Користувач:George Dubrov

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дубров Олександр Миколайович[ред. | ред. код]

Дубров Олександр Миколайович (нар. 6 червня 1953, Носівка, Ніжинський район, Чернігівська область, Українська РСР, СРСР) - український бізнесмен, підприємець, державний діяч, меценат, науковець. Засновник та голова ради директорів групи компаній "Керос", президент її головної компанії СП ТОВ "Керос-Київ"[1] (1996-2014[2]), член Ради Національного банку України (2004-2005)[3][4], кандидат фізико-математичних наук (1993[5]). Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки (2001)[6].

Дубров Олександр Миколайович
Народився 6 червня 1953(1953-06-06) (70 років)
Носівка, Українська РСР, СРСР
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність Українець
Відомий завдяки Бізнесмен, підприємець, державний діяч, меценат, науковець
Партія Молода Україна (партія)
Нагороди

Почесний громадянин міста Києва,

Лауреает Державної пермії України в галузі науки і техніки (2001)

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки і юність[ред. | ред. код]

Олександр Миколайович Дубров народився 6 червня 1953 року в містечку Носівка, що у Чернігівській області. Батько - Миколай Петрович (1924-2022) - робітник Міністерства закордонних справ Української РСР, колишній військовий, учасник Другої світової, майор[джерело?], брат Дуброва Петра Петровича, генерала-лейтенанта[7]. Мати - Гришко Антоніна - домогосподарка. Має брата та сестру[джерело?].

З 1960 по 1970 рік навчався у Носівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. В цей час активно приймає участь у авіаконструкторському гуртку і олімпіадах з різних предметів, в тому числі - фізики. [джерело?]

Після завершення школи намагався поступити у Київський політехнічний інститут, але з першої спроби провалив іспити і вимушений був працювати слюсарем-складальником на Київському радіозаводі[8].

Молодість[ред. | ред. код]

У 1971 році з другої спроби поступив до Київського політехнічного інституту на факультет "напівпровідники і діелектрики", який закінчив у 1976 році з дипломом спеціаліста[джерело?].

Після отримання вищої освіти за розподіленням почав працювати у НВО "Мікроприлад" інжнером[9]. За цей час написав декілька статей в наукові журнали та зроби три відкриті із своїм керівником. Також, приймав участь у спеціальній робочій групі, що складалась із 10-и осіб і мала отримати неофіційний аккордний наряд, виконавши за критичні терміни стратегічне замовлення постановою Ради Міністрів. Незважаючи на те, що замовлення було успішно виконане через певні грошові непорозуміння між учасниками групи, за допомогою анонімних листів, на підприємтво було направлено перевірку, що ліквідувала групу, а керівника, що не відповідав вимогам службового положення - не мав вищої освіти - звільнили. В результаті був перепрофільований у тестерний відділ[10].

Науковий інститут, науково-технічна творчість та АН УРСР[ред. | ред. код]

Через незацікавленість у новій роботі на НВО "Кристал" тестувальником, за власної ініціативи домігся переведенню у Інститут проблем матеріалознавства імені І. М. Францевича АН УРСР у 1978 році, де пропрацював до 1990 року молодшим науковим співробітником і за сумісництвом завідуючим лабораторією лазерних технологій. За цей час приймав участь у кількох стратегічних наукових проєктах під керівництовм Велєхова та Басова[8], отримав близько десятка авторських свідоцтв державного комітету СРСР у справах винаходів та відкриттів[11][12][13][14][15][16][17].

Одночасно із науковою роботою активно приймав участь у парткомі інстиутуту, був організатормом декількох загальнорадянських наукових профільних конференцій[джерело?].

Олександр Миколайович був ініціатором підприємництва і, відповідно, зародків ринкової економіки в Радянському Союзі. Загітуваваши екс 1-го секретаря ЦК ВЛКСМ Павлова, що зустрічався з молодю, спільно з секретарем комітету комсомолу Сергієм Горбачуком оформили ідею і вже через певний час вийшла постанова ЦК КПРС, Ради Міністрів, ВЦРПС, ЦК ВЛКСМ про утворення Центрів науково-технічної творчості молоді[10]. Саме ця новоутворена можливість дала поштовх розвитку комерційної кар'єри Олександра.

Початок власної підприємницької діяльності[ред. | ред. код]

Оскільки Олександр був ініціатором підприємницького руху в СРСР, він і сам почав займатися цим видом діяльності, а саме імпортував та експортував різні тракторні запчастини, меблі, люстри та інші товари через АТ "Росексим" та АТ "Алтекс", де він був директором у 1990-1991рр. та 1992-1996рр. відповідно[9].

