Користувач:Petrushchak ivan/Мельник Тарас Леонідович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельник Тарас Леонідович
Перший заступник голови СУВД
Загальна інформація
Народження 30 травня 1980(19800530)
Мишковичі, Тернопільська область, Україна
Громадянство Україна
Освіта Київська православна богословська академія
Служіння в церкві
Конфесія Православ'я
Деномінація Православна Церква України
Рукоположення 2003
Нагороди та відзнаки
Грамота Верховної Ради України
Грамота Верховної Ради України

Нагрудний знак «За заслуги перед Збройними Силами України»
Нагрудний знак «За заслуги перед Збройними Силами України»

Мельник Тарас Леонідович (нар. 30 травня 1980(19800530), село Мишковичі) — капелан Православної Церкви України, перший заступник голови Синодального управління військового духовенства[1][2] (з 2015), православний священик, протоієрей, настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці (з 2015). Займається розробкою закону про капеланство.[3][4][5] [6] У грудні 2018 року брав участь в Об'єднавчому соборі.Має будівельні фірми. Корупціонер.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 30 травня 1980 року в селі Мишковичі Тернопільського району. Після закінчення школи в 1997 року поступив до Київської духовної семінарії. У 2001 поступив у Київській духовній академії. З 2003 року штатний військовий священик Синодального управління військового духовенства – старший військовий священик Київського гарнізону.

2003-2015 - священнослужитель Покровської церкви на Солом'янці. З 2015 року настоятель храму святого Миколая «Пам'яті жертв Чорнобиля» (м. Київ). З 2019 року бере участь у розробці стандарту поховання військовослужбовців ЗСУ.[7] Також від сторони Православної Церкви України активно займається розробкою закону про капеланство.[3][4][5]

Перший заступник голови СУВД[ред. | ред. код]

2015[ред. | ред. код]

З 2015 року став обіймати посаду Першого заступника голови Синодального управління військового духовенства. Перед ротаціями військових священиків УПЦ КП отець Тарас молився разом із митрополитом Іоаном за успішну душпастирську місію капеланів.[2] "У нашій церкві відбулось 25 таких ротацій. Під час цих ротацій у нас, фактично, більше 600 військових священиків пройшли через фронт. Позиція була дуже проста, тому що до того, як розпочалися ротації, священики їздили на фронт, але їздили здебільшого, як волонтери", – пояснив заступник голови Синодального управління військового духовенства ПЦУ Протоієрей Тарас Мельник.

Капелан Тарас Мельник разом із Головою СУВД та капеланами.

16 листопада 2015 протоієрей Тарас Мельник прийняв участь у святковому заході з нагоди дня морської піхоти України, який проходив у місті Києві.

3 грудня 2015 року протоієрей Тарас Мельник прийняв участь у святковому заході з нагоди святкування 24 річниці Збройних Сил України у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського.

12 жовтня в Будинку вчителя відбулися урочисті  заходи з нагоди святкування «Дня захисника України». На заході були присутні: голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга, перший заступник голови Синодального управління у справах військового духовенства протоієрей Тарас Мельник, ветерани та захисники України.

6 квітня голова Синодального управління військового духовенства митрополит Іоан (Яременко) та Перший заступник голови СУВД протоієрей Тарас Мельник зустрілися із заступником Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Долговим Ігорем Олексійовичем.сторони зазначили про важливість духовно-психологічної підтримки наших воїнів та актуальність залучення священнослужителів, в частині забезпечення душпастирської опіки, до складу сил та засобів Збройних Сил України.

2016[ред. | ред. код]

21 січня взяв участь у першому в 2016 році засіданні Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України у Центральному будинку офіцерів Києва.

24 лютого, за участі голови СУВД митрополита Іоана (Яременка) та Першого заступника голови СУВД протоієрея Тараса Мельника відбувся семінар “Міжсекторальна взаємодія в процесі  соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій та населення території АТО”.

