Мережа (фільм, 1995)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мережа
The Net
Жанр трилер, драма, фантастика
Режисер Ірвін Вінклер
Продюсер Irwin Winklerd і Rob Cowand
Сценарист Джон Бранкато і Майкл Феррісd
У головних
ролях
Сандра Баллок
Оператор Джек Ньютон Грінd
Композитор Марк Ішем
Кінокомпанія Columbia Pictures
Дистриб'ютор InterCom, Netflix і Vudu
Тривалість 114 хвилин
Мова англійська
Країна США
Рік 1995
Дата виходу 28 липень 1995
Кошторис 22 млн. $
IMDb ID 0113957

«Мережа» (англ. «The Net») — американський кінофільм 1995 року.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

В сюжеті фільму відбивається страх сучасної людини, всі сфери життя якої вже давно контролюються за допомогою комп'ютерів, а майже вся інформація зберігається в комп'ютерних базах даних. Спеціаліст з комп'ютерної безпеки Анжела Беннет випадково отримує від свого колеги Дейла екземпляр троянської програми, яку розробив кібертерорист на псевдо «Преторіанець». Цим кодом, під виглядом антивірусної програми, були заражені всі важливі комп'ютерні системи — банки, аеропорти, навіть бази даних ФБР. Зрештою Дейл гине в авіакатастрофі, викликаній збоєм системи навігації, а Анжела вирушає у відпустку до Мексики, де знайомиться з Джеком Делвіном — чоловіком її мрії. Пізніше з'ясовується, що він працює на Преторіанця, і він намагається вбити Анжелу при спробі відібрати в неї дискету зі зразком троянської програми, та Анжелі вдається втекти на човні. Зіткнувшись із рифом, Анжела непритомніє і приходить до тями в одній з мексиканських лікарень.

Намагаючись повернутися в США, вона дізнається, що всі її дані змінено — тепер на її роботу ходить інша жінка (під її ім'ям), її будинок продається, а вона — якась Рут Маркс, яку розшукує поліція за цілою купою звинувачень від уживання наркотиків до проституції. Анжела була типовим комп'ютерником і мало спілкувалася з іншими людьми, тому єдина людина, яка може підтвердити її історію — психіатр Алан. Втім, за допомоги Преторіанця, він досить швидко опиняється спочатку на лікарняному ліжку, а потім на тому світі після того, як у його комп'ютерній анкеті один за одним змінюються діагнози та призначені ліки.

Значок преторіанців

Анжела повертається на своє місце роботи, де знаходить справжню Рут Маркс (яка займає місце Анжели), та, за допомогою пожежної сигналізації, отримує доступ до її комп'ютера і з паролем Рут копіює на дискету свідчення проти мільярдера Джефа Грега, котрий ховався під ніком «Преторіанець», та його найманців. На виставці з публічного термінала Анжела відправляє електронний лист у ФБР зі всіма доказами й встигає замінити дискету з даними на дискету з вірусом перед тим, як її ловить Джек, котрий через вірусну дискету однією кнопкою стирає все, що накоїв у базах даних Преторіанець, повертаючи головній героїні її життя. Анжела тим часом утікає в темні технічні коридори, де Джек випадково вбиває Рут. Коли він нарешті наздоганяє Анжелу, вона вдаряє його вогнегасником і скидає з даху. Завершується все гучним арештом Грега та поверненням Анжели до спокійного життя зі своєю матір'ю, хворою на синдром Альцгеймера.

Реакція[ред. | ред. код]

Запланований бюджет $ 22 млн. Дата виходу фільму 28 липня 1995 року, чистий прибуток $ 50 727 965 у вітчизняному касовому зборі. На закордонних ринках фільм зібрав $ 110 627 965 по всьому світу і ще $ 23 771 600 в найм (США).

Критика[ред. | ред. код]

Фільм не отримав схвалення і в цілому на думку більшості критиків виявився провальним, зібравши рейтинг усього 30 % на Rotten Tomatoes.[2]

Нагороди[ред. | ред. код]

1996 року на MTV Movie Awards Сандру Буллок номіновано як «найбажанішу жінку».

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Значення чисел у IP може бути тільки від 0 до 255, а у фільмі в даних IP число перевищує це значення, що, напевно, зроблено навмисно.

Кіноляпи[ред. | ред. код]

Ілюстрація кіноляпи
  • Коли Анджела входить у будівлю Кафідрал, на вулиці день, але після того, як вона увімкнула пожежну тривогу, видно, що на вулиці вже вечір.
  • Коли Анджела вводить ім'я Praetorian, щоб знайти його IP, спочатку на екран виводиться 75.748.86.91, а буквально через секунду, на екрані вже інший IP 23.75.345.200, при цьому жоден з них не може існувати з точки зору сучасних мережевих технологій.

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sims, Chris. What We Learned About Technology From 1995's The Net. Wired (амер.). ISSN 1059-1028. Процитовано 17 травня 2023.
  2. The Net - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 19 вересня 2000. Процитовано 17 травня 2023.