Лада-Тольятті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лада-Тольятті»
Повна назва Футбольний клуб
Лада-Тольятті
Прізвисько Автозаводці
Засновано 1970, 2012
Розформовано 2010, 2022
Населений пункт Тольятті, Росія Росія
Стадіон «Торпедо», Тольятті
Вміщує 18 000
Президент Росія Дмитро Герасимов
Головний тренер Росія Олександр Бабанов
Ліга Першість ПФЛ
зона Урал-Поволжя
2016/17 8-ме
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Лада-Тольятті» або просто «Лада-Тольятті» (рос. Футбольный клуб «Лада-Тольятти») — російський футбольний клуб з міста Тольятті, в Самарській області. Утворений у 1970 році під назвою «Торпедо» в результаті об'єднання команд «Хімік» (Тольятті) і «Металург» (Куйбишев). У 2015 році «Лада-Тольятті» об'єдналася з футбольним клубом «Академія».

Хронологія назв[ред. | ред. код]

  • 1970—1988 — «Торпедо»
  • 1989—1996 — «Лада»
  • 1997—1999 — «Лада-Тольятті-ВАЗ»
  • 2000—2009 — «Лада»
  • 2010—2011 — «СДЮСШОР-Лада»
  • з 2012 — «Лада-Тольятті»

Історія[ред. | ред. код]

Становлення команди[ред. | ред. код]

У Куйбишеві за підсумками сезону 1969 року в новоствореній першій лізі класу «А» чемпіонату СРСР повинні були виступати відразу дві команди — «Крила Рад» і «Металург». В обкомі партії вважали це недоцільним і «Металург» розформували. На базі цього колективу, в свою чергу, почали створювати нову команду майстрів в Тольятті, якій відвели місце в другій лізі класу «А», де вона повинна була захищати честь фізкультурного колективу Волзького автозаводу імені 50-річчя СРСР. За сформованою на той час традицією, клуб, який представляє підприємство автомобільної промисловості, нарекли «Торпедо»[1].

Перше тренування команда провела 4 січня, і на це заняття зібралося 23 футболіста. У Тольятті торпедівці займалися по шість разів на тиждень в спортзалі політехнічного інституту. 30 січня в 17-ій годині в актовій залі дирекції ВАЗу на вулиці Білоруській відбулася перша зустріч футболістів з уболівальниками, яку відкрив заступник голови завкому Ю. П. Саврін. Потім команда 4 лютого вирушила на перші навчально-тренувальні збори в Ленінабад.

Через тиждень, 11 лютого, «Торпедо» провело свій перший в історії товариський матч з авторитетним в ту пору «Томлесом» з Томська. Завдяки удару Юрія Старкова в першому таймі автозаводці здобули перемогу — 1:0. Склад команди: Соколов, Бобилєв, Морозов, Бузицков, Тебелєв, Єрмаков, Миронов, Акчурін, Кикін, Старков, Жуковський. Там же, в Ленінабаді, «Торпедо» потім здолало «Кузбас» — 2:0 (А. Кикін, Ю. Старков), місцевий «Памір» — 2:0 і зіграло внічию з ташкентським «Трактором» — 1:1 (А . Кикин). Ще дві гри тольяттинці провели в Ленінабаді з тим же «Томлесом» — 2:1, 1:1. Уже в ту пору кістяк команди складали футболісти з Куйбишева. У міру того, як наставник «Крил Рад» «відчіплював» гравців зі зборів, вони плавно переходили в команду Альфреда Федорова. Ця тенденція в комплектуванні потім збережеться на довгі роки, в команду переходили Юрій Капсін, Євген Майоров, Геннадій Сахаров, Микола Мартинов, Микола Єрмаков, Анатолій Кикін.

19 квітня 1970 року автозаводці провели свій перший офіційний матч в рамках розіграшу Кубка СРСР проти «Томлеса». «Торпедо» виграло 3: 0. Першим тренером клубу став майстер спорту СРСР, багаторічний капітан «Крил Рад» Альфред Федоров.