12 травня в Національному палаці мистецтв "Україна" відвідав урочисту Академію з нагоди ювілею - 50-ліття служіння Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета на Київській архієрейській кафедрі.

на зустрічі із Патріархом Філаретом.

Напередодні свята Покрови (14 жовтня) та Дня захисника України - На місці розстрілів, біля Хреста на честь Небесної Сотні, відслужив панахиду. « Ми повинні навчитися захищатися, тому промовляючи слова молитви, сьогодні ми просили у Бога миру і сил подолати ворога-агресора» - сказав капелан Тарас Мельник. Також отець Тарас розповів про загиблого 3 жовтня військового священика Валентина Серовецького, який із перших днів був на Майдані, молився зі сцени Майдану вижив на Інститутській. І що тепер Небесна Сотня Має свого небесного капелана.

2017[ред. | ред. код]

12 жовтня на запрошення керівництва Національного університету оборони України ім. І. Черняховського взяв участь в святкових заходах з нагоди відзначення «Дня захисника України. [8] 15 жовтня взяв участь участь в заходах «Свято мужності і честі», що відбулись на стадіоні «СТАРТ».[9]

20 лютого Перший заступник Голови СУВД протоієрей Тарас Мельник, на запрошення Міністра охорони здоров'я України Супрун Уляни, звершив поминальну літію за загиблими героями Небесної Сотні.

22 лютого у Київському професійному коледжі з посиленою військовою і фізичною підготовкою відбувся мітинг-реквієм присвячений третій річниці Героїв Небесної Сотні. Перший заступник Голови СУВД протоієрей Мельник Тарас Леонідович, звершив за ними молитву.

23 серпня прот. Тарас Мельник взяв участь в урочистих заходах до Дня Національного Прапора України у Державній фіскальній службі. 31 серпня на території Військового інституту телекомунікацій та інформатизації відбулося урочисте складання Кодексу честі офіцера слухачами Української військово-медичної академії. До вітань долучився Перший заступник Голови СУВД прот. Тарас Мельник. Капелан виголосив молитву для офіцерів та привітав з урочистою присягою..

Капелани і президент України на міжконфесійній молитві за мир.

12 жовтня на запрошення керівництва Національного університету оборони України ім. І. Черняховського участь в святкових заходах з нагоди відзначення «Дня захисника України» прийняв Перший заступник Голови Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату прот. Тарас Мельник.

1 листопада в приміщенні Тернопільського єпархіального управління відбулися збори військових священиків Тернопільської області під головуванням архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора. На зборах також були присутні: перший заступник голови СУВД протоієрей Тарас Мельник; головний військовий священика Рівненської єпархії, голова регіонального відділення протоієрей Тарас Волянюк,старший військовий священик Тернопільської єпархії протоієрей Вячеслав Кізілов.

Під час урочистого відкриття спільних навчань військових капеланів усіх конфесій України в Національній академії сухопутних військ імена Петра Сагайдачного, які стартували 20 листопада, Перший заступник голови СУВД УПЦ прот. Тарас Мельник розповів про роботу військових священиків УПЦ Київського Патріархату з військовослужбовцями Збройних Сил України.

1 грудня прот. Тарас Мельник прийняв участь в урочистому відкритті IX конференція “Модель ООН: Сканді - 2017” “Співробітництво ООН з міжнародними інституціями заради дотримання Цілей Сталого Розвитку”, що традиційно проходять в Скандинавській гімназії Дарницького району м. Києва.

4-го грудня у Києві презентували 2-ий том «Книги пам`яті військовослужбовців, які загинули захищаючи територіальну цілісність та недоторканість України. Запорізька область, Івано-Франківська область, м. Київ, Київська область, Кіровоградська область, Автономна Республіка Крим, Луганська область, Львівська область». Презентація відбулася у приміщенні Національного військово-історичного музею України. На урочистості завітали представники Міністерства оборони України, члени родин та товариші загиблих, ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна, капелани прот. Тарас Мельник та прот. Костянтин Холодов. Від імені усіх військових капеланів України отець Тарас передав співчуття овдовілим родинам українських військовослужбовців.

