Колін Натлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колін Натлі
Дата народження 28 лютого 1944(1944-02-28)[1][2] (80 років)
Місце народження Госпорт, Gosportd, Гемпшир[d], Гемпшир, Велика Британія
Громадянство  Велика Британія
 Швеція
Професія кінорежисер, сценарист, режисер, телережисер, кінопродюсер
Нагороди
IMDb ID 0638324
colinnutley.com
CMNS: Колін Натлі у Вікісховищі

Колін Натлі (англ. Colin Nutley; нар.. 28 лютого 1944 року, Ґоспорт) — англійський кінорежисер, який отримав найбільшу популярність у шведській кіноіндустрії.

Біографія[ред. | ред. код]

Колін Натлі закінчив Портсмутський коледж мистецтв і почав кар'єру на британському телебаченні як графічний дизайнер. Потім він зайнявся виробництвом драм і документальних фільмів для ITV, BBC і Channel 4. Він став режисером перших двох епізодів Press Gang, але йому не сподобався фінальний монтаж, так що він попросив, щоб його ім'я з титрів прибрали.[3]

Робота Колін Натлі у Швеції почалася зі створення Annika, телесеріалу про шведську дівчинку, яка провела три тижні на Острові Віт в Англії, вивчаючи англійську. Потім була робота над документальним фільмом Where Roses Never Die, фільм про життя в невеликому шведському селі, який пізніше став натхненням для фільму House of Angels.

Його перша робота The Ninth Company — чорна комедія, історія про групу молодих conscripts, які намагаються to make a smart economic killing. BlackJack — про любов і зраду в маленькому місті, на тлі танцювальної музики.

House of Angels вийшов в прокат у 1992 році і досі є одним з найбільш популярних шведських фільмів усіх часів. Фільм був нагороджений двома нагородами Guldbagge як «Найращий фільм» і «Найраща режисура».

The Last Dance — чорна комедія про roller-coaster дружбу між двома парочками з великого міста. Картина отримала нагороди «Найкраща акторка» і «Найраща операторська робота» в 1993 році на нагородження Swedish Film Awards.

Прем'єрний показ фільму House of Angels — the Second Summer відбувся у Святвечір 1994 року і зібрав у прокаті чималу суму. Such is Life — комедійна драма про кохання, невгамовних обіцянках і реалізації мрій, що вийшла в Швеції у жовтні 1996 року. Фільм став знаменитий ще й тому, що в ньому звучить багато пісень популярної шведської групи Roxette у виконанні Марі Фредрікссон.

Under the Sun, історія про довіру, дружбу, і любов, що відбувається в середині 1950-х року, вийшла на Різдво 1998 року і Gossip, в якому знімалися десять найпопулярніших шведських актрис вийшов в 2000 році наприкінці грудня. Deadline (2001) і Paradise (2003) зняті з бестселлерам Liza Marklund. «The Queen of Sheba's pearls» (2004) — англомовний фільм про післявоєнну Англію 1950-х. «Heartbreak Hotel» вийшов у 2006 році і остання робота режисера, картина «Angel» в 2008 році.

Файл:Colin nutley sant ar livet vhs.jpg
Обожка VHS фільму «Such is Life». Зображена актриса Гелена Бергстрем, дружина режисера

Фільми House of Angels, The Last Dance і Under the Sun були номіновані Шведським Інститутом Фільмографії для подання Швеції в категорії «Кращий фільм іноземною мовою» на церемонії Оскара (1993, 1994 і 1999). Картина Under the Sun була номінована на приз Академії за найкращий фільм іноземною мовою і також отримала спеціальний приз журі на кінофестивалі в Сан-Себастьяні.

Одружений на актрисі Гелені Бергстрем, яка грала головні ролі у багатьох його фільмів. Три дитини — Daniel, Molly і Tim. Проживає в Lidingö, в лені Стокгольм з 1998 року.[4]

Роботи на шведському телебаченні[ред. | ред. код]

  • 1983 — «Annika» — телесеріал
  • 1984 — «Where Roses Never Die» (швед. Där Rosor Aldrig Dör, рос. Де троянди ніколи не вмирають) — документальний фільм
  • 1985 — «Fifth Generation» (швед. Femte Generationen, рос. Пятое поколение) — серіал
  • 1989 — «Long Way Home» (швед. Vägen Hem, рос. Долгая дорога домой)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #139223827 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Discogs — 2000.
  3. mjnewton.demon.co.uk. Архів оригіналу за 18 лютого 2007. Процитовано 29 червня 2019.
  4. IMDb Biography for Colin Nutley. Архів оригіналу за 26 лютого 2008. Процитовано 29 червня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]