Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Українcька музика/14 січня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Антків Богдан Михайлович

-Знайдено: + Антків Богдан Михайлович (*14 січня 1915, Острів, нині Тернопільського району Тернопільської області — 22 грудня 1998, Львів) — український актор, драматург, заслужений артист УРСР (з 1952).


Назва:Рейнарович Лев Потапович

-Знайдено: + Лев Пота́пович Рейнаро́вич (* 14 січня 1914, село Княжпіль — † 31 січня 1987, Нью-Йорк) — український співак-баритон родом з Перемишльщини (Галичина).


Назва:Шевченко Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Анато́лійович Шевче́нко (* 14 січня 1963, Гадяч) — український поет, композитор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Шевченко народився 14 січня 1963 року в місті Гадяч Полтавської області.


Зобр:1шт.


Назва:Rock-H / Рокаш

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 січня 2012 року вийшов дебютний альбом гурту «In Vinko Veritas». Його презентація відбулася на головній сцені сімнадцятого фестивалю «Червене вино» в м. Мукачевому.


Назва:Крушельницька Марія Тарасівна

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народилась у м. Харкові через кілька днів після того, як за сфабрикованим звинуваченням комуністи стратили в Києві її батька (разом з частиною родини виїхав з Галичини до СРСР). Щоб приховати від злого поголосу — «ворог народу» — походження своєї доньки, мати (Стефа Крушельницька) назвала її так, як заповів батько — Аретою, і записала під своїм дівочим прізвищем — Шушкевич. Від 1935 р. разом з матір'ю жила в Курську (Росія), куди вони були заслані після страти батька. Під час Другої світової війни разом з матір'ю переїхала до родини у Львів. Тут їй дали друге ім'я — Марія, на честь бабусі. У 1952 р. закінчила Львівську середню (10-річну) спеціалізовану музичну школу (клас фортепіано О. П'ясецької-Процишин). За сприяння композитора А. Кос-Анатольського (який свого часу знав діда Марії Крушельницької — Антона Крушельницьго і приятелював з її батьком) її гру прослухав відомий музикант Г. Нейгауз. Він запросив її на навчання до свого класу в Московську консерваторію. Невдовзі вона почала виступати з сольними концертами. По закінченні консерваторії 1957 р. продовжила навчання в аспірантурі (керівник — Г. Нейгауз). 14 січня 1958 р. був реабілітований її батько і вона отримала новий паспорт, в якому була записана як Марія Крушельницька. 1960 р. закінчила аспірантуру і повернулась до Львова. Стала працювати викладачем Львівської консерваторії2000 — Львівська музична академія), з 1991 — професором; двічі обиралася її ректором.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]