Марічка (ПБА)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПБА «Марічка»
Типпідводний безпілотний апарат
Країна походженняУкраїна Україна
РозробникAMMO.Ukraine
Статусна озброєнні
Основні експлуатантиУкраїна Україна
Роки виробництваз 2023
Вартість одиниці16 млн гривень

ПБА «Марічка» — багатоцільовий ударний підводний безпілотний апарат українського виробництва, здатний вражати широкий спект цілей, а також використовуватися для перевезення вантажу або для дорозвідки.

Історія

[ред. | ред. код]

24 серпня 2023 року було оголошено про успішне випробування нового ударного безпілотного апарату, вперше — підводного[1]. 29 серпня було оприлюднено відозапис випробувань апарата. «Марічка» здатна вражати десантні кораблі, катери, субмарини та ракетоносії, а також берегові укріплення та опори мостів[2][3]. За потреби безпілотник може перевозити вантажі військового чи цивільного призначення замість вибухівки та виконувати розвідувальну функцію[4].

Тактико-технічні характеристики

[ред. | ред. код]

Деякі характеристики ПБА було оприлюднено разом з відеозаписами його випробувань, проте виробник не розкриває інші характеристики дрона з міркувань безпеки. У власних відео розробник розповідає про застосування дрона та його переваги: підводний дрон непомітний для багатьох радарів, сканерів і ехолотів, має режим очікування, вмикання по таймеру або за сигналом і через свій розмір може нести потужний боєзаряд або інше корисне навантаження[4][2].

Характеристика Значення
Довжина 6 м
Ширина 1 м
Дальність ходу до 1000 км
Вартість комплексу 16 млн гривень

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. «Марічка» — відео перших випробувань українського підводного дрона для ураження кораблів і не тільки в радіусі 1000 км. ITC.ua. Процитовано 31 серпня 2023.
  2. а б Підводний дрон МАРІЧКА, під патронатом благодійного фонду АММО УКРАЇНА (укр.), YouTube, процитовано 31 серпня 2023
  3. МАРІЧКА. AMMO.Army. Процитовано 31 серпня 2023.
  4. а б Українські морські дрони: «Марічка», Sea Baby, MAGURA V5 та інші. ITC.ua. Процитовано 31 серпня 2023.