Піаніно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піаніно Schiedmayer & Söhne (Штутгарт) на виставці в Лондоні в 1851 р.

Піані́но (італ. pianino — маленьке фортепіано) — музичний інструмент, різновид фортепіано, в якому струни, дека і механічна частина розташовані вертикально, а не горизонтально, внаслідок чого піаніно займає значно менше місця, ніж рояль. Перше піаніно було сконструйоване у 1800 році Джоном Гокінcом (англ. John Isaac Hawkins). Але сучасну форму піаніно отримало лише в середині 19 сторіччя (чавунна рама, перехресні струни, механіка з нижнім і верхнім розташуванням демпферів). Найпоширеніші кабіне́тні піані́но мають ширину корпусу по клавіатурі 1450–1500 мм і висоту близько 1250–1400 мм, мають діапазон в 7 октав (від A2 до с5, іноді до a4).

Вуличне піаніно[ред. | ред. код]

Приблизно з кінця XX століття в європейських містах з'явилася традиція «вуличних піаніно» (англ. street piano) — піаніно, які ставлять посеред вулиць і площ, аби на них міг зіграти кожен охочий. В останні роки популярність вуличних піаніно значною мірою завдячує ініціативі британського художника Люка Джеррема (Luke Jerram), який у 2008 році встановив посеред вулиці піаніно із надписом «Play Me, I'm Yours» (англ. "Зіграй, я твоє"), заохочуючи таким чином мешканців та гостей міста зіграти на ньому. До 2014 року близько 1200 подібних піаніно з'явилися на вулицях 43 міст США, Європи, Австралії, а також в Ханчжоу (Китай)[1].

В Україні вуличне піаніно вперше з'явилося у Львові 21 червня 2013 року з нагоди Дня Міжнародного дня Музики інструмент подарував місту музикант Маркіян Мацех[2]

Зовнішні відеофайли
"Революційний" етюд Шопена у виконанні студентки НМАУ Антуанетти на вуличному піаніно біля КМДА
"Мурка" на вуличному піаніно біля адміністрації Президента

У часи Євромайдану вуличні піаніно з'явилися і в центрі Києва на територіях, контрольованих протестувальниками. Так, 7 грудня піаніно, пофарбоване в кольори українського та європейського прапорів, з'являлося перед кордоном міліції біля адміністрації Президента[3] Пізніше це піаніно було евакуйовано до будівлі КМДА[4][5]. Згодом інструментів в центрі Києва стало декілька, одне з них було на барикадах на вулиці Грушевського[6].

Музикування на піаніно набуло неабиякої популярності в середовищі протестувальників[7]. Незабаром піаніно, пофарбовані у кольори українського та європейського прапорів з'явилися і на вулицях інших українських міст, де проходили протестні акції, зокрема у Дніпропетровську (сучасна назва Дніпро)[8], Житомирі[9]. 26 липня 2015 року ініціативу підхопив Мінськ, причому на відміну від інших європейських міст, де використовувалося саме піаніно, в Мінську було поставлено рояль[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. сайт ініціативи «Зіграй, я твоє»
  2. У центрі Львова з’явилось вуличне фортепіано.
  3. Біля Адміністрації президента перед кордоном міліції встановили синьо-жовте піаніно.
  4. Піаніно від АП перенесли під будівлю КМДА [відео].
  5. Біля КМДА з'явилося нове піаніно #Євромайдан #Евромайдан #Ukraine. Архів оригіналу за 8 лютого 2015. Процитовано 9 липня 2014.
  6. Руслана зіграла на піаніно на Грушевського. Фото. Відео.
  7. Музика революції: піаністи на Майдані (відео). Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 9 липня 2014.
  8. Віче у Дніпропетровську: Кличко, загони Самооборони та «піаніно свободи».
  9. Революційне піаніно Житомир.
  10. В Мінську поставили вільний рояль