Москверо-чубань буроволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Москверо-чубань буроволий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Москверо-чубань (Xenotriccus)
Вид: Москверо-чубань буроволий
Xenotriccus mexicanus
(Zimmer, 1938)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Xenotriccus mexicanus
Віківиди: Xenotriccus mexicanus
ITIS: 563727
МСОП: 22699776
NCBI: 2338536

Москве́ро-чуба́нь буроволий[2] (Xenotriccus mexicanus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Ендемік Мексики

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 13,5-14,5 см. Голова і верхня частина тіла коричнювато-оливкові або сірувато-оливкові, горло білувате, груди сірувато-бурі, живіт жовтуватий. На голові чуб. Хвіст і крила темні, на крилах дві білі смуги. Навколо очей світлі кільця, від дзьоба до очей ідуть світлі смуги. Дзьоб зверху чорний, знизу рожевувато-оранжевий, лапи темно-сірі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Буроволі москверо-чубані поширені на півдні Мексики, від Мічоакану і Пуебли до Морелоса і Центральних долин Оахаки. Влітку вони зустрічаються поблизу Монте-Албана, взимку мігрують в долину річки Бальсас. Повідомлення про про стереження птаха в Національному парку Лагуна-дель-Тігре в гватемальському департаменті Петен науковці вважають недостовірним.

Буроволі москверо-чубані живуть в сухих гірських тропічних лісах, і чагарникових заростях. Віддають перевагу дубовим (Quercus) лісам і мескітовим (Prosopis) чагарникам. Зустрічаються на висоті від 950 до 2000 м над рівнем моря. Живляться комахами, на яких чатують серед рослинності. Гніздо чашоподібне, робиться з трави та рослинних волокон, скріплених павутинням, розміщується в чагарниках. В кладці 2-3 коричнювато-жовтих, поцяткованих червонуватими і сірими плямками яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція буроволих москверо-чубанів становить від 20 до 50 тисяч птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Xenotriccus mexicanus.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 4 травня 2014. Процитовано 04 січня 2022.