Починаючи з 1994 року Олександр зміг налагодити виробництво та експорт залізорудної, феросплавної, кабельної, феритової продукції з різних українських підприємств, що згодом будуть приватизовані, а їх акції записані на утворену в 1996 році Олександром головну компанію групи компаній "Керос" - СП ТОВ "Керос-Київ". Серед цих підприємств: ВАТ "Стахановський завод феросплавів "СЗФ", ВАТ "Одеський кабельний завод "Одескабель"[18], ЗАТ НВФ "Ферокерам" - найбільший виробник феритів в Європі (до банкрутства)[19], банк АБ "Кліринговий дім"[джерело?] та інші. Заснував ЗАТ "Компанія з управління активами Адміністратор пенсійного фонду "Брокбізнесінвест"[20].

"Золотий період" бізнесу та меценацтво[ред. | ред. код]

У 2001 році група компаній "Керос" увійшла в топ-100 найбільших компаній України з оборотом у 2 мільярди гривень[2]. В цей час було відбудовано мебельну фабрику на Житомирщині у м. Бердичів, що стала основою для компанії ПрАТ "Дніпровуд", а також розроблено ряд проєктів розвитку інфраструкутури України та відродження підприємств[8]. Крім цього, Олександр Дубров був інвестором старт-апу "LiveRepair"[21], а спільно з Анатолієм Голубченко були власниками газети "Влада і політика", членами та спонсорами політичної партії "Молода Україна"[джерело?].

У цьому ж році Олександр отримав Державну премію в галузі науки і техніки "За комплекс дослідно-конструкторських та технологічних розробок по впровадженню високих технологій при виробництві волоконно-оптичних кабелів"[6].

Нові підприємчі ініціативи, вибори до ВРУ 2002 року, Національний банк України[ред. | ред. код]

У піковий 2001 рік роботи, компанія "Керос-Київ" продала свої акції ВАТ "Стаханівського заводу феросплавів "СЗФ" за чим послідували продажі вищезгаданих партії та газети й АБ "Кліринговий дім", клієнти якого були переведені до ВАТ АБ "Брокбізнесбанк", де Олександр отримав 10% акцій та місце в наглядовій раді[22]. З грошей виручених на продажах було ініційовано побудову в Україні санітарно-гігієнічного підприємства ЗАТ "ЮПП"[джерело?]. У 2002 році Олександр мажоритарно балотувався, але не був обраний до Верховної Ради України від 65 округу, куди входили м. Бердичів, смт Андрушівка, Попільня, Ружин та відповідні райони[8][1]. В цьому ж році отримав міжнародну нагороду "Golden Mercury", що видається щорічно Міжнародною Асамблеєю Соціальних Партнерств "Європейська Бізнес Асамблея"[джерело?].

У 2004-2005 роках Олександр Дубров входив до складу Наглядової ради Національного банку України[3][4].

У 2005 році продав свої акції у ВАТ АБ "Брокбізнесбанк", а у 2007 через СП ТОВ "Керос-Київ" вийшов з ПАТ "Одеський кабельний завод "Одескабель". Разом з цим ЗАТ НПФ "Ферокерам" зупинила своє виробництво[джерело?].

У 2006 році отримав відомчо заохочувальною відзнакою - нагрудним знаком "За особливі заслуги"[джерело?].

У цей час група компаній "Керос" почала девелоперську діяльність будуючи ряд офісних будівель та житлових комплексів. Пізніше, Олександр Миколайович разом з його компанією, що інвестувала забудову ЖК "Fresco Sofia" на вулиці Олеся гончара 17-23 опиниться серед одного з найпалкіших та найзатяжніших будівельних скандалів міста Києва[23]. У 2007 році спільно з Володимиром Стельмахом ініціював та інвестував в розробку електронних платежів компанією ТОВ "Фінансова компанія "ЕкспресПей"[24].

Євро-2012, ЖК "Fresco Sofia" та третій старт-ап[ред. | ред. код]

У 2010-х роках компанія ТОВ "Дахмонтажрембуд", в якій Олександр фігурує як непрямий бенефеціар, виграла тендери на реконструкцію аеропортів Бориспіль[25], Харків[26][27] та Львів[джерело?], а також будівництво Бескидського тунелю[28]. Як вже вище згадано Олександр Дубров опиниться в центрі великого скандалу з будівництва ЖК "Fresco Sofia". Влада міста Києва, ряд активістів та народних депутатів звинувачували забудовника в порушені норм будівництва в буферній зоні UNESCO, де знаходилвася сама будівля, а саме в перевищені поверховості будівлі. В свою чергу забудовник заперечував дані заяви, а згодом погодився на знесення певних поверхів. Справа до цього не дійшла, так як будівництво було заморожено[23]. В результаті значних боргів СП ТОВ "Керос-Київ" збанкрутіла, а група компаній "Керос" розпалася[29]. Треба зазанчити, що Олександр Дубров спонсорував певні реконструкційні роботи Софії Київської[джерело?].

В ці ж роки Олександр Дубров був інвестором високотехнічого старт-апу у галузі кібербезпеки InZero Systems, GBS Laboratories LLC[30][31].

