Всесвітній конгрес есперантистів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Країни, що приймали ВКЕ, 1905–2016

Всесвітній конгрес есперантистів або, точніше, Всесвітній конгрес есперанто (есп. Universala Kongreso de Esperanto) щорічно проводить Всесвітня Есперанто Асоціація. Це найбільший у світі есперанто-захід, що збирає тисячі есперантистів з усього світу. Як правило, Конгрес відбувається в останній тиждень липня або перший тиждень серпня, триває 8 днів.

Перший конгрес був організований 1905 року у Булонь-сюр-Мер (Франція). Останній наразі відбувся у Лахті (Фінляндія) 20-27 липня 2019. Наступний конгрес відбудеться у Монреалі (Канада) 6-13 серпня 2022 р., Турині (Італія, 2023). З'їзди 2020 та 2021 років проводилися у віртуальному режимі через коронавірусну пандемію.

За всю історію заходу конгрес ще ні разу не проходив в Україні. З-поміж пострадянських країн він відбувався лише в Литві. Конгрес уже бував в Австралії, але ще ні разу — на Африканському континенті.

Крім культурних і просвітницьких заходів, на конгресі вирішують всі організаційні питання Всесвітньої асоціації есперанто — зокрема, відбувається очна зустріч комітету цієї організації і вибори президента.

Посилання[ред. | ред. код]