пітер не міг передбачити, і він переноситься у 2018 рік через кротовину у світ, зруйнований стихійними лихами і перебуваючий у стані війни з Невідомим. Він прокидається в дивно знайомому місці, переконаний, що якось бував тут раніше. Тепер він у майбутньому, 2018 році, і «у пастці» всередині того, що здається готелем.

Зовні атмосфера непридатна для життя, і кожен, хто наважується вийти на вулицю, зникає в тіні, захоплений Невідомим. Невдовзі Пітер розуміє, що він не один. П'ятеро абсолютно незнайомих людей з різних часів і місць також перебувають у готелі разом з ним, але, на відміну від нього, вони нічого не знають про майбутнє і про те, як вони туди потрапили. Пітер постійно отримує спалахи пам'яті та відчуття дежавю, пов'язані з майбутнім. Якщо він правий, то у нього є лише 36 годин, щоб знайти спосіб потрапити до CERN, змінити кротовину і запобігти апокаліпсису, бо коли годинник закінчиться, закінчиться й існування Землі.[3]

У ролях[ред. | ред. код]

  • Йен Робертсон — Пітер Ансей
  • Белла Гісом — Аліша Тейт
  • Марко Коста — Карлос Вера
  • Люсі Кадден — Фіона Мерфі
  • Джеймі Маклаклан — Люк Спенсер
  • Тереза Таварес — Люсія де Соуза

Повязані матеріали та медіа[ред. | ред. код]

До створення фільму «Колайдер» починався як інтерактивний багатоплатформний проект, що розповсюджується компанією beActive Entertainment і поєднує серію коміксів, графічний роман, дві мобільні відеоігри для Android-пристроїв, веб-серіали та соціальні медіа.

Комікси[ред. | ред. код]

Серія коміксів з 6 випусків, а також графічний роман були написані Майком Гарлі та проілюстровані Р. Х. Стюартом, Гаретом Гоураном, Джеком Темпестом, Віллом Пікерінгом та Мартіном Сіммондсом. Комікси доступні на iTunes та Google Play.[4][5]

Крім коміксів, графічні романи доступні на Amazon, Apple iBookstore і в м'якій палітурці у великих магазинах коміксів по всій Європі.[6][7]

Ігри[ред. | ред. код]

Для платформ iOS і Android доступні дві мобільні ігри.

Collider Quest — перша гра у франшизі. Це гра про збирання предметів, розв'язування головоломок та перевірку пам'яті через кілька рівнів зі зростаючою складністю.

Гра була випущена влітку 2012 року і доступна в iOS App Store та Google Play.[8][9]

Collider Code Breaker — це друга гра у франшизі, яка доступна виключно на пристроях iOS. У грі розповідається як Люк Спенсер, знешкоджує кожну бомбу, зламуючи її код.[10]

Цифрові серії[ред. | ред. код]

8-серійний цифровий серіал, який є приквелом до фільму, був створений у січні 2012 року для YouTube та SAPO і набрав понад 1 мільйон переглядів. Згодом серіал транслювався на португальському телеканалі SIC Radical.

Серіал знімався в Лісабоні, сценарій написали Катріона Скотт і Нуно Бернардо, режисером виступив Бернардо, а Ієн Робертсон повторив свою роль Пітера Ансея з фільму.

№. Назва Режисер Сценарій Дата виходу
1«Life or Death»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо4 червня 2012
2«End of the World»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо11 червня 2012
3«Breakdown»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо18 червня 2012
4«Know the Truth»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо25 червня 2012
5«Long Hours»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо2 липня 2012
6«Paranoia»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо9 липня 2012
7«Despair»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо16 липня 2012
8«The Point of No Return»Нуно БернардоКатріона Скотт і Нуно Бернардо23 липня 2012

Рецепція[ред. | ред. код]

Рорі Кешин з Entertainment.ie поставив фільму 1 з 5.[11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt2185374/
  2. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  3. Film. colliderworld.com Entertainment. Архів оригіналу за 2 December 2015. Процитовано 15 July 2015.
  4. Collider Comics on iTunes
  5. Collider Comics on Google play
  6. Collider Graphic Novel on iTunes
  7. Collider Graphic Novel on Amazon
  8. Collider Quest on the App Store
  9. Collider Quest on Google Play
  10. Collider Code Breaker on the App Store
  11. Collider. entertainment.ie. 6 January 2014.

Посилання[ред. | ред. код]