Чемпіонат СРСР[ред. | ред. код]

Починаючи з 1970 року і до останнього союзного чемпіонату клуб виступав у другій лізі. У 1980 році «Торпедо» зайняло 1-ше місце в своїй зоні, однак через перехідний турнір команда залишилася в другій лізі. Протягом усієї своєї історії виступів у чемпіонатах СРСР «Торпедо» (Тольятті) зарекомендувала себе як сильна команда другої ліги. У 1989 році клуб отримав назву «Лада»[2].

Чемпіонат Росії[ред. | ред. код]

Після розпаду Радянського Союзу «Лада» отримала можливість виступати в першій лізі чемпіонату Росії. Вигравши в 1993 році зону «Центр» в першому дивізіоні і зайнявши друге місце в перехідному турнірі, клуб потрапив у вищу лігу, встановивши рекорд першого дивізіону по мінімальній кількості поразок за сезон. Закінчивши чемпіонат 1994 року на останньому місці, «Лада» знову опинилася в першій лізі, яка на той час уже стала єдиним турніром. Повернутися наверх вдалося за рік, однак і друга спроба закріпитися у вищій лізі не вдалася — клуб зайняв останнє місце з 18-ти команд-учасниць.

Незважаючи на виліт з вищої ліги, «Лада» звернула на себе увагу, і два гравці з її складу — Олексій Бахарєв і Максим Бузнікін — провели наступний сезон у московському «Спартаку» і виграли чемпіонат Росії 1997 року. Максим Деменко теж проходив перегляд у «Спартаку», але продовжив виступи за «Ладу», що не завадило йому згодом, вже будучи гравцем петербурзького «Зеніту», потрапити в збірну Росії, а в 2003 році виграти кубок Росії в складі «Спартака».

Можливо, такий інтерес «Спартака» до гравців «Лади» обумовлений тим, що в 25-му турі чемпіонату 1996 року москвичі втратили важливі очки в грі з аутсайдером, в результаті чого «Спартак» завоював чемпіонство лише в «золотому матчі» з «Аланією»[2].

У 1997 році клуб продовжив падіння, в першому колі чемпіонату міцно закріпився на останньому місці в таблиці: до кінця червня в 17-ти матчах було здобуто тільки одна перемога і набрано 8 очок. Ситуацію радикальним чином виправила зміна тренера: незабаром після приходу Володимира Деркача «Лада» видала вражаючу серію, вигравши з липня по жовтень 15 матчів з 23-ох, і зберегла місце в першому дивізіоні.

У 1998 році через наслідки дефолту клуб не встиг у встановлений термін обладнати поле підігрівом, в результаті чого позбувся шести очок і опустився до другого дивізіону[3]. За декілька турів до кінця Деркач покинув команду, і на наступні п'ять років тренерську посаду зайняв Олександр Гармашов, тодішній президент команди.

Впевнено вигравши в 1999 році турнір в зоні «Поволжя» другого дивізіону, «Лада» в стикових матчах з «Кубанню» завоювала право на повернення до другого ешелону російського футболу, де зі змінним успіхом виступала три наступні сезони.

2002 рік в історії клубу запам'ятався двома великими перемогами поспіль: 14 вересня в 1/16 фіналу Кубка Росії з рахунком 6:0 була обіграна команда «Торпедо-ЗІЛ» — це найбільша перемога команди першого дивізіону над командою вищого дивізіону за всю історію Кубка Росії, а 18 вересня в рамках чемпіонату першого дивізіону «Лада» здобула перемогу 11:1 над красноярським «Металургом», причому, що цікаво, гості забили гол першими. Втім, варто зазначити, що «Лада» виступала фактично резервним складом.

Переломним у долі клубу став 2003 рік. Ще в серпні 2002 року АвтоВАЗ суттєво скоротив фінансування команди, і футбольний клуб забезпечував своє існування багато в чому за рахунок продажу футболістів[4]. У той же час у кубку Росії команда дійшла до півфіналу, обігравши по шляху три клуби прем'єр-ліги, і в драматичному матчі поступилася майбутньому володарю кубка — «Спартаку» — з рахунком 2:3 в додатковий час[5]. Після завершення сезону Олександр Гармашов, який грав у Тольятті ще в 1987 році, а з 1994 року працював на керівних посадах, покинув клуб.

