Кривина Менгера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці, кривиною Менгера трійки точок в n-мірному Евклідовому просторі Rn є величина обернена радіусу кола, що проходить через ці три точки. Названа на честь Австрійсько-американського математика Карла Менгера.

Означення

[ред. | ред. код]

Нехай х, у і z три точки в Rn; для простоти припустимо, що всі три точки різні і не лежать на одній прямій. Нехай Π ⊆ Rn евклідова площина, натягнута на х, y і z, і нехай C ⊆ Π єдине евклідове коло на Π, що проходить через х, у і z (в описане коло х, у і z). Нехай R радіус C. Тоді кривина Менгера c(х,,) точок х, y і z визначається за формулою

Якщо три точки лежать на одній прямій, то неформально можна вважати, що R дорівнює +∞, тоді за означенням c(xyz) = 0. Якщо якісь з точок х, у чи z збігаються, то означимо c(xyz) = 0.

Використовуючи відомі формули, що зв'язують між собою довжин сторін трикутника до його площі, отримаємо що

де А позначає площу трикутника, з вершинами в точках x, y і z.

Інший спосіб обчислення кривини Менгера:

де — кут при вершині y трикутника з вершинами в точках x, y і z.

Також кривину Менгера можна обчислити в загальному метричному просторі. Якщо X - метричний простір і х, y і z різні точки, нехай f - ізометрія з в . Кривина Менгера цих точок

Зверніть увагу, що f не мусить бути визначена на всьому X, тільки на {х, у, z}, а значення cХ(x, у, z) не залежить від вибору f.

Доцільність інтегральної кривини

[ред. | ред. код]

Кривина Менгера може бути використана щоб задати кількісні умови, коли множина в може бути спрямна. Для міри Бореля на евклідовому просторі  визначити

  • Борелівська множина  спрямна, якщо , де  позначає  одновимірну Гаусдорфову міру, визначену на множині .[1]

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Leymarie, F. (September 2003). Notes on Menger Curvature. Архів оригіналу за 21 серпня 2007. Процитовано 19 листопада 2007.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Leger, J. (1999). Menger curvature and rectifiability (PDF). Annals of Mathematics. Annals of Mathematics. 149 (3): 831—869. arXiv:math/9905212. doi:10.2307/121074. JSTOR 121074. Архів оригіналу (PDF) за 7 липня 2020. Процитовано 26 квітня 2020.