Користувач:Ірина Мокрицька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центр спільних дій – громадська організація, яку заснували у 2009 році Олег Рибачук, Світлана Заліщук та Іван Марунич.  

У 2020 році Центр спільних дій[1] почав працювати як аналітично-адвокаційна організація, яка займається аналізом рішень влади (парламенту, уряду та президента), державних та місцевих політик, впроваджує інструменти залучення громадян до ухвалення рішень та участі в демократичних процесах і просуває демократичні зміни.

Громадська організація Центр спільних дій працює виключно в інтересах громадян, є незалежною, політично нейтральною та незаангажованою в усіх аспектах своєї діяльності.

Історія[ред. | ред. код]

Центр спільних дій з 2009 по 2019 рік існував як платформа платформ, даючи можливість розвиватися різним проєктам, які ставали в кінцевому результаті новими організаціями. Зокрема, до таких належать Рух Чесно[2], Сильніші разом[3], Реанімаційний пакет реформ[4], Сильні громади[5].

2009 рік[ред. | ред. код]

Кампанія «Новий громадянин»[6] – це позапартійна, політично незаангажована громадська ініціатива, що мала на меті посилити вплив громадян на суспільні й політичні процеси в Україні[7]. Центр спільних дій розпочав свою діяльність з цієї кампанії.

Загалом ініціатива об’єднала майже 50 незалежних громадських організацій, які займалися захистом прав людини, обстоюванням свободи слова, моніторингом виборів, дослідженням актуальних питань державної політики, розв’язанням проблем місцевого самоврядування, довкілля та здоров’я, підтримкою молоді тощо.  

Основні завдання кампанії[8] – координація діяльності громадських ініціатив, моніторинг виборчих перегонів та президентських виборів 2010, посилене інформування суспільства, а також українських та іноземних ЗМІ, публічний тиск для вирішення актуальних суспільних проблем.  

2010 рік[ред. | ред. код]

Владометр[9] – проєкт Центру спільних дій, який займався моніторингом політичних обіцянок[10]. Його суть полягала у фіксуванні обіцянок українських політиків (від голови сільради – до президента) та моніторингу їхнього виконання. Команда проєкту намагалась зробити українську політику більш прозорою і менш популістською. Генерувати зміст могла не лише редакція, а й самі користувачі[11].  

Головним редактором був Вахтанг Кіпіані.

Адвокаційна кампанія закону про доступ до публічної інформації[9] – кампанія була реалізована силами членів партнерства «Новий громадянин» під координацією Центру спільних дій. Головна мета кампанії – ухвалення та повноцінна реалізація Закону України «Про доступ до публічної інформації», розвиток свободи слова. Закон було ухвалено 13 січня 2011 року.  

2011 рік[ред. | ред. код]

Рух Чесно у 2011 році створили як коаліцію громадських організацій, ЗМІ, незалежних журналістів та активістів для моніторингу передвиборчої кампанії та виборів до Верховної Ради 2012 року[9].  

За час своєї діяльності Рух Чесно став найбільш впливовою українською watchdog-ініціативою з прозорості, підзвітності та відкритості політиків і партій[12].  

У 2020 році Рух Чесно став громадською організацією із експертизою у сферах парламентаризму і місцевого самоврядування, політичних фінансів та виборів[2].

1-ий міжнародний конкурс «Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни!» – одна з сотні найкращих інформаційних кампаній в світі на захист свободи слова за версією британської організації Index Censorship. Реалізація конкурсу відбувалась завдяки Центру спільних дій із залученням журналістів руху “Стоп Цензурі!”, партнерських організацій, популярних українських ЗМІ[9].

2012 рік[ред. | ред. код]

Кампанія Фільтруй раду, яка відбувалась в межах Руху Чесно, та була спрямована на те, щоб покращити якість політики шляхом очищення майбутнього парламенту від недоброчесних кандидатів[13].

Ініціатива Youcraine.eu – Твоя Україна в Європі. Цей проєкт, який здійснювали під координацією Центру спільних дій[9], мав на меті забезпечити українських та міжнародних високопосадовців, а також людей, що формують суспільну думку, прогресивною, реалістичною, актуальною та якісно новою аналітикою щодо Порядку денного відносин між Україною та ЄС.

