Ліжко-скриня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліжко-скриня
Зображення
CMNS: Ліжко-скриня у Вікісховищі

Ліжко-скриня (англ. box-bed), закрите ліжко (фр. lit-clos) — ліжко, розміщене всередині меблів, що нагадує шафу. Може бути наполовину відкритим або закритим. Форма ліжка виникла в Західній Європі в пізньому Середньовіччі.

Ліжко-скриня закрите з усіх боків обшивкою з дерева. Вхід міг закриватись фіранками чи дерев'яними дверима.

Ліжко будувалось із короткими ніжками, щоб уникати забруднення від брудної підлоги.

Попереду ліжка-скрині часто стояв великий дубовий ящик такої ж довжини. Це було завжди «почесне місце», яке також слугувало сходинкою до ліжка. Ящик також використовували для зберігання одягу, нижньої білизни та постільної білизни[1].

Ліжко-скриня в Бретані (Франція)[ред. | ред. код]

Ліжко-скриня в Бретані (Франція) — традиційне меблювання. У будинках із однією кімнатою ліжка допускали певну приватність і сприяли збереженню тепла впродовж зими.

Деякі ліжка-скрині будувались одне над іншим. У таких випадках молодь спала зверху.[2] Ліжка-скрині були головним меблюванням сільських будинків у Бретані до XX століття. Часто декоровані та вирізьблені, вони були предметом гордості власників.

Ліжка-скрині мали довжину 1,6 м — 1,7 м, достатньо довгі для людей цього регіону, які мали дещо низький зріст. А також через те, що вони переважно спали в сидячому положенні, спираючись на 3-4 подушки. Не спати лежачи було традиційним для Середньовіччя, оскільки це положення асоціювали зі смертю[3].

Ліжка-скрині також використовували для захисту людей від тварин (свиней, курей), які також жили в будинку[4], чи навіть від вовків, які могли зайти в будинок і схопити немовлят.

Пізніше, в XIX та XX століттях, через моду і високу ціну виготовлення люди відмовились від ліжок-скринь.

Ліжка-скрині в Нідерландах[ред. | ред. код]

Нідерладське ліжко bedstede

В Нідерландах ліжка-скрині (нід. bedstede) широко використовувались до XIX століття, особливо у фермерських будинках у сільській місцевості. Ліжка-скрині закривались фіранками чи дверима.

Однією із переваг ліжка-скрині було те, що їх вбудовували в житловій кімнаті і закривали протягом дня, що усувало необхідність будувати окрему спальню. Іншою перевагою було те, що впродовж зими невеликий об'єм ліжка-скрині нагрівався від тілесного тепла. Це дозволяло вночі не топити піч. Двері такого ліжка не закривали повністю, а залишали невеликий проміжок.

У XVI—XVII століттях ліжка-скрині були значно менші. Положення лежачи асоціювалось зі смертю, тому було прийнято спати напівсидячи. Такі ліжка-скрині вміщали двох людей, а внизу їх часто була шухляда (нід. rolkoetsen), яка висовувалась і забезпечувала ліжка для дітей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Box beds in Brittany (англійською) . Архів оригіналу за 6 липня 2015.
  2. Thomas and Frances Trollope (1840). A Summer in Brittany (англійською) .
  3. Coop Breizh, Erwan Vallerie. Ils sont fous ces Bretons (французькою) . с. 104.
  4. Ліжка в Бретані (французькою) . Архів оригіналу за 3 березня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]