Маршанція мінлива

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маршанція мінлива
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Marchantiopsida
Порядок: Маршанціальні (Marchantiales)
Родина: Маршанцієві (Marchantiaceae)
Рід: Маршанція (Marchantia)
Вид:
Маршанція мінлива (M. polymorpha)
Біноміальна назва
Marchantia polymorpha
L., 1753

Маршанція мінлива, маршанція звичайна[1] (Marchantia polymorpha) — рід печіночників (печінкових мохів, Marchantiophyta), що в підручниках біології часто розглядається як типовий представник групи.

Опис[ред. | ред. код]

Це дводомна рослина, має плоский попарно розгалужений талом, зазвичай 2-10 см завдовжки та 1-2 см завширшки, росте апікально. Має численні кореневища, з яких гладкі розташовані глибоко в ґрунті, а бульбоподібні — паралельно поверхні. Названа в честь французького ботаніка Н. Маршана.

Її можна побачити на болотах, у лісах, на вологому камінні вздовж річок. За сприятливих умов маршанція розмножується вегетативно (шляхом утворення вивідкових бруньок, котрі накопичуються у вивідкових кошиках на зовнішній поверхні талому). Вода легко змиває такі бруньки і переносить на інше місце, де кожна з них дає початок новому організму. Статеве розмноження супроводжується виникненням чоловічих та жіночих підставок, на яких розвиваються архегонії та антеридії. Після запліднення із зиготи розвивається нестатеве покоління — спорофіт (спорогон) у вигляді коробочки на підставці. Зрілі спори випадають і, проростаючи, дають початок новому організму.

Використання[ред. | ред. код]

Маршанцію раніше використовувався як засіб від захворювань печінки та туберкульозу.

Маршанція виробляє протигрибкові біс[бібензили] дигідростильбеноїди плагіохін Е, 13,13'-O-ізопроіліденерикардин D, рикардін Н, маршантин Е, неомархантин А, маршантин А та маршантин В. Останніми роками було доведено, що завдяки вмісту цих речовин маршанція має сильну фунгіцидну дію і тому її можна успішно використовувати для лікування грибків шкіри та нігтів. Повідомляється, що ефект у кілька разів сильніший, ніж у комерційних фунгіцидів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Михайло Федосійович Бойко (2015). Українські назви мохоподібних України. Чорноморськ. бот. ж., 11 (2): 178—216

Посилання[ред. | ред. код]