Користувач:Marynakis/Діаграма Юнга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці "Таблиця Юнга" (/ tæbloʊ, tæbloʊ /; множина: tableaux) є комбінаторним об'єктом, корисним у теорії представлень та обчисленні Шуберта[en]. Це забезпечує зручний спосіб опису представлення групи симетричних та загальних лінійних груп та вивчення їх властивостей. Діаграми Юнга були введені Альфредом Юнгом[en], математиком в Кембриджському університеті, в 1900 році.[1] [2] Потім вони були застосовані у вивченні симетричної групи Георгом Фробеніусом в 1903 році. Їх теорія була далі розвинена багатьма математиками, зокрема Персі МакМахонаном[en], ВВД Ходжем, Г. де Б. Робінсоном[en], Джан-Карло Ротом[en], Аленом Ласкуем[en], Марселем-Поль Шютценбергером[en] та Річардом П. Стенлі[en].

Визначення [ред. | ред. код]

Примітка: ця стаття використовує англійську конвенцію для відображення "Діаграм та таблиць Юнга".

Діаграми[ред. | ред. код]

Діаграма Юнга форми (5, 4, 1), англійське позначення
Діаграма Юнга форми (5, 4, 1), французьке позначення

Діаграма Юнга (також називається діаграмою Феррера[en], особливо, якщо вона представлена з використанням точок) - це скінченна колекція комірок, розташованих у стовпцях, що лежать в лівих-виправданих рядках, з довжинами рядків у незмінному порядку. У переліку кількості кодів у кожному рядку задано розділ λ невід'ємного цілого числа n, загальну кількість кодів діаграми. Схоже, діаграма Юнга має форму λ, і вона містить ту ж саму інформацію, що і цей розділ. Зберігання однієї діаграми Юнга в іншій означає часткове впорядкування на множині всіх розділів, що насправді є структурою решітки, відомої як решітка Юнга[en]. У кожному стовпчику вказано кількість комірок діаграми Юнга, яка дає інший розділ, сполучений або переміщений розділ λ; одержує діаграму Юнга такої форми, яка відбиває оригінальну діаграму вздовж головної діагоналі.

Існує майже загальна згода про те, що в маркуванні комірки діаграми Юнга за парними цілими числами перший індекс вибирає рядок діаграми, а другий індекс вибирає поле в рядку. Тим не менш існують дві чіткі конвенції для відображення цих діаграм: перша розміщує кожен рядок під попереднім, а друга розміщує кожен рядок у верхній частині попереднього. Оскільки перша конвенція в основному використовується англофонами, тоді як вони часто віддають перевагу французьким мовам, звичайно в цій конвенції існує, відповідно, як англійське позначення та французьке позначення; наприклад, у своїй книзі про симетричні функції, Макдональд радить читачам, які віддають перевагу Французькій конвенції, "читати цю книгу вгору вниз у дзеркалі" (Macdonald 1979, p. 2). Ця номенклатура, мабуть, почалася як жартівлива. Англійське позначення відповідає універсальному використанню матриць, тоді як французьке позначення лише наближається до конвенції декартових координат; однак, французьке позначення відрізняється від цієї конвенції, поставивши в першу чергу вертикальну координату. На малюнку праворуч показано діаграму Юнга , яка відповідає розділу (5, 4, 1) номеру 10 за допомогою англійського позначення. Кон'югативним розділом, який вимірює довжину колонки, є (3, 2, 2, 2, 1).

Довжина руки та ноги[ред. | ред. код]

У багатьох програмах, наприклад, при визначенні функцій Джека[en], зручно визначити довжину руки aλ (s) комірки s як число стовпців праворуч від s на діаграмі λ. Аналогічно, довжина ноги lλ (s) - це кількість комірок нижче s. Ця позначка передбачає, використання англійського позначення. Наприклад, значення гака комірки s в λ є тоді просто aλ (s) + lλ (s) +1.

