Курайський яструб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курайський яструб
Зображення
CMNS: Курайський яструб у Вікісховищі

Курайський яструб (араб. صَقْرُ قُرَيْشٍ‎, трансліт. ṣāqr Quraysh) — символ, який зустрічається на ряді емблем, гербів і прапорів ряду держав арабського світу. Традиції та записана історія про курайшитів і Мухаммеда стверджують, що сокіл використовувався як символ клану. Тому на прапорах, гербах, печатках і емблемах кількох арабських держав до сьогоднішнього дня зустрічаються і зустрічаються кілька варіантів курайського яструба. У цьому значенні курайський яструб є суперником орла Саладіна.[1][2]

Абд ар-Рахман I, перший Омейядський емір Кордови, був відомий як Яструб Курайшу (Saqr Quraish). За словами середньовічних хроністів, це було ім'я, надане йому аббасидським халіфом аль-Мансуром, одним із його найбільших суперників. Аббасиди та Омейяди були обома племенами клану Курайшів, і Абд ар-Рахман утік з Дамаска після кривавої та насильницької Аббасидської революції, тому для халіфа Аббасидів дати це найменування останньому спадкоємцю Омейядів, що вижив, було знаком великої поваги.

Символи яструба та сокола також поширені в арабських країнах Перської затоки. Багато арабів Аравійського півострова, особливо з арабської сторони узбережжя Перської затоки, традиційно є фахівцями з соколиного полювання; соколи (та яструби) розглядаються як символи статусу та є звичайною одомашненою твариною серед етнічних арабів.

Поточні емблеми з використанням курайського яструба[ред. | ред. код]

Поточні емблеми з використанням інших символів яструба чи сокола[ред. | ред. код]

Попередні емблеми з використанням курайського яструба[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Karl-Heinz Hesmer: Flaggen und Wappen der Welt, pages 93, 155 and 171. Bertelsmann Lexikon Verlag, Güstersloh 1992
  2. Syed Junaid Imam: The Flag of Quraish, Flags Of The World [Архівовано 2013-07-10 у Wayback Machine.] (1999)