НАШІ 30

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
НАШІ 30 (документальний серіал)
Загальні дані
Жанр документальний мультимедіа проєкт
Країна Україна
Мова українська
Метод поширення онлайн, Національна суспільна телерадіокомпанія України
Рік 2021
К-сть епізодів 9 документальних фільмів і 20 подкастів
Творча команда
Продюсер(и) Гуменюк Наталія Петрівна, Лабораторія журналістики суспільного інтересу
Технічні дані
Українськомовна локалізація

НАШІ 30 — документальний мультимедіа проєкт, що вийшов до 30-ї річниці Проголошення незалежності України. У проєкті зібрані історії про 1990-ті роки в Україні, записані з вуст учасниць і учасників цих подій. «НАШІ 30» нараховує 9 документальних фільмів і 20 подкастів, які створила Лабораторія журналістики суспільного інтересу. Матеріали проєкту були опубліковані на платформах Суспільного мовника[1][2].

Задум та історія створення[ред. | ред. код]

У квітні 2021 року відбулася прем’єра документального проєкту «НАШІ 30», присвяченого історії 1990-х років в Україні[3]. Серед матеріалів проєкту — 9 документальних фільмів і лонгрідів до них, 20 подкастів та понад 100 коротких інтерв'ю з українцями — свідками подій епохи 90-х — у форматі «усної історії»[2].

Ідея проєкту була розроблена на основі дослідження «Від «воєн пам’яті» до спільного майбутнього: подолання поляризації в Україні», над яким працювали Лабораторія журналістики суспільного інтересу, науковці програми Арена, що діє при Лондонській Школі Економіки та Університеті Джонса Гопкінса, а також фахівці Київського міжнародного інституту соціології та мережі «Zinc Network»[4].

Це дослідження було покликане дослідити ставлення українців до різних історичних подій. Дослідники зокрема з’ясували, що 90-ті роки були травматичним періодом для багатьох українців[5][6].

Проєкт «НАШІ 30» створила команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу, незалежних соціологів, дослідників та журналістів за підтримки Посольства США в Україні[1].

Документальні фільми та подкасти проєкту «НАШІ 30» розповідають про історії шахтарів, кримських татар, екоактивістів, українських жінок, ветеранів Афганської війни; про те, як українці виборювали перші спортивні «нагороди незалежності», вчилися відпочивати по-новому і жити в новій країні. Подкасти озвучили відомі українцями, зокрема виконавиця ONUKA, Сергій Жадан, Джамала, Тарас Тополя, Ірма Вітовська[2][7].

Епізоди серіалу та випуски подкасту розповідають історії людей з різних областей, загалом охоплюючи всю Україну[8].

У межах проєкту також було створено інтерактивний простір «Жива історія», де зібрані історичні дані, документи та архівні відомості. Тут також була можливість усім охочим залишити власний спогад про 90-ті роки[2][9].

Продюсерка і головна редакторка про проєкт[ред. | ред. код]

«Це історія онлайн, творчо оцифрована. Ми дали можливість українцям залишити цей шмат історії онлайн. Головним для мене у проєкті було поєднати покоління. Це данина поколінню наших батьків. Сьогоднішні 30-літні, можливо, у чомусь недооцінювали батьків. У дослідженнях, які передували проєктові, ми з’ясували, що 90-ті — це травма для багатьох. Люди соромилися умов того життя, не говорили про це. Зараз є можливість цю травму пережити, розказати про неї, перенести її в історію. Згадуємо це сьогодні і розуміємо, що таки якось впоралися, вижили»,— Наталя Гуменюк[5]

Епізоди серіалу «НАШІ 30»[ред. | ред. код]

  • Фільм перший «Чуєш гуркіт касок? Шахтарські протести»
  • Фільм другий. До 35-річчя катастрофи на ЧАЕС «Горів не блок. Екопротести після Чорнобиля»
  • Фільм третій. «Ми вас туди не посилали. Афганська війна»
  • Фільм четвертий. Присвячено нашим мамам «Я не зламалась»
  • Фільм п’ятий. До Дня боротьби за права кримськотатарського народу «Самоповернення в Крим»
  • Фільм шостий. «Все дозволено!»
  • Фільм сьомий. «З ногами на вівтар. Біле братство»
  • Фільм восьмий. «Швидше, вище, сильніше в 90-ті»
  • Фільм дев'ятий. «Той день, коли»[10]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Суспільне запускає мультимедійний проєкт «Наші 30» до річниці незалежності України. stv.detector.media (укр.). 14 квітня 2021. Процитовано 29 квітня 2023.
  2. а б в г Суспільне запускає проєкт «НАШІ 30» - спогади українців про перші роки Незалежності. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 29 квітня 2023.
  3. Наші 30. В Україні запускають документальний серіал і подкаст про життя українців у перші роки незалежності. nv.ua (укр.). Процитовано 30 квітня 2023.
  4. suspilne. «Горів не блок» — Суспільне покаже документальний фільм про зародження екоруху в Україні у серіалі «НАШІ 30». corp.suspilne.media (англ.). Процитовано 30 квітня 2023.
  5. а б Добра ностальгія дає можливість сказати, ой, це моя молодість, але я не хочу так більше — авторка ідеї проєкту про українські 90-ті. Громадське радіо (укр.). Процитовано 30 квітня 2023.
  6. Михайло Зиґар представив діджитал-проєкти про Бабин Яр. babynyar.org (українська) . 17.09.2021. Архів оригіналу за 22 січня 2022. Процитовано 30.04.2023.
  7. Слухати НАШІ 30. Жива історія. 90.in.ua. Процитовано 30 квітня 2023.
  8. Документальний проєкт "НАШІ 30" про історію перших років незалежності, розказану українцями на Українському радіо | Новини | Українське радіо. www.nrcu.gov.ua (ua) . Процитовано 30 квітня 2023.
  9. Розказати про НАШІ 30. 90.in.ua. Процитовано 30 квітня 2023.
  10. Дивитися НАШІ 30. 90.in.ua. Процитовано 30 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сайт проекту: www.90.in.ua
  • Усі випуски подкасту «НАШІ 30. Жива історія» на SoundCloud
  • Усі епізоди документального серіалу «НАШІ 30» на YouTube
  • Спогади українців про події 90-х років: 90.in.ua/oral-history