Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Українcька музика/5 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Козицький Пилип Омелянович

-Знайдено: + 5 березня 1962 року в Києві, на фасаді будинку № 20/8 по вулиці Жовтневої революції (нині Інститутська), де з 1943 по 1960 рік мешкав композитор, йому встановлено другу меморіальну дошку (бронза, граніт; барельєф; скульптор О. О. Ковальов, архітектор П. Є. Захарченко).


Зобр:1шт.


Назва:Ганушевський Степан Михайлович -Знайдено: + Степа́н Миха́йлович Гануше́вський (* 5 березня 1917, Долина, нині Івано-Франківської області — † 30 вересня 1996, Рочестер (Нью-Йорк)) — бандурист.


Зобр:1шт.


Назва:Безкоровайний Василь Васильович

-Знайдено: + Васи́ль Васи́льович Безкорова́йний (*12 січня 1880, Тернопіль — †5 березня 1966, м. Буффало, США) — український композитор, диригент, піаніст, музичний діяч.
-Знайдено: + Помер Василь Безкоровайний 5 березня 1966 р.


Назва:Загрецький Дмитро Станіславович

-Знайдено: + Дмитро́ Станісла́вович Загре́цький (* 8 листопада 1924, Одеса — † 5 березня 1980, Одеса) — український хоровий диригент. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1960).


Назва:Колодуб Жанна Юхимівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 березня 2009 року надано звання «Народний артист України» — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 Березня[1].


Назва:Приходько Анастасія Костянтинівна

-Знайдено: + Анастасія Приходько прийняла рішення взяти участь в українському національному відборі 54-го Пісенного конкурсу Євробачення, що пройде у травні 2009 року в Москві (Російська Федерація), з цілком україномовною піснею «Мамо», і вже від самого початку розглядалася як один з найвірогідніших переможців. Однак уже на стадії півфіналу відбору, що відбувся 8 лютого 2009 року, розгорівся доволі великий скандал — деякі з членів журі опротестували участь в конкурсі А.Приходько, апелюючи як до ніби-то існуючих регламентних порушень пісні, яку виконувала учасниця (тривалість понад 3 хв. і раніше оприлюднення твору до 1 жовтня 2008 року), так і до буцімто лобіювання виконавиці на найвищому рівні і навіть пропозицій підкупу членів журі[2]. Інша сторона конфлікту, а саме коопродюсери К.Меладзе і О.Мозгова, а також сама співачка справедливо наводили в якості контраргументів заангажованість членів журі та вказували на інші численні порушення регламенту проведення відбору, серед яких головними були продюсування одним з членів журі, а саме О. Пономарьовим відразу двох учасниць. Головною вимогою протестувальників було повторне проведення півфіналу конкурсу. В результаті оприлюднення результатів півфіналу відтерміновувалося, а в опублікованому нарешті 19 лютого Національною телекомпанією України (НТКУ) списку виконавців, що потрапили до фіналу національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2009, імені А.Приходько не виявилось, адже її було дискваліфіковано за порушення регламенту конкурсу[3]. Причому змінити рішення Оргкомітету українського національного відбору на «Євробачення-2009» не змогли ані відкритий лист А.Приходько до Президента України Віктора Ющенка, під яким підписалось чимало знаних діячів культури і мистецтв, у т.ч. Софія Ротару, Микола Мозговий, Тіна Кароль тощо[4], ані заборона Шевченківського районного суду Києва від 5 березня проводити фінал національного відбору на участь у пісенному конкурсі Євробачення-2009[5].
-Знайдено: + За декілька днів до проведення українського фінального відбору, що відбувся 8 березня, вольовим рішенням професіонального журі російського відбіркового конкурсу Анастасію Приходько з піснею «Мамо» було включено 16-ю до складу фіналістів російського відбору на «Євробачення-2009»[6]. Принциповим рішенням співачки було лишити українську мову в пісні, бодай у приспіві, щоб таким чином пісня принаймні була двомовною:


Назва:...Of Celestial

-Знайдено: + Перший виступ відбувся в Кривому Розі 13 січня 2007 року в арт-клубі «Парадокс» разом із Awoken (Одеса) та Untitled (Київ). Наступний виступ пройшов 27 січня в Д.К. «Першотравневий» Кривого Рогу, з гуртами Измена (Кременчук), «Это Самое» та Inferum (Кривий Ріг). Третій виступ був ознаменований виїздом за простори рідного міста спільно з культовою дум-метал-капелою Mournful Gust в місто Кременчук 5 березня 2007 р., де виступали з такими колективами, як Измена, Щёлочь (Кременчук) і Rottensound (Полтава).


Назва:Міка Ньютон

-Знайдено: + Мі́ка Нью́тон (справжнє ім'я — Окса́на Стефа́нівна Грица́й; нар. 5 березня 1986, Бурштин) — українська співачка, акторка. Виконує пісні українською, російською та англійською мовами.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Оксана народилася 5 березня 1986 року в містечку Бурштині Івано-Франківської області. Має старшу сестру.
-Знайдено: + Через можливу фальсифікацію результатів, повторне голосування мало відбутися 3 березня[7]. Але інші учасники відмовилися від переголосування і тому на Євробачення поїхала Міка Ньютон. 5 березня співачка та її продюсер Тимофій Нагірний отримали благословіння на участь в конкурсі від настоятеля УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана).[8]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, був засланий, де помер[9]. Розстріляний без суду згідно із секретною постановою політбюро ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940 року[10].


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України № 121/2009 «Про відзначення державними нагородами України»
  2. Навколо українського відбору на Євробачення розгорівся скандал, інф. ua.korrespondent.net за 18 лютого 2009 року
  3. Названо фіналістів українського відбору на Євробачення, інф. ua.korrespondent.net за 19 лютого 2009 року
  4. Співачка, яка не потрапила у фінал відбору на Євробачення, написала листа Ющенку, інф. ua.korrespondent.net за 27 лютого 2009 року
  5. Суд заборонив проводити фінал відбору до Євробачення-2009, інф. ua.korrespondent.net за 5 березня 2009 року
  6. Співачка, що не потрапила до фіналу українського відбору на Євробачення, братиме участь у російському, інф. ua.korrespondent.net за 5 березня 2009 року
  7. 3 березня повторно визначать представника України на «Євробаченні»
  8. Предстоятель УПЦ (МП) благословив Міку Ньютон на цьогорічний конкурс «Євробачення» — RISU.org.ua, 7.03.2011.
  9. С.Шипилявий. Передові громадяни і визначні постаті Бучаччини... с.405
  10. О.Бажан, Є.Гасай, П.Гуцал (упорядники). Реабілітовані історією. Тернопільська область... c.592