Молочко Анатолій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Молочко Анатолій Миколайович
Народився 4 липня 1948(1948-07-04) (75 років)
Маньківка,
Черкаська область
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Діяльність науковець
Alma mater Київський університет
Галузь картографія
Заклад Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Вчене звання професор

Анатолій Миколайович Молочко (4 липня 1948 року) — український географ-картограф, кандидат географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 4 липня 1948 року в селищі Маньківка Черкаської області. Закінчив у 1971 році Київський університет кафедра геодезії та картографії, занесений до Книги найкращих випускників університету, у 1975 році закінчив аспірантуру Сектора географії АН УРСР (нині Інститут географії НАН України). Працював у відділі картографії. У 1974—1991 роках викладав картографію за сумісництвом на кафедрі економічної географії Київського державного педагогічного інституту імені Максима Горького. У Київському університеті працює з 1990 року доцентом, з 1995 року завідувач кафедри геодезії та картографії, з 2003 року професор, у 1991—1994 та 1999 році заступник декана з навчальної роботи. У 1991—1995 роках за сумісництвом завідувач науково-дослідної лабораторії геодезії, картографії і фотограмметрії (нині науково-дослідна лабораторія картографії та геоінформатики). Науковий керівник держбюджетних тем. Кандидатська дисертація «Теорія і методика картографічного дослідження охорони атмосферного повітря від забруднення» захищена у 1989 році.

Основні напрями педагогічної діяльності: розробка освітніх програм і навчальних планів підготовки на географічному факультеті бакалаврів, спеціалістів, магістрів, зокрема напряму базової вищої освіти «Геодезія, картографія та землевпорядкування». Викладає нормативні та спеціальні курси: «Геодезія», «Топографія з основами геодезії», «Проектування та складання карт», «Основи наукових досліджень», «Картографічне моделювання», «Геоіконіка», «Основи топоніміки», «Метрологія і стандартизація», «Морська картографія», «Охорона праці».

Член Українського географічного товариства, член редколегій фахових видань: «Вісник геодезії та картографії», «Картографія та вища школа». Член методичної комісії Міністерства освіти і науки України з напряму освіти у сфері геодезії, картографії та землеустрою, член Вчених рад Київського університету. Підготував 2 кандидатів наук.

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

Наукові праці[ред. | ред. код]

Сфера наукових досліджень: картографічне моделювання, прикладна геодезія. Найсуттєвішими здобутками є розробка питань теорії і методики системного картографування природних і соціально-економічних територіальних систем, зокрема в галузі раціонального природокористування, дослідження методології картографічного моделювання, удосконалення навчально-методичних планів і програм підготовки картографів в Україні, науково-організаційна та навчальна робота у вищих навчальних закладах. Основні наукові праці:

  1. (рос.) Картографические исследования природопользования (теория и практика работ). — К., 1991 (у співавторстві).
  2. Картографічне моделювання. — К., 1999 (у співавторстві).
  3. Радіоелектронна геодезія. — К., 2001 (у співавторстві).
  4. Геодезія. Статистична обробка та вирівнювальні обчислювання результатів вимірювань. — К., 2003 (у співавторстві).
  5. Вища геодезія. Вирівнювання типових побудов тріангуляції. — К., 2004 (у співавторстві).
  6. Картографія. — К., 2008 (у співавторстві).

Література[ред. | ред. код]

  1. Географи Київського Університету: Довідник / Олійник Я. Б., Бортник С. Ю., Гродзинський М. Д., Гуцал В. О. та інші. — К., 2003.
  2. Персоналії // Картографія та вища школа: Збірник наукових праць. — К., 2008. Випус 13.
  3. Географічний факультет у персоналіях / Олійник Я. Б., Бортник С. Ю., Гродзинський М. Д., Дмитрук О. Ю. та інші. — К.: ВГЛ «Обрії», 2008.