Міс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міс (англ. Miss, скорочене від англ. mistress), — форма звертання до неодруженої жінки в англомовних країнах. Зазвичай вживається як пряме звертання, а також перед прізвищем, ім'ям. Іншомовні відповідники — мадемуазель (фр.), українською панна.

До одруженої жінки в англомовних країнах вживається слово «місис»[1] (англ. missis, Mrs). Таке розрізнення в англомовних країнах зазнало феміністської критики через мовне уречевлення жінки (так, з 2012 року слово «мадемуазель» завдяки зусиллям жіночого руху заборонене до вжитку в офіційних документах Франції): звернення «Ms» [mız] може бути використане для жінок незалежно від сімейного стану. Один з найвідоміших феміністських журналів другої хвилі має назву «Ms.»[2].

Аналогом звертання до чоловіків (без залежності від їх шлюбного статусу) є слово «містер» (англ. mister, Mr), мосьє (фр.), пан (укр., пол.)

Приклад використання в культурі: американський фільм «Маленька міс Щастя».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • lingvo.ua[недоступне посилання з липня 2019]
  1. Український правопис. Київ: Наукова думка. 2019. с. 166. ISBN 978-966-00-1728-3.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 липня 2017. Процитовано 27 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)