Користувач:Оля Дика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зиґмунт Гаупт (пол. Zygmunt Haupt, 5 березня 1907 в Улашківцях на Поділлі- †10 травня 1975 в Вінчестері в штаті Вірджинія в США) - польський письменник, художник та архітектор. Автор оповідань та репортажів.

Біографія

[ред. | ред. код]

Зигмунт Хаупт був сином Людвіка і Альбіни з дому Мазурек. Після закінчення початкової школи в Тернополі, а пізніше гімназії в Ярославові. Інші джерела вказують, що Гаупт закінчив гімназію ім. Коперника у Львові, де склав випускні іспити. Розпочав навчання в Університеті Яна Казимира на інженерному факультеті, а пізніше перевівся на архітектурний. В 1928 році виїхав до Парижа, де в 1931-1932 вивчав урбанізм в Сорбонні. Там розпочав малювати і писати.

З Парижа він повернувся до Польщі і до часу його мобілізації в 1939 році до Бригади Кавалерії, активно брав участь в культурному житті Львова.

Під час Другої світової війни був підпоручником бригади моторизованої артилерії і після вторгнення СРСР до Польщі його підвідділ пробрався в Угорщину. Хаупт після табору для інтернованих переїхав у Францію. Евакуйований з-під Дюнкерка на "Batorym" добрався на Британські острови, де служив в Госфорді, а пізніше в Лондоні. Там він познайомився із своєю майбутньою дружиною - Edith Norris, яка була Американкою[1].

В 1946 році Зиґмунт Гаупт разом із дружиною і сином виїхав в Сполучені Штати Америки, спочатку до Нового Орлеану, а 1951 році у зв'язку із роботою в Голосі Америки з родиною переїхав у Нью-Йорк, де редагував новий журнал "Америка". Друкував також англійською мовою в журналах: "Accent", "Nassau Review", "Furioso", "The Paris Review", "New Directions"[1].

10 травня 1975 через гострий інфаркт міокарда і крововилив у мозок помер в лікарні у Вінчестері в штаті Вірджинія. Похоронений на кладовищі у Metairie.

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • В 1963 році призначено нагороду паризького часопису "Kultury" за "Перстень з паперу".
  • В 1971 став лауреатом Nagrody Fundacji im. Kościelskich.

Увіковічення

[ред. | ред. код]

Творчість

[ред. | ред. код]
  • Паперовий перстень (Париж 1963, Воловєц 1999, збір оповідань, єдиний, котрий був виданий за життя)
  • Головна похідна застава. Оповідання, варіанти, нариси (Париж 1989, Посмертно)
  • Баскійський диявол. Оповідання і репортажі (Варшава 2007; збір оповідань, репортажів i нарисів. Сюди входять також твори із збірки оповідань Паперовий перстень)
  • З Роксоланії. Нариси, оповідання, рецензії, варіанти (Торунь 2009; зібрав, опрацював із бібліографією і i післямовою, проф. Олександр Мадида)

Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]
  1. а б Krzysztof Rutkowski. Mizdra i lico czyli o Haupcie. „Twórczość”, 1991. Instytut Książki. 
  2. O festiwalu. Festiwal im. Zygmunta Haupta. Процитовано 15 вересня 2015.