Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука M:
Обкладинка книги поезій Тараса Мельничука, перевидана в 2012 році
Присуджується заза нові оригінальні видатні поетичні твори
Засновник(и)«Буковинський журнал» (Чернівці) та Коломийське літературне товариство «Плин»
КраїнаУкраїна
Врученням. Чернівці
Рік заснування1996

Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука[1] - премія за досягнення в поетичній творчості

Премія «Князь роси» заснована «Буковинським журналом» (Чернівці) та Коломийським літературним товариством «Плин», очолюваним письменником Василем Рябим в 1996 році, за рік після смерті поета Тараса Мельничука[2] і в його пам’ять.
Назва премії походить від назви найзначнішої з чотирьох опублікованих книг Мельничука, за яку він в 1992 році одержав Шевченківську премію.
Премія "Князь роси" направлена на популяризацію творчості й життєвого шляху поета Мельничука, публікацію його творів і книг, підтримку найкращих поетичних здобутків сучасних літераторів.
Першим лауреатом став нині заслужений діяч мистецтв України, письменник Мирослав Лазарук.
Відтак її удостоїлися до 2012 року: Василь Клічак, Василь Кухта, Борис Бунчук, Василь Герасим’юк, Василь Шкурган, Микола Рачук, Тарас Григорчук, Леонід Талалай, Володимир Вознюк, Віра Китайгородська, Анатолій Кичинський, Василь Карп'юк, Казімєж Бурнат (2020) і Олександр Масляник (2021).
Лауреатом премії за 2012 рік став поет із Старих Кутів Косівського району Івано-Франківської області Микола Близнюк. Нагородження відбувається у день смерті поета — 29 березня у Чернівцях[3] — місті, де пройшли найкращі молоді роки Мельничука.
В 2011 році започатковано[4] фестиваль поезії "Від Гуцулії — до кряжів донецьких" (пам’яті Тараса Мельничука) за участю всіх десяти лауреатів та організатора заходу Мирослава Лазарука.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Існують дві літературні премії пам'яті поета Тараса Мельничука: Літературна премія імені Тараса Мельничука (заснована міською радою м. Коломия і "Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука" (заснована в Чернівцях).
  2. Тарас Мельничук - український поет-дисидент, в'язень радянських таборів. За книгу «Князь роси» 1992 року удостоєний Державної премії України ім. Тараса Шевченка. Помер 29 березня 1995 року; похований на місці колишнього рідного обійстя в Уторопах.
  3. Переважно в приміщенні Меморіального музею Володимира Івасюка
  4. Фестиваль відбувся і в 2012 році. Проходив три дні (з 28 по 31 березня) на різних площадках м. Чернівців (в Центрі мистців Буковини , в Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича та інших навчальних закладах

Джерела

[ред. | ред. код]