Таблиці[ред. | ред. код]

Стандартна діаграма Юнга форми (5, 4, 1) 

Таблиці Юнга отримуються, заповненням комірок діаграми Юнга діаграми з символами, взятими з деякого алфавіту, який, як правило, повинен бути повністю впорядкованою множиною. Спочатку цей алфавіт був набором індексованих змінних x1, x2, x3 ..., але зараз для зручності зазвичай використовується набір чисел. У своїй оригінальній заявці до теорії представлення симетричної групи[en], таблиці Юнга мають n різних записів, довільно призначених коміркам діаграми. Таблиця називається стандартною, якщо записи в кожному рядку та кожен стовпчик збільшуються. Число відмінних стандартних таблиць Юнга на n записів дається числами інволюції[en]

1, 1, 2, 4, 10, 26, 76, 232, 764, 2620, 9496, ... (послідовність A000085 в EПЦЧ)

В інших програмах природно, щоб однаковий номер з'явився більше одного разу (або взагалі не з'явився) у таблиці. Таблиця називається напів стандартною або стовпчико-строгою, якщо записи трішки збільшуються вздовж кожного рядка і суворо зменшують кожен стовпчик. Записуючи кількість разів, коли кожне число відображається у табличці, дається послідовність, відома як вага таблиць. Таким чином, стандарт таблиць Юнга являє собою саме напів стандартну таблицю ваги (1,1, ..., 1), яка вимагає, щоб кожне ціле число до n з'являлося рівно один раз.

Варіації[ред. | ред. код]

Існує декілька варіантів цього визначення: наприклад, суворого-рядкова таблиця, яка збільшує кількість записів по рядках і збільшує колонки. Також були розглянуті таблички зі зменшувальними записами, зокрема, в теорії плоских перегородок[en]. Існують також узагальнення, такі як таблиця доміно або стрічкова таблиця, в якій декілька комірок можуть бути згруповані разом перед призначенням записів до них.

Асиметричні таблиці[ред. | ред. код]

Асиметрична таблиця форми (5, 4, 2, 2)/ (2, 1), англійське позначення

Асиметрична форма являє собою пару розділів (λ, μ) таких, що діаграма Юнга λ містить діаграму Юнга μ; це позначається λ / μ. Якщо λ = (λ1, λ2, ...) та μ = (μ1, μ2, ...), то сховище діаграм означає, що μi ≤ λi для всіх i. Діаграма асиметричної форми λ / μ - це теоретико-множинна різниця діаграми Юнга та діапазонів λ та μ: множина квадратів, що належать до діаграми λ, але не до μ. Асиметрична таблиця форми λ / μ отримується заповнивненням квадратів відповідної асиметричної діаграми; така таблиця є напів стандартом, якщо записи в кожному її рядку повільно зростають і суворо збільшуються в кожному стовпчику, і це нормально, якщо всі числа від 1 до числа квадратів асиметричної діаграми з'являються рівно один раз. У той час як карта з розділів на їх діаграму Юнга ін'єктивна, це не так з карти з асиметричною фігурою на асиметричну діаграму; [3] отже, форма асиметричної діаграми не завжди може бути визначена тільки з набору заповнених квадратів. Незважаючи на те, що багато властивостей асиметричних таблиць залежать лише від заповнених квадратів, деякі операції, визначені на них, вимагають явного знання λ та μ, тому важливо, щоб асиметричні таблиці записували цю інформацію: дві різні асиметричні таблиці можуть відрізнятися лише за своєю формою, в той час як вони матимуть один і той же набір квадратів, кожен з яких заповнюється однаковими записами. [4] Таблиці Юнга можуть бути ідентифіковані з асиметричною таблицею, в якій μ - порожній розділ (0) (унікальний розділ 0).

Будь-яка напів стандартна таблиця T з формою λ / μ з позитивними цілими записами породжує послідовність розділів (або діаграми Юнга), починаючи з μ, і беручи за розділ i, розміщується далі в послідовності, в якій діаграма отримується з μ, додавши всі поля, що містять значення i в T; цей розділ з часом стає рівним λ. Будь-яка пара послідовних форм у такій послідовності є асиметричною формою, діаграма якої містить не більше одного коду в кожному стовпчику; такі форми називаються горизонтальними смугами. Ця послідовність розділів повністю визначає T, і насправді можна визначити напів стандартною таблицею як такі послідовності, як це робив Макдональд (Macdonald 1979, p. 4).Це визначення включає розділи λ і μ у даних, що містять асиметричну таблицю.