29 грудня у Синодальній залі Київської Патріархії відбулася зустріч Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України  Філарета з головою Українського товариства глухих (УТОГ) Іриною Чепчиною. У зустрічі взяли участь директор Культурного центру УТОГ Володимир Гончаренко, сурдоперекладач Ніна Курашова, перший заступник Голови СУВД, настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці протоієрей Тарас Мельник та клірик Свято-Миколаївського храму на Татарці ієрей Василь Бурка.

2018[ред. | ред. код]

Начальник УДО Валерій Гелетей нагороджує пам'ятним знаком "За честь і славу " ІІІ ступеня першого заступника голови СУВД капелана Тараса Мельника.

4 січня у Центральному клінічному госпіталі Міністерства оборони України разом із Голова СУВД митрополитом Іоаном (Яременко) та військовими священиками відвідав звільнених полонених.

6 січня у Синодальній залі Київської Патріархії взяв участь у зустрічі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з Начальником Генерального штабу Збройних Сил України, генералом армії України Віктором Муженком.

26 січня взяв участь у зустрічі митрополита Іоана (Яременко) з начальником Управління державної охорони України Валерієм Гелетеєм. За вагомий особистий внесок у забезпечення державної охорони України та з нагоди 26-ї річниці утворення Управління державної охорони України Начальник УДО Валерій Гелетей нагородив Голову СУВД митрополита Іоана (Яременка) та Першого заступника Голови СУВД прот. Тараса Мельника пам'ятним знаком «За честь і славу» ІІІ ступеня.

26 лютого нагороджений почесним нагрудним знаком начальника ГШ Головнокомандувача ЗСУ "За заслуги перед Збройними силами України".

6 березня у місті Дніпро взяв участь в організації роботи Всеукраїнського з’їзду військових священиків (капеланів) УПЦ Київського Патріархату. В з'їзді взяли участь приблизно 250 делегатів з усієї України — капеланів, що забезпечують душпастирську опіку військовослужбовців Збройних Сил України, Національної Гвардії України та Державної прикордонної служби України. Також виступив із промовою на цьому з'їзді.[10]

Отець Тарас на репетиції військового параду в 2018 році.

6 квітня Перший заступник Голови Служби зовнішньої розвідки України Андрій Алєксєєнко нагородив отця Тараса знаком "За заслуги".

10 жовтня у КПБА взяв участь у зустрічі капелана із США майора Тері Бела. На зустрічі також були митрополит Епіфаній, голова СУВД митрополит Іоан, капеланами УПЦ КП, військовослужбовці та студентами КПБА.[11]

6 грудня очолив молитву за спокій душ українських воїнів. На молитву був президент Петро Порошенко разом з дружиною та військовослужбовці ЗСУ[12]

15 грудня взяв участь в Об'єднавчому соборі.

27 грудня взяв участь брифінгу про важливість, завдання та перспективи розвитку служби військового духовенства в Збройних Силах України[13].

Капелан Тарас Мельник на святкуванні Покрови Богородиці

2019[ред. | ред. код]

7 січня 2019 року, в день свята Різдва Ісуса Христа, спіслужив Блаженнішому Митрополит Київському і всієї України Епіфанію, який звершив Божественну літургію свт. Василія Великого у Святій Софії Київській. У цей день внесений був у храм Софії Томос про автокефалію Православної церкви України.[14]

7 березня від Міжнародної асоціації почесних докторів, почесних професорів та почесних сенаторів, друзів і благодійників з Німеччини, Австрії, Польщі та Швейцарії був нагороджений медаллю “Europa virtutibus unita”.

12 березня взяв участь у зустрічі митрополита Епіфанія з головою Українського товариства глухих (УТОГ) Іриною Чепчиною. У зустрічі також взяли участь директор Культурного центру УТОГ Володимир Гончаренко.[15]

Молитва за капелана Івана Михайлишина і його сім'ю.

