Мар'ян Роєк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мар'ян Роєк
Народився 5 грудня 1905(1905-12-05)
Бохня, Малопольське воєводство, Республіка Польща
Помер 23 серпня 1968(1968-08-23) (62 роки)
Кошалін, Західнопоморське воєводство, Республіка Польща
Країна  Республіка Польща
Діяльність політик
Alma mater юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка
Знання мов польська
Партія Національна партія

Мар'ян Еміль Роєк (англ. Marian Emil Rojek (Royek); 5 грудня 1905, Бохня23 серпня 1968, Кошалін) — польський політичний діяч, член Народно-демократичної партії Польщі, публіцист.

Біографія[ред. | ред. код]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Мар'ян Роєк народився 5 грудня 1905 року в місті Бохня. Син фермера Войцеха Роєк та Марцели Лішек.

Освіта[ред. | ред. код]

Навчався у 1-й державній гімназії імені Вінцента Поля в Тарнополі, а іспит на атестат зрілості склав із запізненням (через Першу світову війну) у 1927 році. У 1932 році закінчив юридичний факультет Університету Яна Казимира у Львові; на останньому курсі одночасно працював асистентом на кафедрі конституційного права. Брав активну участь у студентських та молодіжних організаціях, був, зокрема, президентом «Братньої помочі» та лідером університетської академічної спілки «Всепольська молодь».

Кар'єра[ред. | ред. код]

З 1934 року був пов'язаний з кількома львівськими редакціями — «Kurier Lwowski», «Lwowski Dziennik Narodowy», «Słowo Narodowe», дописував до «Warszawski Dziennik Narodowy» та «Kurier Poznański». Входив до місцевих органів Національної партії, а в 1938—1939 роках був членом Головного комітету партії.

У званні молодшого лейтенанта брав участь у вересневій кампанії, потім вирушив до Угорщини. Перебував в Італії, Франції та Шотландії, а крім військової служби, вів активну журналістську діяльність. Серед іншого, опублікував відому статтю «Zmotoryzowana Emigracja» (в журналі «Jestem Polakiem» у 1940 році), в якій гостро критикував довоєнну владу. Ініціював видання еміграційного органу Національної партії «Myśl Polska». Отримав відпустку з армії та став головним редактором журналу, який виходив у 1941—1945 роки. Продовжував публікуватися в «Myśl Polska» навіть після його відновлення у 1946 році, а також співпрацював з «Myśl Polska» і «Dziennik Żołnierza». Входив до керівного органу емігрантської Національної партії, член і секретар Політичного комітету, опублікував памфлет «Свобода преси в Польщі» (1946) і сценарій «Базові ідеологічні засади та деякі принципи політичної системи Національної партії» (1950).

У 1951 році переїхав до США. Очолював польську секцію відділу досліджень і публікацій Комітету Вільної Європи та був редактором двотижневика «Wiadomości z Polski i o Polsce». У 1956—1958 роках викладав історію американської культури в Університеті Непалу; своєю посадою він завдячував підтримці Фундації Падеревських. Співпрацював також з ЮНЕСКО. З 1958 року був членом Польського наукового інституту в Нью-Йорку. Окрім журналістської діяльності, займався перекладами американської літератури польською мовою. У 1965 році залишився в Польщі як емісар польсько-американської громади, займаючись благодійністю для дітей.

Смерть[ред. | ред. код]

Раптово помер 23 серпня 1968 року в Кошаліні під час відпустки в Польщі та похований у Забже. Був одружений зі вдовою офіцера польської армії; шлюб закінчився розлученням.

Бібліографія[ред. | ред. код]