Коронація (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Коронація, або Останній з Романів»
200рх
200рх
Обкладинка російського видання
Автор Борис Акунін
Назва мовою оригіналу Коронация, или Последний из Романов
Дизайн обкладинки Костянтин Побєдін та Макс Ернст
Країна Росія
Мова російська
Серія Пригоди Ераста Петровича Фандоріна
Жанр детектив
трилер
історичний
Видавництво Росія: Захаров
Видано 1999 рік
Перекладач(і) немає
Сторінок 352
ISBN ISBN 5-8159-0510-0
Попередній твір Статський радник
Наступний твір Коханка смерті

«Коронація, або Останній з Романів» (рос. «Коронация, или Последний из Романов») — книга російського письменника Бориса Акуніна, сьома частина з серії «Пригоди Ераста Фандоріна». Автор за роман у 2000 році отримав премію «Антибукер».

Сюжет[ред. | ред. код]

Події відбуваються у 1894 році, під час коронації Імператора Миколи ІІ. Розповідь ведеться від імені Афанасія Зюкіна, дворецького великого князя Георгія Олександровича.

Сєров В. «Коронація. Миропомазання Миколи ІІ в Успенському соборі»

Під час прогулянки невідомими особами було викрадено чотирирічного сина Георгія Олексанровича. Намагаються викрасти і дочку великого князя, але її рятує Ераст Петрович Фандорін, який пізніше пояснює, що викрадення сплановані доктором Ліндом, могутнім грабіжником, вбивцею та «шефом» міжнародної банди.

Дуже скоро до князя приходить лист, у якому Лінд просить за повернення хлопчика гроші, а в наступних листах діамант «граф Орлов». Якщо ж вимоги Лінда не будуть виконані, дитину повернуть частинами.

Фандорін та Зюкін вступають у відчайдушний двобій із демоном у людській подобі, доктором Ліндом. Вони ще не знають, що найгірший злочин Лінда, Ходинська катастрофа, ще попереду.

Історична основа[ред. | ред. код]

Роман «Коронація, або Останній з Романів» — наймасштабніший в усій творчості Бориса Акуніна після «Турецького гамбіта». У цьому романі фігурує дуже велика кількість історичних персонажів, наприклад імператор Микола ІІ, полковник Ласовський, історичним прототипом якого був Власовський, та подія, яка увійшла в історію як Ходинська трагедія, під час якої загинуло більше тисячі чоловік.

Назва[ред. | ред. код]

Назва роману «Коронація, або Останній з Романів» говорить не про те, що це останній роман про пригоди Ераста Петровича Фандоріна, а про те, що імператор Микола ІІ став останнім правителем Російської імперії з династії Романових (в оригіналі рос. «Последний из Романов» — очевидна гра слів у ламаній російській англійського посланника).

Література[ред. | ред. код]

  • «Коронация» Бориса Акуніна. «Захаров», Москва, 2005 р. ISBN 5-8159-0119-9

Посилання[ред. | ред. код]