Нове керівництво поставило задачу повернутися в перший дивізіон, що вдалося з другої спроби. Хоча «Лада» в сезоні 2005 року зайняла лише друге місце в зоні «Урал-Поволжя», вона отримала путівку наверх через відмову ряду команд.

У 2006 році з «Ладою» повторилася історія восьмирічної давності: зайнявши в першому дивізіоні 17-те місце, що дає право участі в ньому в наступному сезоні, клуб проте був переведений до другого дивізіону в зону «Урал-Поволжье» через проблеми з ліцензуванням[6]. Наприкінці січня 2007 року атестаційна комісія РФС-ПФЛ відмовив «Ладі» в видачі атестаційного свідоцтва для участі в змаганнях клубів першого дивізіону в зв'язку з тим, що засновники клубу — АТ «АвтоВАЗ» і мерія міста Тольятті — не надали гарантій фінансування клубу[7].

Початок сезону 2007 року «Лада» провела успішно й після 10-го туру йшла на другому місці, набравши стільки ж очок, скільки й лідируюча на той момент ульянівська «Волга», поступаючись майбутньому переможцю турніру тільки за результатами особистої зустрічі. Однак потім була низка невдач, яка призвела до того, що за п'ять турів до кінця команда займала 11-те місце з 14-ти команд-учасниць. Здобувши в кінцівці три домашні перемоги, «Лада» піднялася на сьоме місце. У гостьовому матчі з «Волгою» (Ульяновськ) свій п'ятисотий матч у професійній кар'єрі провів ветеран команди захисник Павло Табаков[8].

Першу половину чемпіонату 2008 року команда провела у верхній половині таблиці, не претендуючи при цьому на призові місця. У червні «Лада» зазнала двох болючих домашніх поразок поспіль — 2 червня від самарського «Юніта», який набрав до того моменту лише одне очко в восьми матчах, і 13 червня в матчі Кубка Росії з рахунком 1:5 від нижегородської «Волги». Незабаром після цього, 2 липня, тренер Олександр Бабанов подав у відставку, і виконуючим обов'язки головного тренера призначений Ігор Леонідович Кечаєв, який до того тренував «Ладу-2». До кінця літа команда закріпилася на дев'ятому місці, проте з настанням осені ситуація змінилася — завдяки 11-матчевій безпрограшній серії на фініші турніру «Лада» піднялася на п'яту сходинку в таблиці зони «Урал-Поволжя» другого дивізіону ПФЛ. Успішному виступу сприяв прихід в команду в середині серпня найкращого бомбардира першості Михайла Тюфякова, на рахунку якого — 12 забитих м'ячів в 15-ти матчах, проведених за тольяттинців.

Останній сезон перед розформуванням[ред. | ред. код]

2009 рік почався для клубу дуже важко. Взимку контракти футболістів були перепідписані зі зменшенням зарплати на 40 %, однак і ці гроші не виплачувалися з початку року. На третину була скорочена чисельність персоналу. Команда не отримала підтримки від співзасновників — ні від міської адміністрації, ні від ВАТ «АвтоВАЗ», незважаючи на те, що гарантійний лист у ПФЛ про забезпечення бюджету було підписано представником автогіганта[9]. Спортивні результати відповідали фінансуванню — після десятого туру команда мала в активі лише п'ять нічиїх при п'яти поразках і посідала останнє, шістнадцяте місце в таблиці. Однак потім пішла серія з шести перемог поспіль, яка підняла команду на 9-те місце.

