Магаляс Богдан Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Магаляс
Магаляс Богдан Ігорович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 19 квітня 1994(1994-04-19) (30 років)
смт Кельменці (з 2020 року - центр Кельменецької селищної громади), Чернівецька область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо «Лайк»
Військова служба
Роки служби з 2022 року
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Гірська піхота
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Богдан Ігорович Магаляс — молодший сержант Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Життєпис[ред. | ред. код]

Богдан Магаляс народився 1994 року в селищі Кельменці (з 2020 року — центру Кельменецької селищної громади) Чернівецької області. Після закінчення загальноосвітньої школи навчався у Чернівецькому професійному ліцеї на електромеханіка. Потім майже 10 років працював за кордоном у Польщі та Чехії. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну в березні 2022 року був мобілізований та перебував на передовій. Він пройшов двотижневі підготовчі курси й отримав сертифікат за спеціальністю «військовий медик». У квітні 2022 року отримав звання молодшого сержанта та почав нести військову службу в складі 128-ої окремій гірсько-штурмовій бригаді. Військовий брав участь у визволенні Херсона, Червоного, Високопілля. Також обороняв Соледар та Бахмут. У липні 2023 року проходив спеціальну підготовку в Академії сухопутних військ в іспанському місті Оледо[1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (29 вересня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові;
  • медаль «Незламним героям російсько-української війни»;
  • пам'ятна медаль Управління медичного забезпечення та реабілітації «Aliis inserviendo consumor»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Олійник, Маргарита (2 жовтня 2023). Брав участь у визволенні Херсона. Що відомо про медика з Буковини Магаляса, який отримав звання Героя України. https://suspilne.media (укр) . Суспільне Новини. Процитовано 28 жовтня 2023.
  2. Четверо бійців 128 бригади удостоєні найвищої державної нагороди, троє з них — посмертно. PMG.ua (укр.). 4 жовтня 2023. Процитовано 28 жовтня 2023.
  3. Олійник, Маргарита (5 жовтня 2023). Нагороди б віддав за життя побратимів: історія Героя України з Буковини Магаляса. https://suspilne.media (укр) . Суспільне Новини. Процитовано 28 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]