Після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, у жовтні 2014 року, ініціативу переформатували в інформаційну кампанію «Сильніші разом»[14], секретаріат якої координував Центр спільних дій. У 2015 році команда секретаріату інформаційної кампанії стала громадською організацією Український центр європейської політики[3].  

2013 рік[ред. | ред. код]

Фейсбук-сторінка «Євромайдан»[15] – протягом трьох місяців команда Центру спільних дій в цілодобовому режимі вела найпопулярніше медіа часів Революції Гідності в Україні[16].  

Кампанія Фільтруй владу[13], яка відбувалась в межах Руху Чесно, основна мета якої – контролювати діяльність народних депутатів, обраних в 2012 році. Активісти ставили до нардепів ряд вимог, зокрема особисте голосування, належне відвідування пленарних засідань, публічність прізвищ помічників, розширення каналів комунікації з виборцями та звітування про свою роботу, прозорість роботи парламентських комітетів.

Документальний альманах «Відкритий доступ», який презентували на Міжнародному фестивалі Docudays UA[17]. Центр спільних дій провів всеукраїнський тур показу фільму (40 показів) із залученням провідних журналістів до дискусій на теми права на доступ до інформації, боротьби з цензурою, активізації громадянського суспільства[13].

2014 рік[ред. | ред. код]

Сильні громади Донеччини[18] – проєкт, спрямований на активізацію громадянського суспільства на Сході України. Основні напрямки роботи – дослідження й ідентифікація соціально-економічних проблем та адвокація їхнього вирішення, розробка інфраструктурних проєктів, робота з молоддю, розвиток громадянського суспільства.

У 2018 році проєкт став самостійною громадською організацією[5].

Реанімаційний пакет реформ[4] – найбільша адвокаційна коаліція провідних громадських організацій та експертів. Навколо РПР об’єдналося понад 300 експертів, активістів, журналістів, науковців, правозахисників з 50-ти найвідоміших українських аналітичних центрів та громадських організацій.  

Команда Центру спільних дій, окрім роботи в рамках експертних груп та загальної координації ініціативи, забезпечувала комунікаційний напрямок роботи секретаріату коаліції[18]. Представники Центру займалися організацією та проведенням різноманітних заходів (вуличних акцій, прес-брифінгів, круглих столів, регіональних презентацій), співпрацювали з журналістами провідних ЗМІ для висвітлення процесу ухвалення законопроектів ініціативи, забезпечували функціонування веб-сайту ініціативи та сторінок у соцмережах.

Кампанія в межах президентських та парламентських виборів, яку реалізував проєкт «Владометр». Головна мета – просування ідеї “відповідальних програм” кандидатів на виборчі посади – програми з конкретними і детальними обіцянками без популізму[18].

Онлайн-інструмент «Доступ до правди»[19] – найбільша відкрита база розпорядників публічної інформації. Центр спільних дій розробив програмне забезпечення та дизайн сайту, який розмістили на домені Української правди.

2-ий міжнародний конкурс «Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни!» був спрямований на збільшення обізнаності громадян у питаннях захисту свободи слова і протидії цензурі[18].

2015 рік[ред. | ред. код]

Проєкт Медіахаб[20][21] – сo-working та вільний простір. Універсальний майданчик для проведення різноманітних заходів для журналістів та громадських організацій. Проєкт став можливим завдяки зусиллям трьох організацій – Центр спільних дій, Українська правда та Громадське.

Кампанії «Чесна весна – відповідальна осінь», «Стеж за грошима», «Нахіба нам депутат?» – три паралельні кампанії в понад 20 областях України напередодні та під час місцевих виборів 2015 року. Вони відповідали на ключові питання: «що робили депутати?», «що заробили і скільки витратили кандидати на кампанію?», «навіщо взагалі їх обирати?» і «що потім з ними робити після виборів?». Завдяки цим кампаніям зросла спроможність активістів на місцях впливати на місцеву політику[22].

3-й Міжнародний конкурс «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни». Спеціальною темою в умовах війни та інформаційної агресії Росії стало гасло «Права людини понад усе»[22].  

2016 рік  [ред. | ред. код]

Мережа моніторингових центрів громадського контролю «ДІЙ» здійснювала моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування в 5 регіонах України[23].

Проєкт «Чітко». В межах проєкту команда Центру спільних дій аналізувала чинне нормативно-правове поле щодо системи контролю за використанням публічних фінансів та реальні практики її імплементації на місцях[23].  

