Ліга захисту євреїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліга захисту євреїв
англ. Jewish Defense League
прапор
Тип політична організація
релігійна організація
Група ненависті[1]
Засновник Меїр Кагане
Засновано 1968
Ідеологія сіонізм
Країна  США
Штаб-квартира Нью-Йорк

Ліга захисту євреїв (англ. Jewish Defense League (JDL)) — екстремістська[2][3] єврейська організація. Емблемою Ліги є стиснутий кулак на фоні шестикутної зірки.

Історичні дані[ред. | ред. код]

Була створена в США в 1968 році групою ортодоксальної єврейської молоді немов би для захисту єврейського населення "змішаних районів" Брукліна від антисемітських витівок і хуліганських нападів з негритянських і пуерториканських кварталів Нью-Йорка, але досить швидко переросла у політичну організацію, що ставила перед собою цілі щодо захисту інтересів світового єврейства, в першу чергу євреїв в СРСР. Одним із засновників і першим керівником JDL був раббі Меїр Кахане.

29 грудня 1969 люди Ліги захопили нью-йоркські контори радянських організацій «Інтурист» і «Аерофлот». У той же час сам раббі Кахане з трьома активістами увірвалися в місцеве відділення ТАРС і на очах онімілих від такого нахабства співробітників агентства розписали стіни приміщення гаслами «Народ Ізраїлю живий!» І «Отпусти народ мій!».Одночасно з цим в аеропорту «Кеннеді» члени Ліги накреслили ті ж заклики на фюзеляжі пасажирського літака, що прибув з Москви, а двоє з них прикували себе наручниками до шасі лайнера.

Наступного дня раббі Кахане з двома сотнями сподвижників, прорвавши поліційний заслін, влаштував маніфестацію біля будівлі радянської місії в ООН, біля якої заборонялося проводити демонстрації.

У січні 1970 року люди раббі Кахане зірвали концерт московського філармонічного оркестру. У наступному місяці були проведені ще кілька акцій під час гастролей радянських діячів мистецтв в Америці.

15 червня 1970 року у Ленінграді були арештовані дванадцять євреїв, що вирішили захопити літак, щоб вирватися в Ізраїль. У відповідь на цей крок радянської влади активісти Ліги захисту євреїв захопили будівлю торгового представництва СРСР в США в Нью-Йорку і протрималися там дві години. Йост, зустрівшись з р. Кахане, спробував умовити його відмовитися від радикальних методів боротьби, але той попросив передати Ніксону, що Ліга захисту євреїв зірве політику детанту, якщо адміністрація США не доб'ється вільного виїзду євреїв і звільнення всіх в'язнів Сіону.

24 грудня 1970, коли Димшиц і Кузнєцов були засуджені до розстрілу, раббі Меїр Кахане заявив: «За кожного єврея поплатяться двоє росіян!».

У квітні 1971 року в Нью-Йорку люди Ліги відзначили Песах сучасною версією «десяти кар єгипетських»: вони запустили п'ятдесят жаб в контору «Аерофлоту» і стільки ж мишей - до представництва «Амторгу».

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Extremist FilesSPLC.
  2. Лига защиты евреев // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  3. Federal Bureau of Investigation. Terrorism 2000/2001 Report. Архів оригіналу за 2 грудня 2008. Процитовано 2 грудня 2008.