14 березня у взяв участь у оперативному зборі керівного складу структур морально-психологічного забезпечення який пройшов у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського. Участь у заході взяли офіцери Збройних Сил зі всієї України, відповідальні за розвиток структури МПЗ. Протоієрей Тарас Мельник привітав керівних офіцерів та розповів про душпастирство в Збройних Силах, яке на початку війни здійснювалось фактично на волонтерських засадах. Також отець Тарас розповів про досвід ротаційного служіння військовим в умовах ведення реальних бойових дій, який отримали православні священики. Упродовж усього військового конфлікту відбулося 25 ротацій, організованих Синодальним управлінням військового духовенства, під час яких понад 600 капеланів пройшли через фронт. "До створення ротаційного порядку наші священики їздили на схід України, але виключно як волонтери. Священики приїжджали, привозили допомогу, спілкувалися, молилися і їхали додому. Тоді ми чітко зрозуміли, що постійно духовної допомоги для військовослужбовця у такому випадку не має. Тому було прийнято рішення, що кожна ротація буде відбуватися не менше 30 днів. Цьому передувала тижнева підготовка на базі Київської православної богословської академії, також тижнева військова підготовка на базі наметового містечка на о. Труханів в умовах наближених до тих, які чекали на капеланів. Після навчання за розпорядження Начальника Генерального штабу капелан відряджалися в зону АТО. Синодальним управлінням за цей період було здійснено багато проектів і ми готові й надалі працювати та розвивати капеланське служіння серед військових України", - прот Тарас Мельник[16].

Православні капелани разом з головою СУВД — митрополитом Іоаном (Яременком) та його заступником отцем Тарасом Мельником

7 квітня в програмі "Грані війни" заявив що після того як почалася війна, Київський патріархат неодноразово піднімав питання про те, що потрібно не виключити, а відсторонити Московський патріархат з ради душпастирської опіки, "тому що вони сьогодні працюють не на об'єднання нашої країни, а на іншу сторону". За його словами цьому є безліч свідчень, в тому числі і позиція митрополита УПЦ МП Онуфрія "Якби окремі діячі висловлювали свою позицію, а церква її засудила, тоді я згоден, що мова йде про окремих діячів. Але, коли окремі діячі це роблять, а вся церква мовчить і навіть глава цієї церкви з неповагою ставиться до наших воїнів. Чому сьогодні в нашій країні, коли привозять нашого загиблого героя, і хтось із релігійної організації відмовляється його відспівувати. Хто в цьому винен? Ми самі винні, бо допустили це", - резюмував отець.[17]

8 квітня взяв участь у робочій зустрічі командувача військ оперативного командування «Захід» генерал-лейтенанта Олександра Павлюка з капеланами військових частин оперативного командування. Зустріч пройшла у в Рівному.[18]

26 квітня в Шевченківському районі міста Києва біля Церкви святого Миколая «Пам'яті жертв Чорнобиля» вшанував постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС на 33-роковин Чорнобильської катастрофи[19]

28 квітня Командувач НГУ генерал-полковник Аллєров Юрій нагородив голову СУВД протоієрея Тараса Мельника почесним знаком "За співпрацю".

28 липня Блаженнійший митрополит Епіфаній вручив отцю Тарасу Подяку за організацію і проведення хресної ходи до дня Хрещення русі України.

Вшанування пам'яті полеглих у військових конфліктах.

23 серпня в Києві очолив похорон Олега Трохименка – представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців.

20 вересня взяв участь у зустрічі Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія з президентом Української іноземної юридичної колегії Миколою Павловим.[20]

1 жовтня Перший заступник голови СУВД протоієрей Тарас Мельник нагородив командира 24 окремої механізованої бригади підполковника Валерія Гудзя Орденом Архистратига Михаїла ІІ ступеня[21]. Також вшанував пам'ять полеглих воїнів та спільно із капеланами ПЦУ помолився за них.[22]

11 жовтня зустрівся із головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим, [23] ректором Херсонської державної морської академії Василем Чернявським[24], начальником Національної поліції в Херсонській області Олександром Прокудіним.