Сьогодення[ред. | ред. код]

На сьогодні маловідомо про роботу Олескандра Миколайовича, окрім того, що він заснував компанію ТОВ "НКТ"[32].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Про особисте життя Олександра Дуброва майже нічого не відомо, окрім того, що він має сина Костянтина[28].

Нагороди[ред. | ред. код]

Праці[ред. | ред. код]

Окрім тринадцяти авторсько-сертифікованих радянських розробок та сьогоденних розробок в сфері матераілознавства[11][12][13][14][15][16][17], Олександр публікував ряд власних статей, де висловлював свої погляди на економічно-політичну ситуацію в Україні[34], а також є співавтором книжки "Моделювання систем з розподіленими параметрами" (авт. А.В, Усов, О. М. Дубров, Д. В. Дмитришин)[35].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2002/webproc3v8a71-2.html?kodvib=400&kodkand=13189. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  2. а б Главная - Керос. web.archive.org. 4 серпня 2018. Процитовано 29 грудня 2023.
  3. а б (PDF) https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/A_report_2004.pdf?v=4. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  4. а б (PDF) https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/A_report_2005.pdf?v=4. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  5. Дубров Олександр Миколайович. irbis-nbuv.gov.ua. Процитовано 29 грудня 2023.
  6. а б в https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%94%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%97_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%97_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8_%D0%B2_%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B7%D1%96_%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8_%D1%96_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D1%96%D0%BA%D0%B8_(2001). {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  7. https://dsns.gov.ua/news/ostanni-novini/27408. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  8. а б в г https://online.fliphtml5.com/qfmri/rqql/#p=1. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  9. а б (PDF) https://www.bbinvest.kiev.ua/images/stories/fond1/2017/Richna%20informa%20emitenta%202017.pdf. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  10. а б https://online.fliphtml5.com/qfmri/rclr/#p=1. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  11. а б https://patents.su/2-744627-ustrojjstvo-avtobalansirovki-analogovogo-peremnozhitelya-napryazhenijj.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  12. а б https://patents.su/2-771680-ustrojjstvo-dlya-nastrojjki-analogovykh-umnozhitelejj.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  13. а б https://patents.su/4-1457936-ustrojjstvo-dlya-stimulyacii-molochnojj-produktivnosti-korov.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  14. а б https://patents.su/4-1134642-ustrojjstvo-dlya-otstiryvaniya-obrazcov-tkani.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  15. а б https://patents.su/3-1012165-ustrojjstvo-dlya-izmereniya-magnitnykh-kharakteristik-poroshkov.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  16. а б https://patents.su/3-1060439-sposob-magnitno-abrazivnojj-obrabotki-detalejj.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  17. а б https://patents.su/7-1443979-ustrojjstvo-dlya-kontrolya-i-sortirovki-magnitov.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  18. https://tema.in.ua/article/44.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  19. https://vkursi.pro/card/pat-nvf-ferokeram-14310891. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  20. https://opendatabot.ua/c/22968535. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  21. https://archive.kyivpost.com/article/content/business/middleman-credits-success-to-luck-10575.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  22. https://news.liga.net/all/news/ab-brokbiznesbank-uvelichit-ustavnyy-kapital. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  23. а б https://kievvlast.com.ua/text/krapka-u-bagatorichnij-istorii-sudi-pidtverdili-zakonnist-rishennya-kiivradi-pro-zaboronu-budivnitstva-zhk-fresco-sofia?noredirect=true. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  24. https://ord-ua.com/2008/05/19/zachem-moshennitse-kryisha-v-kievsovete/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  25. https://garant-energo.com.ua/project/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-5/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  26. https://nashigroshi.org/2011/09/27/kolesnikov-pidnyav-vartist-obladnannya-dlya-harkivskoho-aeroportu-na-200-miljoniv/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  27. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/981-2012-%D0%BF#Text. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  28. а б https://nashigroshi.org/2013/08/01/lyudy-homutynnika-dubrova-otrymaly-27-miljoniv-na-beskydskyj-tunel/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  29. https://www.capital.ua/ru/publication/127665-krupneyshie-dolzhniki-obankrotivshikhsya-bankov. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  30. https://www.bloomberg.com/news/articles/2010-02-25/inzero-closing-the-gate-on-cyber-crime. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  31. https://www.plasticsnews.com/article/20100719/NEWS/307199951/inzero-device-works-to-shut-down-hackers. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  32. https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/41352270/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  33. https://web.archive.org/web/20131113105115/http://www.kdpu-nt.gov.ua/content/za-kompleks-doslidno-konstruktorskikh-ta-tekhnologichnikh-rozrobok-po-vprovadzhennyu-visokik. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  34. https://www.obozrevatel.com/person/aleksandr-dubrov.htm. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  35. http://irbis-nbuv.gov.ua/publ/REF-0000071689. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)