Мойше Лейб Колесник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мойше Лейб Колесник
Основні відомості
Ім'я при народженні: Віктор Колесник
Народження 4 липня 1957(1957-07-04) (66 років)
м. Станіслав, нині Івано-Франківськ
Конфесія: юдаїзм
Праці й досягнення
Рід діяльності: рабин
Звання: Головний рабин Заходу України

Мойше Лейб Колесник, або Моше Лейб Колесник (Віктор Колесник; нар. 4 липня 1957 р.), у м. Станіслав, нині Івано-Франківськ) — український єврейський релігійний діяч. Головний рабин Заходу України[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в м. Станіслав (нині Івано-Франківськ, Україна). Мама народилася в Житомирській області, приїхала до цього міста після німецько-радянської війни. Батько — родом з Полтавщини[2], усю війну був в армії, до Станіслава потрапив по своїй системі — був першим головою спортивного товариства «Колос»[3].

Навчався у трьох різних школах рідного міста: спочатку — в СШ № 12, розташованій біля дому, потім — у СШ № 8, закінчив СШ № 14, де тоді працювала мати, що й було причиною переходу[2].

Погляди[ред. | ред. код]

Уважає, що «жид» — фольклорна форма, яку не варто використовувати офіційно, оскільки це може сприйматися як образа, але можна — у приватному житті, що він сам робить у розмовах, наприклад, з представниками старшого покоління Галичини[4].

«Людина, коли молода, коли працездатного віку, то їй треба жити добре і вже, — каже рабин. — Світле майбутнє нікого не цікавить. Усіх цікавить світле сьогодення. Людина мусить працювати, заробляти на життя, жити по-людськи. Економічно ситуація замучила. Молодь виїхала практично вся».

«Нас за місцевістю проживання називають по-різному. У Галіції — галіціянери. Затяті, вперті. Більш затятими були хіба німецькі, їх називали — єкі. Та зараз лишилися одиниці. У Болехові вже нема, в Долині нема, в Калуші пару чоловік, у Галичі вже нікого, в Бурштині теж, у Рогатині — одна чи дві людини лишилися. Косів, Кути, Снятин, Городенка — нема. У Надвірній цього року останній помер. І все. І це те, що на моїх очах».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Райська Є. Синагога у Дрогобичі: одна на трьох [Архівовано 9 липня 2018 у Wayback Machine.] // Zbruč. — 2018. — 26 червня.
  2. а б Зень Т., Саманчук С. Мойше Лейб Колесник: «Шкода, що місто зникає на очах…» [Архівовано 29 серпня 2018 у Wayback Machine.] // Вежа. Сайт щоденних інтерв'ю. — 2017. — 28 лютого.
  3. Дейчаківська С. Останні галіціянери міста: як і чим живе сучасна єврейська громада в Івано-Франківську [Архівовано 29 січня 2020 у Wayback Machine.] // Репортер. — Івано-Франківськ, 2016. — 7 жовтня.
  4. Мойше Колесник [ребе (починаючи з 6:00)].

Посилання[ред. | ред. код]