Мушля (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мушля
Зображення
Зображує P. jacobaeusd
CMNS: Мушля у Вікісховищі

Мушля — негеральдична фігура в геральдиці.

Зображення зазвичай обмежується мушлею гребінця, у багатьох мовах названою на честь апостола Якова Старшого. Його ще називають мушлею паломника і є атрибутом святого з 1250 року[1]. Вона з'являється на гербах з часів Середньовіччя, оскільки була ідентифікаційним символом паломників на шляху Святого Якова до Сантьяго-де-Компостела в Іспанії. Її носили на головному уборі.

Опис[ред. | ред. код]

Ця негеральдична фігура найчастіше зустрічається у французьких гербах. Множинне представлення в знаку переважає кількість окремих зображень. На багатьох гербах мушля зображена в трифолій, тобто дві над однією. Число три часто відображене у розташуванні на стовпах або смугах. У самій главі щита мета — не досягти суміщення, а 2:1. У щитовій облямівці їх велика кількість. Правилом є сторона стику, звернена догори.

Забарвлення (тинктура) можлива у всіх кольорах, але переважають метали срібло і золото. Розкриті мушлі зустрічаються рідко.

Мушля також використовується як бризура.

Символіка[ред. | ред. код]

  1. Християнськість та паломництво. Знак часто асоціюється із християнськими паломниками, зокрема, з символікою святого Якова, патрона паломників. У цьому контексті мушля може вказувати на духовне паломництво.
  2. Знак подорожі. Мушля може бути символом звичайної подорожі, мандрів та відкриттів. У гербах вона може символізувати важливі шляхи та шляхові розв'язки.
  3. Елемент родоводу. Як бризура мушля може символізувати знак покоління. Так, у канадській геральдиці вона символізує шосту доньку. Мушля на ламбелях колишніх герцогів Кембриджських і Сассекських натякає на герб Спенсерів їхньої матері, Діани, принцеси Уельської.
  4. Символ моря. У деяких випадках мушля може бути пов'язана з риболовлею та морською тематикою, вказуючи на важливість цих аспектів для конкретної місцевості чи роду.

Папський герб і мушля паломника[ред. | ред. код]

Для свого папського герба Бенедикт XVI вибрав, серед інших фігур, велику мушлю паломника, яка також була включений у його герб як архієпископа Мюнхена і Фрайзінга. У описовій частині його автобіографії пропонується кілька інтерпретацій:

  1. як посилання на докторську дисертацію Бенедикта Августина, в життєписі якого мушля має значення як знак невичерпності Бога. Колір у гербі архієпископа срібно-блакитний і синьо-золотий показує мушлю, занурену у воду (море) з посиланням на це тлумачення,
  2. як вказівка на те, що життя християнина можна розуміти як паломництво до Бога,
  3. припущення спадкоємності з Іваном Павлом II, який також бачив себе паломником у своєму офісі,
  4. як вираження зв'язку Бенедикта з Регенсбургом і тамтешньої церкви Святого Якоба.

Приклади[ред. | ред. код]

Його можна знайти на державному гербі Гвінеї-Бісау, а також як символ нафтової компанії Shell.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Walter Leonhard: Das große Buch der Wappenkunst. Entwicklung, Elemente, Bildmotive, Gestaltung. 2., durchgesehene und erweiterte Auflage. Georg D. W. Callway, München 1978, ISBN 3-7667-0345-5.

Веб-посилання[ред. | ред. код]