25 червня в Тольятті було підписано чотиристоронній «Угода про стратегічне співробітництво в рамках розвитку футболу в Самарській області»[10]. Підписи під документом поставили губернатор Самарської області В. В. Артяков, генеральний директор Державної корпорації «Ростехнології» (компанії, яка контролює ВАТ «АвтоВАЗ» — одного із співзасновників «Лади», і яка володіє ПФК «Крила Рад») С. В. Чемезов, голова правління фонду «Національна академія футболу» (який утримує ФК «Тольятті») С. А. Капков і президент ПФК «Крила Рад» І. Н. Зав'ялов. (На сайті клубу затверджується, що з боку «Крил Рад» документ підписав генеральний директор Ю. В. Макєєв[11]). В угоді, зокрема, зазначалося:

  • Державна корпорація "Ростехнологі"ї надає Самарській обласній федерації футболу можливість максимально ефективно використовувати одну з нпйкращих спортивних арен міста Тольятті — стадіон «Торпедо».
  • У сезоні 2010 року на всеросійській арені Тольятті представлятиме в другому дивізіоні одна об'єднана команда.
  • З 2010 року всі випускники «Академії футболу імені Юрія Конопльова» будуть в пріоритетному порядку формувати молодіжний склад ПФК «Крила Рад».

Відповідно до підписаної угоди, з 2010 року в Тольятті повинна залишитися одна команда, яка буде утримуватися Національною академією футболу, виступати на стадіоні «Торпедо» і готувати кадри для самарських «Крил Рад». Питання про назву об'єднаної команди залишається відкритим[12].

22 вересня на сайті «Крил Рад» з'явилося повідомлення про те, що в результаті переговорів заступника директора корпорації «Ростехнології» і президента ФК «Крила Рад» Ігоря Зав'ялова, генерального директора ВАТ «КамАЗ» Сергія Когогина і президента ВАТ «АвтоВАЗ» Ігоря Комарова прийнято рішення про створення структури з єдиною системою управління футбольним господарством, яка буде включати в себе чотири команди — «Крила Рад», «КАМАЗ» (Набережні Човни), молодіжну команду «Крил Рад» і «Ладу», а також дитячо-юнацькому спортивні школи Самарської області і Набережних Човнів. Система буде управлятися некомерційним партнерством, президентом якого стане І. М. Зав'ялов, а генеральним директором — Ю. В. Макєєв, що займають аналогічні посади в «Крилах Рад». У повідомленні також стверджується, що можливим учасником системи стане фонд «Національна академія футболу», переговори з яким тривають[13].

24 вересня газета «Спорт-Експрес» повідомила, що спортивним директором «Крил Рад» стане Юрій Газзаєв, який займає посади генерального директора і головного тренера ФК «КАМАЗ»[14]. Під керівництвом Ігоря Кечаєва команда завершила сезон 2009 року на восьмому місці.

Втрата професійної команди[ред. | ред. код]

11 березня 2010 року віце-президент ВАТ «АвтоВАЗ» по персоналу та соціальної політики Дмитро Михайленко, який є також головою правління клубу, повідомив гравцям, що «Лада» не заявлена на турнір другого дивізіону. За даними газети «Спорт-Експрес», клуб втратить професійний статус вже в найближчі дні, незадовго до свого сорокарічного ювілею[15]. 19 березня керівництво футбольного клубу «Лада» заявили, що команда в 2010 році буде грати в аматорській лізі. Напередодні початку сезону 2010 років стало остаточно відомо, що професійний футбол в Тольятті залишиться представляти лише ФК «Академія».

«СДЮСШОР-Лада»[ред. | ред. код]

У МФС «Приволжжя» була заявлена футбольна команда «СДЮСШОР-Лада», яку очолив Фарід Жангіров. Клуб утимувався за рахунок міста. За підсумками сезону 2010 року, команда зайняла 14-те місце. Наступний сезон «СДЮСШОР-Лада» провела в першості Самарської області.

Сезон 2012/2013. Відтворення клубу[ред. | ред. код]

Перелом у долі команди настав навесні 2012 року, коли пройшли вибори мера міста Тольятті. Практично відразу після свого обрання Сергій Андрєєв заявив про необхідність відродження футбольного клубу «Лада». Дуже важливу роль у цій події зіграла Академія футболу імені Юрія Конопльова, а також ініціативна група в яку входили Ігор Кечаєв, Сергій Кірдяпкін і Дмитро Герасимов. 16 квітня було зареєстровано юридичну особу "Некомерційне партнерство ФК «Лада» (в травні перейменовано в НП ФК «Лада-Тольятті»)[16].