Огляд програм[ред. | ред. код]

Таблиці Юнга мають численне застосування в комбінаториці, теорії ппредставлень та алгебраїчній геометрії. Розглянуто різні способи підрахунку "Таблиць Юнга" і доведено спосіб визначення та ідентифікації для функцій Шура[en]. Відомо багато комбінаторних алгоритмів на таблицях, в тому числі Шютценбергера та кореспонденція Робінзона-Шенштейта-Кнута[en]. Ласкукс і Шютценбергер вивчали асоціативний продукт на наборі всіх напів стандартних таблиць Юнга, надавши їм структуру під назвою пластичний моноід[en] (французька: le monoïde plaxique).

У теорії уявлення стандартні таблиці Юнга з розміром k описують основи нескоротних уявлень симетричної групи на k букв. Стандартна мономерна основа[en] в кінцевомірному нескоротному представленні[en] загальної лінійної групи GLn параметризована набором напів стандартних таблиць Юнга фіксованої форми над алфавітом {1, 2, ..., n}. Це має важливі наслідки для теорії інваріантів, починаючи від роботи Годжа на однорідному координатному кільці[en] грассманіану який далі досліджує Джан-Карло Рот[en] з співавторами, включаючи Конкіна[en] і Клаудіо Процесі[en], а також Ейзенбуда[en]. Правило Літлвуда-Річардсона[en], що описує (серед інших речей) розпад тензорного добутку нескоротних уявлень GLn на нескоротні компоненти, сформульовано в термінах певного асиметричної напівстандартної таблиці.

Застосування до алгебраїчного центру геометрії навколо обчислення Шуберта[en] на грассманіанах та різновидах знаменів[en]. Деякі важливі класи гомології можуть бути представлені поліномами Шуберта[en] та описані в термінах таблиць Юнга.

Застосування в теорії подання[ред. | ред. код]

Дивіться також:Теорія представлення симетричної групи[en]

Діаграми Юнга знаходяться в одному взаємозв'язку з незвідними представленнями[en] симетричної групи над комплексними числами. Вони забезпечують зручний спосіб визначення симетризерів Юнга[en], з яких побудовані незвідні представлення[en]. Багато фактів про подання можна вивести з відповідної діаграми. Нижче ми описуємо два приклади: визначення розміру представлення та обмеження подання. В обох випадках ми побачимо, що деякі властивості представлення можна визначити, використовуючи лише його діаграму.

Діаграми Юнга також параметризують нескоротні поліномічні уявлення загальної лінійної групи GLn (коли вони мають не більше n не порожніх рядків) або нескоротні уявлення спеціальної лінійної[en] групи SLn (коли вони мають не більше n - 1 порожніх рядків), або нескоротні комплексні уявлення спеціальної унітарної групи SUn (знову ж таки, коли вони мають не більше n - 1 порожніх рядків). У цих випадках центральну роль відіграє напів стандартна таблиця з записами до n, а не стандартна таблиця; зокрема це число тих таблиць, які визначають розмір представлення.

Розмір подання[ред. | ред. код]

Довжини гаків коробок для перегородки 10 = 5 + 4 + 1

Розмір неcкоротного представлення πλ симетричної групи Sn, що відповідає розбиттю λ з n, дорівнює кількості різних стандартних таблиць Юнга, які можна отримати з діаграми представлення. Цей номер можна розрахувати за формулою довжини гачка[en].

