Луценко Валентин Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луценко Валентин Михайлович
Народився 21 серпня 1939(1939-08-21) (84 роки)
Іркутськ
Нагороди
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України
Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України

Валенти́н Миха́йлович Луце́нко (21 серпня 1939 р., Іркутськ, СРСР) — радянський і український балетмейстер, керівник народний самодіяльний ансамбль танцю "Черкащанка" Черкаський Національний університет ім. Б. Хмельницького. Заслужений працівник культури України. Нагороджений Почесною Грамотою Президії Верховної ради Української РСР[1]

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 21 серпня 1939 р. у м. Іркутськ у сім'ї сибірських будівельників. Родове коріння Валентина Луценка має українське походження та знаходиться в с. Роги на Маньківщині (Черкаська область). Дід Трохим мав 11 дітей і був заможним господарем: обробляв 50 га землі, утримував коней та корів. У часи колективізації сім'ю затаврували як «куркульську» та піддали репресіям, у голодному 1933 році її члени залишилися без засобів до існування. Дідусь помер, але каральна машина СРСР на цьому не зупинилася: старшого сина Михайла (батька В. М. Луценка) вислали в Іркутськ.

Майбутній хореограф народився напередодні Другої світової війни. Батька забрали на фронт, а вже восени 1941 року прийшла звістка, що він «пропав безвісти». Мати так і не змогла після цього оговтатися і збожеволіла, коли синові не виповнилося і трьох років. Відтоді він її не бачив, швидше за все померла у психіатричній лікарні. Валентина взяли на виховання родичі, а через деякий час повернувся батько.

1946 року разом із батьком приїхав в Україну. Спочатку в рідне татове село Роги, а потім — у місто Ватутіне. Із 5-го класу відвідував танцювальний гурток у Ватутінському будинку культури. Керівником гуртка був Микола Петрович Доронін. Він порадив Валентину Луценку, як кращому своєму учню, стати танцюристом.

Закінчив Луганську школу ФЗУ будівельного профілю. Після навчання повернувся у Ватутіне, працював у будівельному управлінні.

Навчався у студії Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського

У 1956 р. Валентин Луценко переїжджає у Черкаси.

Творча діяльність[ред. | ред. код]

З 1956 р. працює танцюристом у Черкаський народний хор. Танцювальною партнеркою була дружина керівника хору Авдієвський А. Т. Майя Довгаль.

Служба в Радянська Армія, де виступає у Ансамблі пісні і танцю двічі Червонопрапорного Балтійського флоту.

Після служби знову повертається у Черкаський заслужений народний хор.

Із 1964 р. працює солістом балету у Черкаський обласний музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка. Із 1977 р. по 1988 р. — головний балетмейстер театру.

У 1967 р. у складі Черкаський заслужений народний хор став лауреатом Всесвітній фестиваль молоді у Москва і був нагороджений медаллю.

Автор близько 25 постановок до спектаклів: «Назар Стодоля», «За двома зайцями», «Кайдашева сім'я», «Безталанна», «Конотопська відьма» та ін. Паралельно із роботою у театрі з 1970 р. очолює народний самодіяльний ансамбль танцю «Черкащанка»[2]. З 1988 р. — йде з театру й очолює ансамблю «Черкащанка».

Основа репертуару — танцювальні композиції та танці народів України й світу: хореографічні композиції «Квіти України», «Розпрягайте хлопці коні», танки «Козачок», «Паняночки», болгарський, молдавський, литовський та ін.

Разом з ансамблем «Черкащанка» був на гастролях у Польща, Німеччина, Румунія, Чехія, Словаччина, Болгарія, Сирія.

Постановник танців: «Привітальна», «Троїсті музики», «Козаки», «Червона калина», «Удовицю я любив», «Біля ставу», «Український ліричний», «Гопак»[3]

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Луценко, В. Валентин Луценко: життя в ритмі танцю: бесіда з Валентином Луценком, хореографом ансамблю «Черкащанка» / записала Вікторія Василега // Ритм України. — 2010. — С. 62 — 63.
  • Стопхай, Ю. «Черкащанка» розкрила талант Валентина Луценка / Ю. Стопхай // Нова Доба. — 1999. — 22 лип. — С. 2.
  • Черненко, Ю. Покликання / Ю. Черненко // Черкас. правда. — 1989. — 21 лип.
  • Іволгін, О. В. Душі криниця / О. В. Іволгін // Голос профспілки. — 2011. — Лют. (№ 1). — С. 8.
  • Самодіяльний народний ансамбль танцю «Черкащанка». — Черкаси: [б. в.], 1993. — 6 с.
  • Юрченко, С. Наша гордість — «Черкащанка» / С. Юрченко // Земля черкаська. — 2003. — 16 трав. — С. 1.
  • Голиш, Г. М. Пером публіциста: вибрані нариси, статті, інтерв'ю / Г. М. Голиш. — Черкаси: Вертикаль, 2019. — С. 164—169.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Луценко Валентин Михайлович. library.ck.ua. Архів оригіналу за 18 вересня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.
  2. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького — Валентин Луценко: «Життя – це постійна боротьба за те, що любиш». cdu.edu.ua. Архів оригіналу за 17 жовтня 2021. Процитовано 17 жовтня 2021.
  3. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького — Валентин Луценко: танцями треба жити. cdu.edu.ua. Архів оригіналу за 17 жовтня 2021. Процитовано 17 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]