Кріс де Бург

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кріс де Бург
англ. Chris de Burgh
Зображення
Chris de Burgh
Chris de Burgh
Основна інформація
Повне ім'я Christopher John Davison
Дата народження 15 жовтня 1948(1948-10-15) (75 років)
Місце народження Венадо Туерто, Аргентина
Роки активності 1974 — тепер. час
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Національність ірландець
Професія співак, композитор
Освіта Триніті-коледж і Коледж Марлбороd
Співацький голос тенор
Інструменти вокал, гітара, піаніно
Жанр рок, рок, софт-рок
Псевдоніми Chris de Burgh
Лейбл A&M Records, Edel AG, Ferryman Productions
Батько Charles John Davisond[1]
Мати Maeve Emily de Burghd[1]
Діти (3) Розанна Девісон і Hubie Davisond
Офіційний сайт
CMNS: Файли у Вікісховищі

Кріс де Бург (англ. Chris de Burgh; нар. 15 жовтня 1948) — британський/ірландський співак-композитор. Його найвідоміша робота — пісня про кохання 1986 року «The Lady in Red».

Ранні роки[ред. | ред. код]

Де Бург народився у Венадо-Туерто, Аргентина, у родині полковника Чарльза Джона Девісона, британського дипломата та Мейв Емілі. Його дідом по материнській лінії був сер Ерік де Бург, офіцер британської армії, який був начальником Генерального штабу в Індії під час Другої світової війни. Він взяв дівоче прізвище своєї матері «де Бург» як сценічний псевдонім. Його офіційним прізвищем залишається «Девісон». Кріс провів більшу частину свого дитинства на Мальті, у Нігерії та Бельгійському Конго, оскільки разом з матір'ю та братом супроводжував батька на його дипломатичній роботі.

Сім'я оселилася в замку Баргі, графство Вексфорд, Ірландія, який на той час був у дещо занедбаному стані. Це був замок дванадцятого століття, який Ерік де Бург купив у 1960-х роках. Він зробив з нього готель, і молодий Кріс співав там для гостей.

Де Бург навчався у коледжі Мальборо в графстві Вілтшир, Велика Британія. Закінчив Дублінський коледж Трініті, отримавши ступінь магістра мистецтв з французької, англійської та історії.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Перший контракт підписав із A&M Records у 1974 році та підтримував гурт «Supertramp» у їхньому турі «Crime of the Century». Його дебютний альбом «Far Beyond These Castle Walls» було випущено у фентезі-традиціях Moody Blues. Після випуску в кінці 1974 року, альбом не потрапив у чарти. Через декілька місяців після цього, він випустив сингл під назвою «Turning Round» з альбому, випущеного за межами Великої Британії та Ірландії під назвою «Flying».

У 1975 році вийшов його другий альбом «Іспанський поїзд та інші історії».

Третій альбом 1977 року, «At the End of a Perfect Day», був добре сприйнятий публікою. В його записі брали участь: колишній барабанщик «Fairport Convention» Дейв Меттакс та пізніше барабанщик «Fairport» Джеррі Конвей.

В 1979 році де Бург випустив свій четвертий альбом «Crusader».

У 1981 році де Бург вперше потрапив у британський чарт із збіркою «Best Moves». У 1982 році Руперт Гайн став продюсером альбому де Бурга «The Getaway», який посів 30 місце в британських чартах і 43 місце в американських чартах завдяки моторошному синглу «Don't Pay the Ferryman».

У 1984 році наступний альбом Кріса де Бурга «Man on the Line» також показав хороші результати, посівши 69 місце в чартах США та 11-те у Великій Британії. Перший сингл з цього альбому «High on Emotion» отримав міжнародне визнання та потрапив до Топ-20 у декількох країнах (увійшовши в Топ-5 в Ірландії, Франції та Швейцарії) та до Топ-50 у Великій Британії і США.

У 1997 році де Бург написав пісню під назвою «There's a New Star Up in Heaven Tonight» присвячену принцесі Діані. Пісня була випущена обмеженим тиражем у 100 примірників та включена до альбомів «The Ultimate Collection» (2000) і «Now and Then (2009)».

У 2008 році був запланований концерт у Тегерані разом із місцевим гуртом «Arian», який зробив би Кріса де Бурга першим західним поп-співаком, що виступив би в Ірані після революції 1979 року. Однак концерт так і не відбувся, бо іранська влада не отримала дозволу на виступ у країні.

У 2008 році де Бург випустив «Footsteps», свій сімнадцятий альбом, що містить кавер-версії тринадцяти пісень, які надихали його протягом усієї його кар'єри. В альбом ввійшли пісні таких виконавців як Боб Ділан, The Beatles, Тото та Піт Сігер. Альбом потрапив до п'ятірки найкращих у Великій Британії. У 2011 році де Бург випустив свій наступний альбом «Footsteps 2», який увійшов до британського Топ-40.

У свій 73-й день народження, 15 жовтня 2021 року, Кріс де Бург випустив музичне відео для свого синглу «Legacy», зняте іранським режисером/аніматором Семом Чегіні. Це анімаційне музичне відео ввійшло до його 27-го студійного альбому «Легенда про Робін Гуда».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Кріс де Бург одружений з Діаною Девісон з 1977 року та живе в Енніскеррі, графстві Віклоу, в Ірландії, переїхавши туди з Далкі, Дублін, 1997 року. Вони виховують двох синів, Хубі та Майкла, а також доньку Розанну, найбільш відому як переможницю конкурсу «Міс Світу» 2003 року в Ірландії.

Дискографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Lundy D. R. The Peerage