Відразу після цього Ігор Кечаєв, який був призначений на пост головного тренера футбольного клубу, почав комплектування команди, а керівний і адміністративний склад — проходження процедури ліцензування в РФС. У червні команда успішно пройшла процедуру ліцензування і була допущена до участі у другому дивізіоні зони «Урал-Поволжя». За підсумками сезону «Лада-Тольятті» посіла п'яте місце.

Сезон 2015/2016. Об'єднання[ред. | ред. код]

На початку сезону 2015/16 років стало відомо, що ФК «Лада-Тольятті» і Академія футболу імені Юрія Конопльова здійснюватимуть об'єднання для продуктивного розвитку футболу в Самарській області. Ініціатором даного об'єднання стали самарські «Крила Рад». Губернатор Самарської області Микола Меркушкін заявив, що тольяттінській футбол стане частиною регіональної футбольної структури[17]. З нового сезону стратегічний вектор ФК «Лада-Тольятті» став орієнтуватися на вихованців Академії футболу імені Юрія Конопльова, а модель розвитку клубу стала ідентична системі ФК «Академія»[18].

Досягнення[ред. | ред. код]

Рекордні показники клубу[ред. | ред. код]

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Сезон Тренер Змагання В Н П М'ячі Місце
Торпедо
1970 Чемпіонат СРСР, друга група «А», 3 зона 14 12 16 39-38 14
1971 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 3 зона 10 12 16 25-40 16
1972 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 5 зона 13 9 10 32-27 8
1973 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 5 зона 13 5 14 35-30 8
1974 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 16 9 7 50-34 4
1975 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 16 9 7 50-34 3
Чемпіонат СРСР, 2 ліга, півфінал «Ашгабат» 1 1 3 2-3 4
1976 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 19 7 14 74-48 6
1977 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 20 8 14 63-47 6
1978 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 20 12 14 61-37 5
1979 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 4 зона 10 8 28 51-88 24
1980 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 21 10 3 59-22 1
Чемпіонат СРСР, 2 ліга, фінал 2 1 0 3 3-9 3
Чемпіонат СРСР, 2 ліга, фінал РРФСР 0 3 1 5-6 3
1981 Чемпіонат СРСР, 2 ліга 13 7 12 52-50 8
1982 Чемпіонат СРСР, 2 ліга 21 1 10 58-34 3
1983 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 9 5 14 26-31 12
1984 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 13 5 14 41-49 9
1985 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 6 7 15 26-41 13
1986 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 14 4 14 43-43 7
1987 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 13 6 13 38-40 8
1988 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 10 6 16 30-42 15
Лада
1989 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 2 зона 14 12 16 46-42 14
1990 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, 7 зона 20 6 6 63-20 2
1991 Чемпіонат СРСР, 2 ліга, зона «Центр» 18 8 16 63-61 6
1992 Анатолій Тиряткін Чемпіонат Росії, 1 ліга, зона «Центр» 15 8 11 57-40 6
Володимир Євсюков
1993 Володимир Євсюков Чемпіонат Росії, 1 ліга, зона «Центр» 25 10 3 80-29 1
Чемпіонат Росії, перехідний турнір 2 3 0 8-3 2
1994 Олександр Ірхін Чемпіонат Росії, вища ліга 6 10 14 24-41 16
Олександр Гармашов
Віктор Тищенко
Олександр Кочетков
1995 Віктор Антихович Чемпіонат Росії, 1 ліга 25 4 13 67-39 2
1996 Віктор Тищенко Чемпіонат Росії, вища ліга 4 6 24 18-64 18
1997 Віктор Тищенко Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 16 12 14 61-56 14
Володимир Дергач
Лада-Тольятти-ВАЗ
1998 Володимир Дергач Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 15 9 18 52-70 19
Ігор Голубцов
Олександр Гармашов
1999 Олександр Гармашов Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Поволжя» 27 4 3 89-22 1
Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, стикові матчі
Кубань (Краснодар): 2:1 (вдома), 1:1 (у гостях)
1 1 0 3-1
Лада
2000 Олександр Гармашов Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 14 10 14 58-49 9
2001 Олександр Гармашов Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 12 5 17 40-50 14
2002 Олександр Гармашов Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 13 11 10 54-35 8
2003 Олександр Гармашов Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 5 3 34 27-86 22
Хазрет Дишеков
Півфінал Кубка Росії 2002/03
2004 Володимир Євсюков Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 19 9 8 55-20 4
2005 Володимир Євсюков Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 25 7 4 79-24 2
2006 Володимир Євсюков Чемпіонат Росії, 1 дивізіон 13 6 23 38-63 17
Олександр Івченко
Олександр Бабанов
2007 Олександр Бабанов Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 11 3 12 27-32 7
2008 Олександр Бабанов Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 15 12 7 44-30 5
Ігор Кечаєв
2009 Ігор Кечаєв Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 12 8 10 36-35 8
2010 Фарід Жангіров ЛФЛ Росії, зона «Приволжжя» 9 3 20 31-62 14
2011 Фарід Жангіров Чемпіонат Самарської області 8 4 10 50-48 9
2012/13 Ігор Кечаєв Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 13 9 6 39-28 5
2013/14 Ігор Кечаєв Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 9 8 10 31-31 7
2014/15 Ігор Кечаєв Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 5 9 10 27-36 9
2015/16 Володимир Кухлевський
Володимир Євсюков
Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 5 7 15 23-56 9
2016/17 Олександр Бабанов
Рустем Хузін
Чемпіонат Росії, 2 дивізіон, зона «Урал-Поволжя» 5 6 13 15-41 8

