Лондонське королівське астрономічне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лондонське королівське астрономічне товариство
Основні дані
Засновано 1820[1]
Сфера астрономія
Країна  Велика Британія
Штаб-квартира Лондон
Тип організація і наукове товариство[2]
Штат працівників 23 осіб (2020)
Членство Society Publishers' Coalitiond[3] і Association of Learned and Professional Society Publishersd[4]
Вебсторінка ras.org.uk
Мапа
Мапа

CMNS: Лондонське королівське астрономічне товариство у Вікісховищі

Ло́ндонське королі́вське астрономі́чне товари́ство[5] (англ. Royal Astronomical Society, RAS) — наукове товариство, засноване як Астрономічне товариство в Лондоні 1820 року для підтримки астрономічних досліджень (що того часу здійснювали здебільшого «джентльмени астрономії», а не фахівці). Статусу королівського товариство набуло 1831 року, отримавши Королівську Хартію від Вільгельма IV. Додаткова хартія 1915 року відкрила шлях до участі жінок. Товариство представляє Велику Британію у Міжнародному астрономічному союзі і є членом Ради з питань науки, а також заохочує і сприяє вивченню астрономії, інших наук про сонячну систему, геофізики та суміжних галузей наук[6].

Членство[ред. | ред. код]

Товариство налічує понад 3000 членів, майже третина з яких мешкає поза межами Великої Британії[6]. Внаслідок того, що товариство засновано у часи, коли професійних астрономів майже не було, ніякої формальної кваліфікації не вимагали. Членство відкрите для будь-яких осіб, старших 18 років, які вважаються прийнятними для спільноти. Але приблизно три чверті членів є професійними астрономами чи геофізиками.

Близько чверті членів живуть за межами Великобританії.[7]

У 2009 році була започаткована ініціатива для тих, хто цікавиться астрономією та геофізикою, але не має професійної кваліфікації чи спеціальних знань у цьому предметі. Такі люди можуть приєднатися до Друзів РАН, які пропонують бесіди, візити та соціальні заходи.

Вхід до Королівського астрономічного товариства

Зустрічі[ред. | ред. код]

Товариство регулярно організує зустрічі-дискусії на теми астрономії та геофізики, які зазвичай відбуваються в Лондоні другої середи кожного місяця з вересня по червень. Також спонсорує національну зустріч астрономів, що відбувається кожної весни. Іноді відбуваються зустрічі в різних куточках Великої Британії.

Публікації[ред. | ред. код]

Одним з головних видів діяльності товариства є публікація реферованих журналів. Наразі видаються два журнали, які є світовими лідерами щодо первинних досліджень:

  • з астрономії: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) (видається з 1827 року). Попри свою назву («Щомісячні повідомлення королівського астрономічного товариства») він не є щомісячним і не містить повідомлень товариства. Журнал публікує рецензовані листи та звіти про оригінальні дослідження у відповідній галузі. Протягом 1960—1996 років виходив під назвою Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society (QJRAS).
  • з геофізики: Geophysical Journal International (GeoJI). Під такою назвою видається з 1989 року, але нумерація продовжує видання Geophysical Journal (GeoJ: 1958—1988). Наразі видання здійснюється спільно з Німецьким геофізичним товариством.

Бібліотека[ред. | ред. код]

Товариство має колекцію книг та журналів з астрономії та геофізики, що повніша за бібліотеки більшості університетів та дослідницьких інститутів. Бібліотека товариства отримує близько 300 періодичних видань з астрономії та геофізики та містить понад 10 000 книг: від науково-популярних до матеріалів спеціалізованих конференцій. Її колекція рідкісних книг з астрономії розташована окремо — у королівській обсерваторії в Единбурзі. Бібліотека є великим ресурсом не лише для самого товариства, але й для широкої спільноти астрономів, геофізиків та істориків[8].

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Найвищою нагородою товариства є Золота медаль Королівського астрономічного товариства.

Інші нагороди:

Лекції:

  • Лекції Гарольда Джефрі (англ. Harold Jeffreys Lectureship) з геофізики
  • Лекції Джорджа Дарвіна (George Darwin Lectureship) з астрономії
  • Лекції Джеральда Вітроу (Gerald Whitrow Lectureship) з фізичної космології

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ROR Data — v1.19 — 2023. — doi:10.5281/ZENODO.7644942
  2. Online Computer Library Center — 1967.
  3. https://web.archive.org/web/20240223114948/https://www.socpc.org/
  4. https://www.alpsp.org/membership-directory
  5. Астрономічні товариства // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 38—39. — ISBN 966-613-263-X.
  6. а б About the RAS Royal Astronomical Society
  7. Simion @Yonescat, Florin. The aims of the Society. The Royal Astronomical Society (англ.). Процитовано 27 вересня 2022. 
  8. RAS Library and archives[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]