В 2016 році Центр спільних дій розпочав повний цикл вироблення публічної політики щодо рівного доступу до політики. Щоб модернізувати виборчу систему та інші закони України, які впливають на доступ громадян до влади та представництво їхніх інтересів під час розробки національних та місцевих політик. Команда організації провела аналітичні дослідження та публічні консультації залучивши галузевих експертів, представників парламентських політичних партій, дослідників виборчих систем та організації, які слідкують за виборами в Україні. Результати роботи відображені в Зеленій книзі «Рівний доступ до політики»[24].  

«Політична пам’ять» – онлайн-інфраструктура з фактами про партії та політиків, які принаймні раз балотувались до Верховної Ради, обласних і місцевих рад України з перших виборів незалежної України. Проєкт створено в межах Руху Чесно[23].

4-й Міжнародний конкурс «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни» на тему «Корупція – це...»[23].

2017 рік[ред. | ред. код]

Тур ЗМІНИТИ – двоетапний всеукраїнський полісі-тур, в рамках якого були зібрані позиції груп інтересів щодо реформування системи охорони здоров’я, освіти, виборчого законодавства, системи контролю за використанням публічних фінансів і доступу громадян до ухвалення рішень[12].

У співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та експертом медичної групи РПР Олександром Ябчанкою Центр спільних дій провів 92 публічні консультації з питань реформи системи охорони здоров’я у 63 містах. Учасниками вироблення державної політики стали близько 2500 представників медичної спільноти, місцевої влади та пацієнтських громадських організацій[25].

У партнерстві з Міністерством освіти та науки України й експерткою аналітичного центру CEDOS Іриною Когут Центр спільних дій провів 23 консультації з питань реформи системи освіти. Понад 900 освітян, представників місцевої влади та експертних організацій долучитись до вироблення рішень загальнонаціонального рівня[26].

В рамках проєкту “Чітко” Центр провів 22 публічні консультації в обласних центрах України для аналізу діючої системи контролю за використанням децентралізованих фінансів, до яких долучилися 211 учасників: представники департаментів фінансів, економічного розвитку та внутрішнього аудиту ОДА, керівники та спеціалісти департаментів фінансів міських виконавчих органів і РДА, представники Державної казначейської служби, Державної аудиторської служби, місцевої влади та громадських організацій[27].

Адвокаційна кампанія щодо виборчої реформи, основне завдання якої – спонукати Верховну Раду ухвалити обіцяну у Коаліційній угоді виборчу реформу, передусім запровадити пропорційну систему з відкритими регіональними списками на парламентських виборах[28][29].  

2018 рік[ред. | ред. код]

Регіональна мережа Центру. Організація розбудувала мережу представників в 22 регіонах України. Представники Центру проводили публічні консультації для залучення груп інтересів в процесі вироблення місцевих політик. Регіональні координатори також організовували заходи в обласних центрах в рамках адвокаційної кампанії щодо виборчої реформи[30].  

Спецпроєкт «Вибори Вибори»[30][31] – спільний проєкт Центру спільних дій та онлайн-видання Українська правда, спрямований на привернення уваги до важливих змін державної політики.

PolitHub[30][32] – всеукраїнська незалежна база даних про всіх політиків і партії, яка містить профілі понад 125 тис. політиків і 540 партій та блоків.

2019 рік[ред. | ред. код]

Інформаційні кампанії під час президентських та парламентських виборів, в межах якої Центр спільних дій опрацював програми найпопулярніших кандидатів і партій, а після представила їх виборцям в різноманітних форматах[33].

Інструмент Вибори 2019: За кого голосувати?[33][34] – онлайн-інструмент порівняння програм кандидатів в президенти і партій, які змагалися за голоси виборців на парламентських виборах. Інструментом скористалися 219 000 користувачів.  

Інформаційна кампанія щодо змін до Конституції[33], які могли розбалансувати систему стримувань і противаг українських інститутів влади. В межах кампанії Центр спільних дій проаналізував кожен попередньо ухвалений парламентом проєкт та презентував їх в різних форматах, повідомивши громадян про ризики таких змін.

Регіональна мережа організації продовжувала свою роботу на рівні обласних центрів. Водночас регіональні представники розширили свою роботу на рівень об’єднаних територіальних громад, де допомагали органам самоврядування проводити публічні консультації для залучення груп інтересів в процесі вироблення місцевих політик. Команда провела 192 публічні консультації, залучивши 3916 учасників, в 23 обласних центрах та 95 громадах[33].

