Мумія: Гробниця Імператора драконів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мумія: Гробниця Імператора драконів
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Офіційний український постер
ЖанрПригоди, бойовик
РежисерРоб Коен
ПродюсерШон Деніел, Боб Дюксейd, Джеймс Джекс і Стівен Соммерсd
СценаристМайлз Міллар
У головних
ролях
Брендан Фрейзер
Джет Лі
Марія Белло
Джон Ханна
Люк Форд
Мішель Єо
Ізабелла Леонг
ОператорSimon Duggand
КомпозиторРенді Едельман
КінокомпаніяRelativity Media
The Sommers Company
Alphaville Films
Дистриб'юторUniversal Pictures (США)
B&H (Україна)
Тривалість111 хв.
Моваанглійська
мандаринська
санскрит
КраїнаСША США
КНР КНР
Канада Канада
Німеччина Німеччина
Рік2008
Дата виходу31 липня 2008 (США)
31 липня 2008 (Україна)
Кошторис$145 млн
Касові збори$401 128 639
IMDbID 0859163
ПопереднійМумія повертається
themummy.com
CMNS: Мумія: Гробниця Імператора драконів у Вікісховищі

«Мумія: Гробниця Імператора драконів» (англ. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor) — американський пригодницький фільм 2008 р., продовження фільмів Мумія (1999) і Мумія повертається (2001). Головні ролі виконували: Брендан Фрейзер, Марія Белло, Джон Ханна, Люк Форд і Джет Лі. Фільм випущено 1 серпня у США, режисер — Роб Коен, сценаристи — Альфред Гоу, Майлз Міллар, продюсери — Стівен Соммерс (режисер двох попередніх фільмів), Боб Даксей, Шон Деніел і Джеймс Джекс. Події відбуваються у Китаї на відміну від попереднього єгипетського сюжету.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Сюжет переноситься з Єгипту до Китаю. Дослідник Рік О'Коннелл (Брендан Фрейзер) повертається, щоб боротися з воскреслим імператором Цинь Ши Хуаном (Джет Лі) від давньокитайських катакомб до морозних гімалайських висот. У цьому йому допомагають його дорослий син Алекс (Люк Форд), дружина Евелін (Марія Белло, що змінила Рейчел Вайс) і її брат Джонатан (Джон Ханна).

Імператор Цинь Ши Хуан, перемігши і поневоливши народи, безуспішно шукає секрети вічного життя. Він відправляє генерала Міна на пошуки всемогутньої чаклунки, яка знає секрет життя. Мін знаходить чаклунку, вона не виявляється старою і потворною, як він вважав. Чаклунка з генералом закохуються один в одного. Після розкриття секрету вони постають перед імператором. Імператор обіцяє з'єднати їх долі, але потім страчує Міна і ранить чаклунку. Перед смертю чаклунка насилає прокляття на імператора і його армію. Не стримавши слова, проклятий чаклункою (Мішель Єо) провести вічність в сплячці, безжалісний імператор-дракон Китаю і його 10 000 воїнів залишалися забутими на 2000 років, закуті в глині ​​як величезна, мовчазна теракотова армія.

Двадцяте століття. Сім'я О'Коннелів живе звичайним життям, з жалем згадуючи минуле. Але коли авантюриста Алекса О'Коннелла змушують обманом пробудити стародавнього правителя від свого вічного сну, безстрашний молодий археолог повинен просити допомоги у єдиних людей, які знають більше за нього, як перемагати нежить — своїх батьків. Він зустрічає Лінь, і разом з батьками вони знаходять житло чаклунки. Починається битва. Імператор піднімає свою армію. Цзи Юань відроджує армію мертвих і піднімає їх на боротьбу з імператором. У люті імператор починає битву з Цзи Юань, і вона ціною свого життя знаходить кинджал імператора, здатний його вбити. Перед смертю вона говорить Лінь «проткни йому серце». О'Коннелли разом направляються до імператора і відправляють його в пекло назавжди. У підсумку імператор убитий, його армія розпорошена. Протягом пригоди Алекс налагоджує відносини з батьком, а також закохується в Лінь — дочку чаклунки і генерала Міна. Після смерті імператора Лінь позбавляється безсмертя, і вони залишаються разом.

Реліз

[ред. | ред. код]

Касові збори

[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулася в Москві 24 липня 2008 р. Фільм мав широкий випуск у 3760 театрах в Північній Америці на 1 серпня 2008-го. Станом на 10 жовтня 2008 р. загальні внутрішні збори фільму становили $102 491 776 і $298 636 863 зовнішні. Загальні збори склали $401 128 639 по всьому світу.

Під час показу в Україні, що розпочався 31 липня 2008 року[1], протягом перших вихідних фільм демонстрували на 91 екрані, що дозволило йому зібрати $1,141,327 і посісти 1 місце в кінопрокаті того тижня. Фільм залишився на першій сходинці українського кінопрокату наступного тижня, адже досі демонструвався на 91 екрані і зібрав за ті вихідні ще $440,468.[2] Загалом фільм в кінопрокаті України пробув 10 тижнів і зібрав $2,429,865, посівши 4 місце серед найбільш касових фільмів 2008 року.[3]

Критика

[ред. | ред. код]

Мумія: Гробниця імператора-дракона отримав негативні відгуки з боку кінокритиків, хоча у нього були високі доходи у прокаті. Фільм набрав 13 % рейтинг на Rotten Tomatoes, заснований на 167 відгуках.[4]Metacritic повідомляє, що на основі 33 відгуків, середній рейтинг 31 зі 100.[5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor: Release Info. imdb.com. Процитовано 9 грудня 2017. (англ.)
  2. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Процитовано 9 грудня 2017. (англ.)
  3. 2008 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 10 грудня 2017. Процитовано 9 грудня 2017. (англ.)
  4. Rotten Tomatoes. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Архів оригіналу за 4 січня 2014. Процитовано 14 серпня 2013.
  5. Metacritic. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Архів оригіналу за 16 лютого 2010. Процитовано 14 серпня 2013.

Посилання

[ред. | ред. код]