Колкер Борис Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борис Григорович Колкер
Народився15 липня 1939(1939-07-15) (84 роки)
Тираспіль, Молдавська АРСР, Радянський Союз
Місце проживанняКлівленд
Країна СРСР
 США
 Молдова
 Росія
Діяльністьписьменник, перекладач, есперантист, esperantologist, педагог
Alma materДержавний університет Молдови
Галузьлінгвіст
Посадаcommittee member of TEJOd, Universal Esperanto Association committee memberd і Академія есперанто
Науковий керівникMagomet Isayevd
ЧленствоАкадемія есперанто
Soviet Republics Esperanto Uniond
Universala Esperanto-Asocio
Akademio Literatura de Esperantod
Радянський молодіжний рух есперантистів
Асоціація радянських есперантистів
Російський союз есперантистів
Tutmonda Esperantista Junulara Organizo
Q12349310?
Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj
Відомий завдяки:есперанто
РодичіQ12346375?
Нагороди

Борис Григорович Колкер (народився 15 липня 1939 року в Тирасполі, Молдавська АРСР) – радянський та американський лінгвіст, педагог та перекладач, автор трьох підручників з есперанто.
З 1993 року живе в США (Клівленд, штат Огайо).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився в Тирасполі перед початком радяно-німецької війни. У 1944—1965 роках жив у Кишиневі, у 1965—1993 роках — в Бірську та Уфі, з 1993 у Клівленді (штат Огайо, США). Вивчив есперанто[де?] в 1957 році. Доктор мовознавства, захистив кандидатську дисертацію з есперантології у 1985 в Інституті мовознавства АН СРСР (Москва). Викладав в університетах Сан-Франциско та Гартфорда.

Автор трьох підручників есперанто, інтерлінгвістичних статей та рецензій. Завдяки великій популярності книги «Подорож у країну Есперанто», що є одночасно курсом удосконалення есперанто та путівником в есперантську культуру, він відомий багатьом як «гід у країні Есперанто». На титульній сторінці видання 2005 року - відомий український есперантист, видавець, фото-художник, меценат руху есперантистів України - Василь Станович (світлина зроблена під час Світового з'їзду есперантистів у Загребі, серпень 2001 року.

Член Академії Есперанто. Почесний член Всесвітньої Есперанто-Асоціації (Universala Esperanto Asocio, UEA). Співредактор журналу «Monato». Десятки років керував масовими заочними курсами в Росії, на яких отримали дипломи майже 900 осіб, багато з України. Викладав есперанто в американських університетах у Сан-Франциско та Гартфорді. Тепер є керівником Міжнародних Заочних Курсів Удосконалення в Інтернеті. У різні часи був одним із засновників і керівників організацій есперантистів у Радянському Союзі та Росії.

Батьки Бориса Колкера походять з міста Балти Одеської області. Борис Колкер брав участь у Радянських Есперантистських Молодіжних Таборах під Києвом у 1971 та 1979 роках.

Дисертація

[ред. | ред. код]

Підручники

[ред. | ред. код]