Колючник смугастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колючник смугастий
Самець смугастого колючника (Панама)
Самець смугастого колючника (Панама)
Самиця смугастого колючника (Панама)
Самиця смугастого колючника (Панама)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Сорокушові (Thamnophilidae)
Рід: Колючник (Cymbilaimus)
Вид: Колючник смугастий
Cymbilaimus lineatus
(Leach, 1814)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Lanius lineatus
Посилання
Вікісховище: Cymbilaimus lineatus
Віківиди: Cymbilaimus lineatus
ITIS: 559649
МСОП: 22701223
NCBI: 419694

Колю́чник смугастий[2] (Cymbilaimus lineatus) — вид горобцеподібних птахів родини сорокушових (Thamnophilidae). Мешкає в Центральній і Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 17-18 см, вага 35-41 г. Самці мають повністю смугасте, чорно-біле забарвлення, нижня частина тіла у них переважно біла. У самиць тім'я темно-каштанове, спина чорна, поцяткована охристими смужками, нижня частина тіла смугаста, чорно-охриста. Дзьоб зверху чорний, знизу сизий, лапи сизі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • C. l. fasciatus Ridgway, 1884 — крайній південний схід Гондурасу (Ель-Параїсо), карибські схили в Нікарагуа і Гондурасі, обидва схили в Панамі, західна і північна Колумбія, північно-західна Венесуела (на схід до Мериди і Баринаса) і північний захід Еквадору (від Есмеральдаса до північного Лос-Ріоса);
  • C. l. intermedius Hartert, EJO & Goodson, 1917 — південна Венесуела (захід Болівару, Амасонас), південна Колумбія, схід Еквадору і Перу, захід Бразильської Амазонії, північний захід і крайній схід Болівії;
  • C. l. lineatus (Leach, 1814) — східна Венесуела, Гвіана, північний схід Бразильської Амазонії (на північ від Амазонки, від Ріу-Негру і Ріу-Бранку на схід до Амапи і Пари).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Смугасті колючники мешкають в Гондурасі, Нікарагуа, Коста-Риці, Панамі, Колумбії, Еквадорі, Перу, Болівії, Бразилії, Венесуелі, Гаяні, Суринамі, Французькій Гвіані. Вони живуть у вологих тропічних лісах, на узліссях і галявинах та в чагарникових заростях. Зустрічаються парами, на висоті до 1000 м над рівнем моря. Іноді приєднуються до змішаних зграй птахів.

Смугасті колючники живляться комахами та іншими безхребетними, яких шукають в середньому ярусі лісу, на висоті від 5 до 20 м над землею, серед ліан і стовбурів дерев, іноді також в лісовій підстилці. Іноді вони живляться також дрібними ящірками, амфібіями і плодами і слідкують за кочовими мурахами. Сезон розмноження триває з квітня по червень. Гніздо чашоподібне, прикріплюється до горизонтальної розвилки гілок, на висоті від 2 до 7,5 м над землею. В кладці 2 кремово-білих яйця, поцяткованих коричневими і світло-пурпуровими плямами. вдень насиджують і самиці, і самці, вночі лише самиці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Cymbilaimus lineatus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 10 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Antbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 10 жовтня 2022.