Головні тренери[ред. | ред. код]

Тренер Громадянство Початок Кігнць
Альфред Федоров СРСР СРСР 1970 1976
Борис Казаков СРСР СРСР 1977 1978
Сергій Краєв СРСР СРСР 1979 1979
Валерій Сінау СРСР СРСР 1980 1981
Микола волков СРСР СРСР 1981 1985
Микола Горшков СРСР СРСР 1986 1987
Альфред Федоров СРСР СРСР 1988 1989
Анатолій Тиряткін Росія Росія 1990 1992
Володимир Євсюков Росія Росія 1992 1993
Олександр Ірхін Росія Росія 1994 1994
Олександр Гармашов Росія Росія 1994 1994
Віктор Тищенко Росія Росія 1994 1994
Олександр Кочетков Росія Росія 1994 1994
Віктор Антихович Росія Росія 1995 1995
Віктор Тищенко Росія Росія 1996 1997
Володимир Дергач Росія Росія 1997 1997
Олександр Гармашов Росія Росія 1998 1998
Володимир Дергач Росія Росія 1998 1998
Ігор Голубцов Росія Росія 1998 1998
Олександр Гармашов Росія Росія 1999 2003
Хазрет Дишеков Росія Росія 2003 2003
Володимир Євсюков Росія Росія 2004 2006
Олександр Івченко Росія Росія 2006 2006
Олександр Бабанов Росія Росія 2006 2008
Ігор Кечаєв Росія Росія 2008 2009
Фарід Жангіров Росія Росія 2010 2011
Ігор Кечаєв Росія Росія 2012 2015
Володимир Кухлевський Росія Росія 2015 2015
Володимир Євсюков Росія Росія 2016 2016
Олександр Бабанов Росія Росія 2016 2016
Рустем Хузін Росія Росія 2017 2017
Олександр Бабанов Росія Росія 2017 н.ч.

Склад команди[ред. | ред. код]

Станом на 27 липня 2017 року, згідно з офіційним сайтом ПФЛ [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.].