12 жовтня, в рамках робочого візиту до Херсонської област взяв участь в урочистостях з нагоди посвяти в курсанти Херсонської державної морської академії поповнення 2019 року. [25]

11 листопада взяв участь у вшануванні пам'яті полеглих у військових конфліктах[26]

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За часи війни в армії відбулося майже 5 тис. ротацій капеланів – Міноборони. 5 канал (uk-UK) . Процитовано 26 вересня 2019.
  2. а б Відбулася третя ротація капеланів. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 26 вересня 2019.
  3. а б КАПЕЛАНСТВУ БУТИ - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 25 жовтня 2019.
  4. а б Впровадження служби військового духовенства в ЗСУ та перспективи її розвитку (брифінг, фото, відео). Тверезий погляд (укр.). 27 грудня 2018. Процитовано 25 жовтня 2019.
  5. а б Міжнародний досвід країн НАТО — невід’ємна складова розвитку служби військового духовенства в Збройних Силах України. Міністерство оборони України. Процитовано 25 жовтня 2019.
  6. Капеланство: проблематика та перспективи. Новинний портал "Північ" Огляд військових новин, військово-політичних подій в Україні та світі, новини озброєння та технологій, оснащення та екіпірування. Процитовано 25 жовтня 2019.
  7. В Україні апробують новий ритуал поховання Воїна – Інформагентство Міноборони. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 25 жовтня 2019.
  8. Урочисті заходи в НУОУ - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  9. Свято "Мужності і Черсті" - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  10. У ДНІПРІ ВІДБУЛОСЬ УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО З’ЇЗДУ ВІЙСЬКОВИХ КАПЕЛАНІВ (ВІДЕО) : ДНІПРОВСЬКА ЄПАРХІЯ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ _. cerkva.dp.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  11. Відбулася зустріч з капеланом із США майором Тері Белом — Київські єпархіальні відомості. vidomosti.kiev.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  12. У День ЗСУ Порошенко з дружиною вшанували пам’ять загиблих воїнів.
  13. Впровадження служби військового духовенства в Збройних Силах України та перспективи її розвитку. Міністерство оборони України. Процитовано 26 вересня 2019.
  14. Різдво Христове у Софії Київській. Внесення томоса до храму. PCU (укр.). 7 січня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  15. Церква готова посилювати духовну підтримку людей з вадами слуху, – Митрополит Епіфаній. PCU (укр.). 12 березня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  16. РПЦ испытала "непоправимый ущерб" со стороны Александрийского Патриархата, епископ которого сослужил с епископом ПЦУ » Релігія в Україні. Вера и религия. Философия и религия в Украине. www.religion.in.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  17. В УПЦ КП звинуватили Московський патріархат в роботі проти України. Суспільство (укр.). Процитовано 26 вересня 2019.
  18. На Рівнещині капелани військових частин зустрілися із генерал-лейтенантом (ФОТО). Rivne Media (укр.). Процитовано 26 вересня 2019.
  19. Новини - Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація. shev.kyivcity.gov.ua. Процитовано 26 вересня 2019.
  20. Предстоятель зустрівся з президентом Укрінюрколегії. PCU (укр.). 20 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  21. ЗА ДОБРУ СЛУЖБУ - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 2 жовтня 2019.
  22. НЕЗАБУТНІЙ ПОДВИГ - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 2 жовтня 2019.
  23. ГОЛОВА СУВД У ХЕРСОНІ - Синодальне управління військового духовенства. suvd.com.ua. Процитовано 14 жовтня 2019.
  24. СПІЛЬНО ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО - Синодальне управління військового духовенства. suvd.com.ua. Процитовано 14 жовтня 2019.
  25. З ПОВНИМИ ВІТРИЛАМИ ВПЕРЕД - Синодальне управління військового духовенства. suvd.com.ua. Процитовано 14 жовтня 2019.
  26. ЇХНІЙ СИМВОЛ - МАК - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Процитовано 11 листопада 2019.