Турецький гамбіт (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турецький гамбіт
Турецкий гамбит
Жанр детектив
Режисер Джанік Файзієв
Продюсер Леонід Верещагін
Анатолій Максимов
Костянтин Ернст
Сценарист Борис Акунін
Джанік Файзієв
На основі Турецький гамбіт
У головних
ролях
Єгор Бєроєв, Володимир Ільїн, Ольга Красько, Марат Башаров, Дмитро Пєвцов, Віктор Вержбицкий, Андрій Краско, Гоша Куценко, Олександр Ликов
Оператор Андрій Жегалов
Композитор Всеволод Саксонов
Андрій Феофанов
Кінокомпанія Студія ТриТе
ОРТ
Дистриб'ютор Ivi.ru
Тривалість 132 хв.
Мова російська
Країна Росія
Болгарія
Рік 2005
Кошторис 3,5 млн. $
Касові збори 18 461 000 $[1]
IMDb ID 0374298
Попередній Азазель (телефільм)
Наступний The State Counsellord
gambitfilm.ru

«Туре́цький гамбі́т» — пригодницький кінофільм, знятий за однойменною книгою Бориса Акуніна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події відбуваються під час російсько-турецької війни 18771878 р.р. Титулярний радник Ераст Петрович Фандорін бере участь у воєнних діях, як сербський волонтер, а потім він потрапляє у полон до турків. Тікаючи з полону, Фандорін опиняється у Видині, де дізнається важливу інформацію для російського командування і тому він поспішає прибути до розташування російських військ. По дорозі він знайомиться з чарівною панночкою, Варварою Андріївною Суворовою, яка теж їде до російських військ, щоб побачитись зі своїм нареченим Петром Яблоковим — шифрувальником генерального штабу.

Коли Ераст Петрович та його супутниця потрапили до «своїх», Фандорін відразу ж повідомляє генералу Скобелєву про хитрий фланговий маневр. За словами Ераста Петровича, російським військам негайно потрібно було зайняти невелике містечко Плевна замість Нікополя, бо саме на Плевен піде корпус Османа-паші. Але генерал вважає Ераста Петровича та Варвару Суворову за агентів турецької розвідки. На щастя, до російської ставки прибуває Мізінов — голова 3-го відділення російської жандармерії і «шеф» Ераста Петровича. Мізінов звільняє з-під арешту Фандоріна та Варвару Андріївну, та негайно наказує шифрувальнику надіслати наказ головнокомандуючому взяти Плевен. Відправлення шифровки доручають Петру Яблокову, але хтось замінює в телеграмі слово «Плевна» на «Никополь» і про це стає відомо лише ввечері, коли війська таки зайняли замість Плевни Нікополь. Мізінов доручає слідство Фандоріну, але їм обом відомо лише те, що турецького агента звуть Анвар Ефенді.

Варвара Андріївна благає Фандоріна знайти справжнього винуватця цієї дезінформації, бо командування заарештувало Яблокова, підозрюючи його у зраді.

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Виконавець ролі Фандоріна Єгор Бероєв сам виконував всі трюки, крім одного — стрибка з п'ятого поверху на карниз четвертого.
  • Сценарій до фільму написав автор книги «Турецький гамбіт» Борис Акунін. Він трохи змінив сюжет свого «дітища» та доповнив його.
  • Єгор Бероєв раніше мав проби на роль Ераста Петровича Фандоріна у телесеріалі «Азазель», але його не затвердили.
  • У фільмі присутня просто фантастична кількість історичних кіноляпів. До прикладу, проломивши череп головному антагоністу золотим злитком, Варвара Андріївна згадує його питому вагу — 19 г/см3, однак на той час в Російській Імперії метрична система ще не була введена. Крім цього, присутні ще як мінімум 145 ляпів. (див. посилання)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20070101081632/http://www.rbcdaily.ru/archive/2005/05/16/202042