Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Українcька музика/13 січня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Шерей Ганна Костянтинівна

-Знайдено: + Га́нна Костянти́нівна Шере́й (дівоче прізв. Кузьміна;*13 січня 1907 — †1993) співачка мецо-сопрано родом з Полтавщини. До війни солістка київського хору «Думка», виступала в Київському радіо. З 1950 у США. У репертуарі українська класика й народні пісні.


Назва:Колядки

-Знайдено: + Через тиждень після Коляди 31 грудня (13 січня) відзначали Щедрий вечір (день християнської святої преподобної Меланії). Цей день ще називали Меланки. За традицією, святкування супроводжувалося обходом хат із побажанням людям щастя, здоров'я і добробуту в Новому Році. Щедрували теж театралізованими групами: «Меланка» і «Василь» та «Ряжені». Коли порівняти колядки та щедрівки («Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка»), то в щедрівках згадують ластівок, весну, сіяння жита. Це свідчить про те, що давні слов'яни відзначали початок Нового Року навесні.


Зобр:3шт.


Назва:Скрябін (гурт)

Файл:Train Skryabin.jpg

-Знайдено: + У цей час повернувся з Москви Ростик, що енергійно взявся за усі справи одночасно, ставши продюсером, менеджером, бас-гітаристом та прес-аташе. З нового 1997 року контракт із «Nova» було продовжено ще на рік. Відновилася концертна діяльність гурту. Із січня 1997 року кліп «Той Прикрий Світ» — постійна реклама гурту — покинув «Територію „А“». Вже 13 січня в «Параді хіт-парадів» у Києві «Train» посів 6-те місце, «Мудрий, бо німий» — 17-те. А через три дні компанія «NAC» випустила не одну, а відразу три касети гурту: це «Казки» (том 1, том 2) і довгоочікуваний «Мова Риб», якому Олег Литвиненко надав «нове обличчя». Із цього дня починається «Золота ера» Скрябіна, який зміг розповісти свої «Казки» всій Україні за допомогою касет із ефемерною фізіономією Кузьми. «Казки» створили тимчасовий ажіотаж навколо гурту. Принципово змінилося ставлення до гурту критиків, а сам гурт обрав собі новий імідж.


Зобр:1шт.


Назва:Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

-Знайдено: + Одна з головних прикрас театру — завіса «Парнас». Написана у Римі польським художником Генриком Семирадським, обрамлена мереживним бордюром італійського художника Ретроссі за ескізом Семирадського. Сюжет картини — це роздуми про сенс життя і людської діяльності. Події відбуваються на горі Парнас при вівтарі Аполлона, під яким знаходиться жриця Піфія, богиня Феміда та 8 муз з атрибутами. Перед монтажем у театрі завіса експонувалась у Римі та Львові. Вперше опущена 13 січня 1901 року. При піднятті, з метою збереження цілісності живопису вона не згортається, а уміщується в спеціальний протипожежний металевий футляр. Завіса є власністю Львівської галереї мистецтв. Свого часу критичний відгук про завісу надрукувала у газеті «Słowo Polskie» письменниця Габріеля Запольська.


Зобр:11шт.


Назва:Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва

-Знайдено: + 13 січня 2012 року Законом України № 4336-VI будівлю клубу «Харчовик» (в якій розташовано театр), було виведено з переліку пам'яток культурної спадщини. При цьому було порушено законодавчу процедуру, оскільки депутатів не проінформувалио про те, що в цій будівлі розташовано театр.


Назва:...Of Celestial

-Знайдено: + Перший виступ відбувся в Кривому Розі 13 січня 2007 року в арт-клубі «Парадокс» разом із Awoken (Одеса) та Untitled (Київ). Наступний виступ пройшов 27 січня в Д.К. «Першотравневий» Кривого Рогу, з гуртами Измена (Кременчук), «Это Самое» та Inferum (Кривий Ріг). Третій виступ був ознаменований виїздом за простори рідного міста спільно з культовою дум-метал-капелою Mournful Gust в місто Кременчук 5 березня 2007 р., де виступали з такими колективами, як Измена, Щёлочь (Кременчук) і Rottensound (Полтава).


Назва:Туриченко Кирило Євгенович

-Знайдено: + Кирило Євгенович Туриченко (13 січня 1983, Одеса, Україна) — український музикант, співак і актор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Кирило Туриченко народився 13 січня 1983 року в Одесі (Україна).


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]