Крістофер Фосс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістофер «Кріс» Ф. Фосс
англ. Christopher «Chris» F. Foss
При народженні Christopher «Chris» F. Foss
Народження 16 березня 1946
Гернсі
Країна Велика Британія Велика Британія
Жанр живопис, ілюстрація, концептуальний дизайн
Діяльність художник, ілюстратор, письменник
Напрямок наукова фантастика

CMNS: Крістофер Фосс у Вікісховищі

Крістофер (Кріс) Ф. Фосс (англ. Christopher «Chris» F. Foss; нар. 16 березня 1946 м. Гернсі) — сучасний англійський художник та ілюстратор, створює свої твори насамперед з науково-фантастичної тематики.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився в Гернсі (Нормандські острови). Багато поколінь сім'ї Фосс народжувались, жили і вмирали на цьому острові, пов'язуючи себе з цим місцем довгою історією. Батьки Кріса викладали в державній школі Узбережжя, і сім'я більшу частину часу жила на материку. Але під час свят, канікул, він, його молодший брат і батьки завжди поверталися на острів. Під час Другої світової війни Нормандські острови були окуповані німецькими військами. Гітлер вважав, що острови є стратегічними для вторгнення в Англію і наказав побудувати ряд укріплень вздовж узбережжя Гернсі. Кріс Фосс народився менш ніж через рік після закінчення Другої світової війни, і ці значні споруди справили незабутнє враження на нього. Він згадує, що німецькі укріплення на острові Гернсі були майже зовсім новими, коли він вивчав їх, починаючи приблизно з семи років. Потрапити в бункер було досить легко: не було попереджувальних знаків та огорожі, вхід був запечатаний досить грубо і діти завжди знаходили лазівки. Це був моторошний досвід, і згадується важка депресивна атмосфера. Дуже багато з цих спогадів тепер знаходить відображення у творах Крістофера.

Юність[ред. | ред. код]

Після школи Фосс поступає до Кембриджського університету за спеціальністю архитектура. Але університету він не закінчив. Прервавши навчання, Фосс починає працювати дизайнером. З 1970 року він створює титульні аркуші обкладинки для літературних творів. Його улюбленими мотивами були футуристичні, технологічні теми творів наукової фантастики. У 1972 році психологом А. Комфортом публікується популярна робота в області сексуальних відносин The Joy of Sex, автором ілюстрацій до якої стає Фосс. Як основу для них художник використовує зроблені ним фотографії, зроблені в своїй лондонській майстерні.

Кріс Фосс "Космічний корабель"

Творчість[ред. | ред. код]

У 1973 році Фосс отримує від лондонського видавництва Futura Publications Limited замовлення на створення зображень для книжкової серії "Перрі Родан".
У 1977 році він бере участь в дизайні для планети Криптон при зйомках кінофільму Супермен.
У квітні того ж року Фосс створює ескіз для оформлення конверта музичного альбому Clear Air Turbulence британської групи Ian Gillan Band.
У 1979 році, на прохання режисера Ден О Беннона, Фосс бере участь у художній розробці культового кінофільму Чужий.
У 1979 році роботи художника з науково-фантастичної тематики виходять в художньому альбомі під назвою 21st Century Foss, в 1980 це видання виходить у формі брошури в ФРН.
У 1990 році виходить у світ його книга Diary of a Spaceperson (ISBN 1-85028-049-5). Розроблені Фоссом зображення космічних кораблів нині активно використовуються в комп'ютерних іграх Homeworld. Фосс також працює в жанрі Horror-живопису, створює зображення військової техніки — літаків і танків. В даний час художник живе і працює на острові Гернсі.
У своїй студії в Гернсі і Дорсеті, Кріс продовжує експериментувати з різноманітною технікою малювання. Як і раніше, працює в техніці аерографії, але в основному олійними фарбами, а не акрілом. Він особливо любить працювати з натури, пише пейзажі, і 3D дизайн моделей «від руки» (не комп'ютер!).

Джерела[ред. | ред. код]