2020 рік[ред. | ред. код]

У 2020 році Центр спільних дій[1] змінив формат своєї роботи з платформи платформ на аналітично-адвокаційна організація.  

Основні напрямки роботи:

  • моніторинг рішень влади – щотижневі дайджести (лінк на підписку)
  • аналіз рішень – інституції, баланс гілок влади, органи влади, органи місцевого самоврядування  
  • розробка рішень – консультації з бізнесом в межах оновлення Угоди про асоціацію з ЄС, аналітична та організаційна підтримка Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції
  • люди і влада – конкурс Твоя влада. Знай своє місце[35], кампанія в межах місцевих виборів про повноваження органів місцевого самоврядування. Інструмент Вибори 2020: За кого голосувати?[36] – онлайн-інструмент порівняння програм кандидатів у мери міст обласних центрів і партій, які змагалися за голоси виборців на виборах до міськрад обласних центрів. Інструментом скористалися 63 000 користувачів.  

2021 рік[ред. | ред. код]

Центр спільних дій продовжує працювати як аналітично-адвокаційна організація.

  1. а б Головна. Центр спільних дій (ua) . Процитовано 23 березня 2021.
  2. а б ЧЕСНО. www.chesno.org. Процитовано 23 березня 2021.
  3. а б Український центр європейської політики | Ukrainian Centre for European Policy. Український центр європейської політики (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  4. а б Реанімаційний Пакет Реформ. rpr.org.ua. Процитовано 23 березня 2021.
  5. а б На лінії зіткнення. gromady.dn.ua. Процитовано 23 березня 2021.
  6. Новий громадянин (укр.), процитовано 23 березня 2021
  7. Громадська кампанія Новий Громадянин « ІПО – Інститут Політичної Освіти. Процитовано 23 березня 2021.
  8. Фейсбук сторінка кампанії «Новий громадянин». Facebook (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  9. а б в г д Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2012 рік (PDF). centreua.org (українська) .
  10. Владометр: онлайн сервіс, який фіксує обіцянки українських політиків. Watcher (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  11. Увійти у Facebook. Facebook (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  12. а б Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2017 рік (PDF). centreua.org (українська) .
  13. а б в Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2013 рік (PDF) (українська) .
  14. Фейсбук-сторінка кампанії «Сильніші разом». Facebook (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  15. Фейсбук-сторінка Євромайдану (українська) .
  16. Сторінка Євромайдану стала найпопулярнішою українською сторінкою у Facebook. Watcher (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  17. Документальний альманах «Відкритий доступ». docudays.ua (англ.). Процитовано 23 березня 2021.
  18. а б в г Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2014 рік (PDF) (українська) .
  19. Доступ до правди. dostup.pravda.com.ua. Процитовано 23 березня 2021.
  20. MediaHub Київ. Українська правда. Процитовано 23 березня 2021.
  21. Фейсбук-сторінка проєкту Медіахаб.
  22. а б Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2015 рік (PDF) (українська) .
  23. а б в г Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2016 рік (PDF). centreua.org (українська) .
  24. Зелена книга «Рівний доступ до політики» (PDF) (українська) .
  25. Звіт за результатами консультацій щодо реформи системи охорони здоров’я в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» (PDF). centreua.org (українська) .
  26. Звіт за результатами консультацій щодо реформи системи освіти в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» (PDF). centreua.org (українська) .
  27. Зелена книга «Система контролю за використанням публічних фінансів: ціна грошей» (PDF). centreua.org (українська) .
  28. Зелена книга «Рівний доступ до політики» (PDF). centreua.org (українська) .
  29. Біла книга «Рівний доступ до політики» (PDF). centreua.org (українська) .
  30. а б в Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2018 рік (PDF) (українська) .
  31. Сторінка проєкту Вибори Вибори на сайті Українська правда (українська) .
  32. ПолітХаб - унікальна база даних політиків та партій. www.chesno.org (укр.). Процитовано 23 березня 2021.
  33. а б в г Публічний звіт організації Центр спільних дій за 2019 рік. centreua.org (українська) .
  34. Вибори 2019. За кого голосувати?. centreua.org. Процитовано 23 березня 2021.
  35. Конкурс плакатів «Твоя влада. Знай своє місце». centreua.org.
  36. Вибори 2020. За кого голосувати?. centreua.org.