Марія Вітебська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Марія Ярославна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Вітебська
Народилася не пізніше 1305
Померла 1346
Знання мов давньоруська
Титул list of Lithuanian consortsd і принцеса
Конфесія православ'я
Рід Ізяславичі Полоцькі
У шлюбі з Ольгерд
Діти (6) Агріппіна Ольгердовнаd, Федір Ольгердович, Андрій Полоцький[1], Дмитро Ольгердович Брянський і Володимир Ольгердович

Марі́я Яросла́вна (? — 1349, Вільно) — вітебська княжна, перша дружина великого князя литовського Ольгерда, мати його старших синів.

Походження[ред. | ред. код]

Марія ймовірно походила з роду Ізяславичів Полоцьких, а саме їх вітебської гілки — Васильковичів, наслідних вітебських князів. Однак достеменно родовід Марії, і навіть ім'я її батька, невідомі. Князь Ярослав Васильович, як батько Ольгердової дружини, згадується лише в додатку до «Хроніки Биховця», де вміщено «Родовід вітебських князів», який є не зовсім правдивим, і виводить їх від великого князя володимирського Андрія Ярославича.

Біографія[ред. | ред. код]

За Длугошем, матір'ю всіх синів Ольгерда була тверська княжна, ім'я якої він не називає. Пізніше, М. Кромер повторив за Длугоша ці відомості, але з доповненням, що тверську княжну називали Марією, разом з тим Кромер писав про отримання Ольгердом Вітебська через шлюб. Ще пізніше, М. Стрийковський дав відомості, що Ольгерд мав двох дружин — 1-у з Вітебська і 2-у з Твері. Джерело відомостей Кромера (частково) і Стрийковського стало відомо тільки в ХІХ ст. — «білорусько-литовський» літопис зразка «Хроніки Биховця», яку опублікував Т. Нарбут і де ім'я вітебської княжни написане як Анна, а збоку невідомою рукою виправлено на Марія. Немає визначеності, чи зроблена це поправка під впливом «Древа вітебських князів», додатки до «Хроніки Биховця». У «Хроніці Биховця» хронологія шлюбів Ольгерда плутана — вітебська княжна в ній 2-а дружина, а не 1-а, що достовірно відомо з надійних джерел. Тим часом, ім'я 2-й дружини — Уляни Тверської — точно відомо з її грамоти церкви в Озерищі. Плутанину вносить і ім'я, яке Уляна Тверська прийняла в іноцтві — Марина.

Дослідниками відзначено, що пізні джерела змішують імена Ольгердових дружин. За ними, або поруч, йдуть місцеві Вітебські уявлення, ніби Уляна навесні 1392 прийняла схиму з ім'ям Марія, в деяких варіантах Марфа, в Свято-Духовому монастирі. Однак відомо, що Уляна останні місяці жила в Києві, де перед смертю прийняла схиму і була похована в Києво-Печерській лаврі.

Таким чином, називати першу дружину Ольгерда вітебською княжною Марією, досить умовно. Тим не менше саме на першу половину XIV ст. припадає приєднання Вітебського князівства до Великого князівства Литовського, а джерела мовчать про те що це приєднання було насильним. Пізніше Ольгерд вважав Вітебщину своїм особистим «доменом» на відміну від решти литовських володінь які були спільними для усіх Гедиміновичів, і розпорядився нею на власний розсуд передавши другі дружині, Ульяні, з чого можна зробити висновок що Вітебщина була приєднана до Литви саме за допомогою шлюбу Ольгерда.

Діти Марії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]