Лаура Денлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаура Денлі
Народилася 7 липня 1958(1958-07-07) (65 років)
Країна  США
Діяльність астроном
Alma mater Єльський коледж і Університет Вісконсин-Медісон (1987)
Заклад Денверський університет
Членство МАС
IMDb ID 3185071

Лаура Денлі, к. т. н. (народилася 7 липня 1958 р.) — американська жінка-астроном і академік. Нині — куратор обсерваторії Гріффіта в Лос-Анджелесі. Обіймала посаду голови департаменту космічних наук у Денверському музеї природи і науки[en].

Раніше Денлі займала академічні посади (була доцентом) в Університеті Денвера і в Коледжі Помони. Під час цієї роботи вона розробила навчальні програми, зосереджені на астрономії, археоастрономії, геліофізиці, астрофотографії та астробіології.

Лаура Денлі провела декілька років у Науковому інституті космічного телескопа в Балтіморі, штат Меріленд, де обіймала різні посади вченої-дослідниці, помічниці астронома та наукової співробітниці Габбла. Крім того, проводила постдокторські дослідження в STSci.

Як астроном, Денлі має великий досвід спостережень, у тому числі близько 441 години ультрафіолетового спостереження (більшу частину через космічний телескоп Габбл). Також провела сотні годин оптичного та радіоспостереження на таких об'єктах, як Національна обсерваторія Кітт-Пік, Обсерваторія Макдональд, Міжамериканська Обсерваторія Серро-Тололо та Національна обсерваторія радіоастрономії.

У 1991 році Лаура Денлі заснувала жіночий науковий форум, щоб заохотити молодих жінок до побудови кар'єри в науці, надаючи можливість зустрітися й поставити запитання провідним науковицям та інженеркам і взяти участь у практичних заходах для вивчення можливостей у різних кар'єрних дисциплінах[1]. У 1993 році Денлі була співавторкою «Балтіморської хартії для жінок в астрономії»[2] щодо вирішення проблем жінок як меншини у сфері астрономії[3].

Денлі здобула бакалаврський ступінь з фізики в Єльському університеті і доктора філософії з астрономії в Університеті Вісконсину в Медісоні.

Лаура Денлі також виступила у ролі вченої в кількох епізодах документальної серії «Всесвіт»[4].

21 жовтня 2009 року Лаура Денлі провела лекцію про новітню місію «Кассіні — Гюйгенс» до Сатурна, де представила ключових вчених, що беруть участь у запуску космічного корабля[5].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. History. www.stsci.edu (англ.).
  2. The Baltimore Charter for Women In Astronomy (англ.). Процитовано 7 серпня 2017.
  3. Women at Work: A Meeting on the Status of Women in Astronomy. www.stsci.edu (англ.).
  4. Laura Danly. IMDb (англ.). Архів оригіналу за 18 лютого 2017. Процитовано 29 червня 2019.
  5. NASA Jet Propulsion Laboratory (6 січня 2010). Cassini's Roadmap to Saturn: An Evening with the Scientists (Lecture) (англ.). Архів оригіналу за 7 вересня 2013. Процитовано 29 червня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]