Поз. Нац. Гравець
ВР Росія Руслан Дорофєєв
ВР Росія Сергій Волков
ЗХ Росія Олексій Чуравцев
ЗХ Росія Леонід Фурцев
ЗХ Росія Павло Горбунов
ЗХ Росія Родіон Казаков
ЗХ Росія Сергій Кирдяпкін
ЗХ Росія Олександр Копилов
ЗХ Росія Артем Ковальчук
ЗХ Росія Олександр Монов
ЗХ Росія Владислав Рябов
ЗХ Росія Іван Шалоников
Поз. Нац. Гравець
ЗХ Росія Андрій Веселов
ПЗ Росія Анзур Герюгов
ПЗ Росія Тимур Коблов
ПЗ Росія Семен Корольков
ПЗ Росія Ілля Михеєв
ПЗ Росія Леонід Петрик
ПЗ Росія Євген Приймак
ПЗ Росія Денис Сиднєв
НП Росія Павло Сафронов
НП Росія Руслан Суанов мол.
НП Росія Сергій Вахтеєв

Резервний склад[ред. | ред. код]

На профеіональном рівні резервний склад «Лади» виступав у 1995 році в Третій лізі Росії пі д назвою «Дада-д» (Тольятті).

Відомі гравці[ред. | ред. код]

До списку потрапили гравці, які мають досвід виступів у національних збірних. Прізвища футболістів, які виділені жирним шрифтом викликалися до національної збірної під час своїх виступів у «Ладі».

«Легенди клубу»[ред. | ред. код]

На офіційному сайті клубу існує список «легенд клубу»[19]:

  • Росія Павло Табаков
  • Росія Олександр Бабанов
  • Росія Сергій Чеснакас
  • Росія В'ячеслав Сидоров
  • Росія Микола Волков
  • Росія Володимир Євсюков

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сезон 1970 | Офіційний сайт ФК «Лада-Тольятті». Архів оригіналу за 13 листопада 2017. Процитовано 4 серпня 2017.
  2. а б Історія | Офіційний сайт ФК «Лада-Тольятті». Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 4 серпня 2017.
  3. Газета СПОРТ-ЕКСПРЕС. ЧЕМПІОНАТ РОСІЇ. Перший дивізіон. Архів оригіналу за 11 листопада 2004. Процитовано 4 серпня 2017.
  4. Газета СПОРТ-ЕКСПРЕС. СПОРТ-ЕКСПРЕС ФУТБОЛ • ПЕРШИЙ ДИВІЗІОН. Архів оригіналу за 23 жовтня 2004. Процитовано 4 серпня 2017.
  5. Кубок Росії. 1/2 фіналу. Лада - Спартак — 2:3 (2:1, 0:1, 0:1). Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 4 серпня 2017.
  6. Новини. Футбол — перший дивізіон. СЕ: «Ладу», «Динамо» (МХ) і «Волгар» у першому дивізіоні замінять ростовський СКА, «Металург-Кузбас» і «Мордовія»
  7. Прес-центр " новини - Сайт ФК Lada (Тольятті). Архів оригіналу за 28 серпня 2007. Процитовано 28 серпня 2007.
  8. Прес-центр " інтерв'ю - Сайт ФК Lada (Тольятті). Архів оригіналу за 28 серпня 2007. Процитовано 28 серпня 2007.
  9. Інформаційний сервер Тольятті-Новини. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  10. Національна Академія Футболу. Новини[недоступне посилання з квітня 2019]
  11. «Крила Рад» (Самара) - Офіційний сайт. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  12. Газета СПОРТ-ЕКСПРЕС. ФАКТИ І КОМЕНТАРІ. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  13. Новий формат «Крил Рад» у 2010 році. Офіційний сайт ФК «Крила Рад». 22 вересня 2009. Архів оригіналу за 26 вересня 2009. Процитовано 25 вересня 2009.
  14. Юрій Газзаєв стане спортивним директором «Крил Рад». «Спорт-Экспресс». 24 вересня 2009. Архів оригіналу за 27 вересня 2009. Процитовано 25 вересня 2009.
  15. Ігор Чорноіваненко. Наступна за «Москвою» - «Лада» // «Спорт-Экспресс». — 13 березня 2010. — С. 2.
  16. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 травня 2019. Процитовано 23 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  17. Обласна футбольна «піраміда» працює на «Крила» — Волзька комуна[недоступне посилання з червня 2019]
  18. Дмитро ГЕРАСИМОВ: «Команда обов'язково збереже своє колишнє обличчя» | Офіційний сайт ФК «Лада-Тольятті»[недоступне посилання]
  19. ФК «Лада-Тольятті». Легенди клубу. fclada.com. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 8 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]