Кілікія (царство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kilikia
Кілікійське царство
Ассирія Flag
612 до н. е. – 547 до н. е. Імперія Ахеменідів Flag
Кілікія: історичні кордони на карті
Кілікія: історичні кордони на карті
Столиця Тарс
Форма правління монархія
сіеннесі Сіеннесі I
Історія
 - Засноване 612 до н. е.
 - Напівзалежний статус в Персії 547 до н. е.

Кілікія — царство на території сучасної Туреччини, що утворилася 612 до н. е. після занепаду Ассирії. Тривалий час балансувало між Лідією, Мідією та Нововавалонським царством. Добровільно підкорилося перському цареві Киру Великому.

Географія[ред. | ред. код]

Основу становив регіон Кілікія. Втім кордони протсягалися до Ісаврії, охоплювали південний схід Каппадокії, досягали міста Малатья, але не включали в себе.

Історія[ред. | ред. код]

На території Кілікії з часів занепаду Хеттської держави уснувало декілька держав, основними з яких були Ку'е (західна і південно-західна частини), Хілакку (північна частина) і Пірінду (західна частина). Відомо про боротьбу цих царств проти Ассирії, починаючи з VIII ст. до н. е. Зрештою вони вимушені були визнати зверхність ассирійських царів.

Лише у 612 році до н. е. після знищення Ассирії військами Мідійського і Нововавилонського царств (за підтримки скіфів) держави Кілікії здобули незалежність. Ку'е зуміла приєднати до своїх володінь Хілакку і землі Камману навколо міста Комана. Володар об'єднання прийняв титул сіеннесі (на кшталт царя), який давні греки прийняли за ім'я.

Кілікійське царство було союзником Мідії. 587 року до н.е. цар Сіеннесіс I виступив посередником між мідійським царем Хувахштрою і лідійським — Аліаттом II,внаслідок чого було укладено мир між цими державами.

Також Кілікія намагалася дотримуватися дружніх стосунків з вавилонськими царями. Завдяки останнім 557 року до н. е. вдалося здолати царство Пірінду, що було союзником лідійської держави. Внаслідок цього 556 року до н.е. уся Кілікія опинилася під владою сіеннесі.

Політика не втручання у справи сусідів, гарні стосунки з усіма сприяли налагодження торговельних стосунків з давньогрецькими містами-державами Малої Азії, Кіпру, Лідією, Мідією, Вавилоном, Єгиптом. В свою чергу це сприяло економічному піднесенню Кілікійського царства.

У 547 році до н. е. без спротиву Кілікія визнала владу Персії. Натомість отримала статус залежного царства. Сплачувала данину у розмірі 360 коней і 500 срібних талантів, з яких 140 йшло для потреби військ в самій Кілікії.

493 року до н. е. Кілікію було перетворено на сатрапію. Це відбулося слідом за придушенням Іонійського повстання, якому допомагали карійці та союзний з ними кілікійський цар Сіеннесіс II. Данину було збільшено. Крім того кілікія повинна була тепер надавати війська, насамперед моряків, та судна (в різні часи від 600 до 100 бойових кораблів). Але представники династії продовжували керувати Кілікією (в середині йменувалися царями).

У 400 році до н. е. за підтримку Кира Молодшого царя-сатрапа Сіеннесіса III було повалено, а Кілікія втратила привілейований статус.

Правителі[ред. | ред. код]

  • Сіеннесіс I (бл. 612— бл. 570 до н. е.)
  • невідомий (бл. 570— бл. 540 до н. е.)
  • Оромедон (бл. 540— бл. 510 до н. е.)
  • Сіеннесіс II (бл. 510— бл. 480 до н. е.)
  • ненвідомо
  • Сіеннесіс III (?—400 до н. е.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Hild, Hansgerd Hellenkemper: Kilikien und Isaurien. Tabula Imperii Byzantini. Bd. 5. Wien 1990. ISBN 3-7001-1811-2.
  • Akpinar, E. 2004. Hellenistic and Roman Settlement Patterns in the Plain of Issus and the Westerly Slopes of the Amanus Range. Ankara: Bilkent University.