Мадонна у кріслі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадонна у кріслі
Дата створення / заснування 1510-ті[1]
Зображення
Напрям, рух мистецький Високе Відродження
Місце розташування Galleria Palatinad
Похідна робота La Vierge à la chaise d'après Raphaëld і Madonna della Sediad
Головний предмет твору Мадонна з немовлям
Жанр сакральне мистецтво
Творець Рафаель Санті
З матеріалу олійна фарба і paneld
Зображує Діва Марія, дитя Ісусd, хлопець (особа) і матір
У збірках Galleria Palatinad
Інвентарний номер 151[2]
Ширина 71 см
Висота 71 см
Діаметр 71 см
Описано за адресою wga.hu/html/r/raphael/5roma/2/07sedia1.html
Статус авторських прав 🅮
CMNS: Мадонна у кріслі у Вікісховищі

«Мадонна в кріслі» (італ. Madonna della Seggiola) — картина олією на дереві (діаметр 71 см) італійського художника Раффаелло Санті, датована приблизно 1513–1514 роками. Зберігається в Палатинській галереї у Палаццо Пітті (Флоренція).

Історія[ред. | ред. код]

Робота перебувала в колекціях Медічі з першої половини XVI століття і, судячи з формату таблиці, була, безумовно, створена для приватної колекції. Наявність «катедрального крісла», композиційна складність та інші деталі дозволили висунути гіпотезу про те, що твір було замовлено папою Левом Х і надіслано ним своїм родичам до Флоренції. Вже в Уффіці він був призначений для королівського палацу з початку вісімнадцятого століття. В інвентарях 1723 і 1761 років твір згадується в спальні великого принца Фердинандо Медічі, тоді як пізніше він був поміщений в Зала ді П'єтро да Кортона, а після Леопольдинської перебудови картинної галереї, в Зала лі Джіове (1771), а потім у Марсі (1793). Під час наполеонівських пограбувань картина перебувала у Парижі з 1799 по 1815 рік[3] . Повернувшись у Флоренцію, з 1882 року вона перебувала в Зала ді Сатурно[4] разом з іншими роботами Рафаеля[5].

Згідно з народним переказом, натхнення для цієї роботи прийшло до художника, коли він проходив через Веллетрі, де він побачив місцеву селянку, яка колисала на колінах свою дитину, і відразу ж захотів зобразити їх там на кришці бочки[6].

Опис[ред. | ред. код]

Свою назву твір отримав від катадрального крісла, на якому сидить Марія з Немовлям на руках: обидва повернуті до глядача, але в той час як Марія дивиться прямо перед собою, Дитя ніби дивиться в іншу точку. Іван Хреститель є свідком сцени праворуч, коли він виходить із темного фону і робить жест молитви до Марії.

Щоб тримати Немовля на руках, Мадонна піднімає одну з двох ніг, покритих блакитною тканиною, ковзаючи майже вперед: таким чином тіло Марії приймає положення, яке створює круговий візуальний ритм, який ніби натякає на колисання колиски.[7] Вона нахиляє голову до свого сина, змушуючи обидві голови торкатися, створюючи ситуацію інтимної знайомої солодкості. За формальною красою стоїть дуже складна геометрична композиційна схема, заснована на кривих і контркривих по відношенню один до одного і до круглості опори.

Надзвичайно точні деталі роблять твір великої формальної вишуканості. Від блиску золотої бахроми на спинці крісла, до вишивок на східно-зеленій шалі[6] Богородиці, до дослідженого поєднання теплих кольорів у центрі картини та холодних по краях[8]. Велике візуальне багатство робить твір «безсумнівно одним із найбільших шедеврів мистецтва Відродження»[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.polomuseale.firenze.it/invpalatina/scheda.asp?position=1&ninv=151
  2. Catalogo Polo Museale Fiorentino
  3. De Vecchi, cit., pag. 111.
  4. La Madonna della Seggiola di Raffaello. 20 ottobre 2020.
  5. Scheda di catalogo.
  6. а б forcellino. Raffaello - Una vita felice. Bari: Laterza. ISBN 9788842087472. {{cite book}}: Пропущено |author1= (довідка)
  7. а б Franzese, cit., pag. 112.
  8. La distinzione fra colori caldi e freddi è nata nel XIX secolo e non era quindi nota a Raffaello (cfr. Michel Pastoureau, Verde — Storia di un colore, Ponte alle Grazie, 2013). Tuttavia, l'evidente distribuzione centrifuga dei colori suggerisce che l'artista sia arrivato autonomamente a raggruppare i colori in base alla loro temperatura visiva. Si tratterebbe dell'ennesimo caso di quella che Ernst Gombrich chiama genialità non spiegabile altrimenti se non con l'intuizione.

Посилання[ред. | ред. код]