Гачок з довжиною гачка (x) комірки x у діаграмі Юнга Y (λ) форми λ - це число комірок, що знаходяться в одному рядку справа від нього, а також ті комірки в тому ж стовпчику під ним, плюс один ( для самої комірки). За формулою довжини гачка розмір нескоротного зображення - n! поділена на виріб довжини гачка всіх комірок у діаграмі подання:

На малюнку праворуч показано довжини гаків для всіх комірок на діаграмі розділу 10 = 5 + 4 + 1. Таким чином

Аналогічно, розмір нескоротного представлення W (λ) GLr, що відповідає розбиттю λ з n (з не більше r частинами), - це число напівстандартного зображення Юнга у формі λ (що містить лише записи від 1 до r), яке задається формулою довжини гачка:

де індекс i дає рядок і колонку j комірки. [5] Наприклад, розділ (5, 4, 1) ми отримуємо як розмір відповідного нескоротного представлення GL7 (переміщення кодів рядками):

Обмежені уявлення[ред. | ред. код]

Представлення симетричної групи на n елементах, Sn також є поданням симетричної групи на n-1 елемента Sn-1. Однак несприйнятне зображення Sn не може бути несприйнятним для Sn-1. Натомість це може бути пряма сума декількох уявлень, які нескоротні для Sn-1. Ці уявлення потім називаються факторами обмеженого представлення[en] (див. також Індуковане подання[en]).

Питання про визначення цього розкладу обмеженого представлення даного нескоротним зображенням Sn, що відповідає розбиттю λ з n, відповідає наступним чином. Один з них утворює набір всіх діаграм Юнга, які можна отримати з діаграми форми λ, видаливши лише одну комірку (яка повинна бути в кінці його рядка та її стовпчика); потім обмежене представлення розкладається як пряма сума незвідних представлень Sn-1, що відповідають тим діаграмам, кожен з яких з'яється лише один раз у сукупності.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Knuth, Donald E. (1973), The Art of Computer Programming, Vol. III: Sorting and Searching (2nd ed.), Addison-Wesley, p. 48, Such arrangements were introduced by Alfred Young in 1900.
  2. Young, A. (1900), "On quantitative substitutional analysis", Proceedings of the London Mathematical Society, Ser. 1, 33 (1): 97–145, doi:10.1112/plms/s1-33.1.97. See in particular p. 133.
  3. For instance the skew diagram consisting of a single square at position (2,4) can be obtained by removing the diagram of μ = (5,3,2,1) from the one of λ = (5,4,2,1), but also in (infinitely) many other ways. In general any skew diagram whose set of non-empty rows (or of non-empty columns) is not contiguous or does not contain the first row (respectively column) will be associated to more than one skew shape.
  4. A somewhat similar situation arises for matrices: the 3-by-0 matrix A must be distinguished from the 0-by-3 matrix B, since AB is a 3-by-3 (zero) matrix while BA is the 0-by-0 matrix, but both A and B have the same (empty) set of entries; for skew tableaux however such distinction is necessary even in cases where the set of entries is not empty.
  5. Predrag Cvitanović (2008). Group Theory: Birdtracks, Lie's, and Exceptional Groups. Princeton University Press., eq. 9.28 and appendix B.4

Список літератури[ред. | ред. код]

  • William Fulton. Young Tableaux, with Applications to Representation Theory and Geometry. Cambridge University Press, 1997, ISBN 0-521-56724-6.
  • Шаблон:Fulton-Harris Lecture 4
  • Howard Georgi, Lie Algebras in Particle Physics, 2nd Edition - Westview
  • Macdonald, I. G. Symmetric functions and Hall polynomials. Oxford Mathematical Monographs. The Clarendon Press, Oxford University Press, Oxford, 1979. viii+180 pp. ISBN 0-19-853530-9 MR553598
  • Laurent Manivel. Symmetric Functions, Schubert Polynomials, and Degeneracy Loci. American Mathematical Society.
  • Jean-Christophe Novelli, Igor Pak, Alexander V. Stoyanovkii, "A direct bijective proof of the Hook-length formula", Discrete Mathematics and Theoretical Computer Science 1 (1997), pp. 53–67.
  • Bruce E. Sagan. The Symmetric Group. Springer, 2001, ISBN 0-387-95067-2
  • Vinberg, E.B. (2001), Y/y099100, у Hazewinkel, Michiel (ред.), Математична енциклопедія, Springer, ISBN 978-1-55608-010-4
  • {{cite journal}}: Порожнє посилання на джерело (довідка)
  • Predrag Cvitanović, Group Theory: Birdtracks, Lie's, and Exceptional Groups. Princeton University Press, 2008.

Посилання[ред. | ред. код]