Березанський рунічний камінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Березанський рунічний камінь
Тип рунічний камінь
Матеріал вапняк
Висота 0,47 м
Ширина 0,48 м
Написи рунічна писемність
Створення XI століття
Відкриття 1905
Ким знайдено Е. Р. Штерн
Місце о. Березань
Місцезнаходження Одеський археологічний музей
Координати 46°21′36″ пн. ш. 31°14′35″ сх. д. / 46.360° пн. ш. 31.243° сх. д. / 46.360; 31.243
Ідентифікатор A-50378
Мова давньоскандинавська
Період доба вікінгів
Культура давньоскандинавська
Runedata ID X Ua Fv1914;47
Текст – Оригінал
krani: kerþi: (h)alf : þisi: iftir: kal: fi: laka: si(n)
Переклад
Ґрані зробив цей насип на згадку про Карла, свого побратима

Березанський рунічний камінь — варязький рунічний камінь XI століття в Україні, на чорноморському острові Березань (Миколаївська область, Очаківський район). Знайдений 1905 року Ернстом Штерном під час археологічних розкопок, на так званому шляху з варяг у греки. Встановлений на варязькому похованні. Містить напис рунами «Ґрані зробив цей насип на згадку про Карла, свого побратима» (Grani gærði hvalf þessi æftiʀ Karl, felaga sinn). Об'єкт Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія».

Опис[ред. | ред. код]

Березанський камінь

Знайдений при розкопках на Березані в 1905 році професором Новоросійського університету Е. Р. фон Штерном. За відомостями Е. Р. фон Штерна, плита була в курганному насипі, де були виявлені поховання. Плита була розташована біля голови похованого, а напис було перевернуто текстом донизу. За припущенням Ф. А. Бруна, цей камінь потрапив у поховання як вдруге використаний і спершу був поставлений до іншого захоронення.

Рунічний камінь, виявлений на острові Березань, є безперечним свідченням того, що острів був пунктом, через який проходили подорожі варягів зі Скандинавії до Візантії.[1]

Камінь із рунічним написом зроблений із вапняку, нижня частина його не збереглася. Збережені розміри плити: висота — 0,47 м, ширина — 0,48 м. Руни висічені по дузі, по верхньому краю каменя[2].

Напис[ред. | ред. код]

Напис на камені.

Рунічний напис свідчить: «Krani kerthi half thisi iftir kal fi laka sin» («Ґрані зробив курган цей по Карлу, своєму товаришеві (фелаґі)»). Текст повідомляє, що Ґрані не лише виготовив стелу з написом, а й поховав свого товариша в кургані (half). Напис цікавий ще й тим, що він поставлений не родичами загиблого, а його соратником по подорожі. Термін «фелаґі» склався й існував у дружинно-торговельному середовищі вікінгів, тому, безсумнівно, похований і його товариш Ґрані були учасниками якогось військово-торговельного походу. Можливо, загиблий вікінг і Ґрані, що поставив камінь, були вихідцями з острова Ґотланд, бо в тексті напису вжито слово half (курган), найпоширеніше на Ґотланді і менш уживане в інших областях Швеції. Також за готландське походження вікінга Ґрані, що поставив камінь, промовляє і розташування напису по дузі, що теж є специфічною ознакою готландських написів. Але гіпотеза про готландське походження вікінгів залишається лише припущенням, бо стислість напису не дозволяє цього стверджувати напевно.

Рунічний напис був викарбуваний у XI столітті[2].

Див. також[ред. | ред. код]

  • {{Script}} — шаблон для відображення рунічної писемності.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У IX—XI століттях острів Березань замикав шлях із «варягів у греки» — Волховсько-Дніпровську річкову магістраль протяжністю близько 1500 км. Це був торговий трансєвропейський водний шлях, що з'єднував Скандинавію і Візантію. Шлях із «варягів у греки» починався від гирла Неви і далі йшов на південь по системі річок та озер: Ладозькому озеру, Волхову, озеру Ільмень, річках Ловать, Усвячь, Каспля, Лучесь, верхній течії Західної Двини та системі волоків на Дніпрі в районі Смоленська. У Смоленську починався шлях по Дніпру, який виводив на простір Чорного моря, у Дніпровський лиман, при виході з якого саме й розташований острів Березань.
  2. а б Мельникова Е. А. Скандинавские рунические надписи: тексты, перевод, комментарий. — М., 1977. — С. 154—155.

Література[ред. | ред. код]

  • F. Braun, T. J. Arne: Den svenska runstenen från ön Berezanj utanför Dneprmynningen (Der schwedische Runenstein auf Beresan vor der Dnjeprmündung), in: E. Ekhoff (Hrsg.): Fornvännen årgång 9, 1914, S. 44–48. online [Архівовано 4 листопада 2012 у Wayback Machine.]
  • Мельникова Е. А. Скандинавские рунические надписи: тексты, перевод, комментарий. — Москва, 1977
  • Лебедев Г. С. Эпоха викингов в Северной Европе. — Ленинград, 1985. — 285 с.
  • Pritsak, O. The origin of Rus. Cambridge, Mass.: Distribuert av Harvard University Press for Harvard Ukrainian Research Institute, 1987.
  • Jansson, S. B.F. Runes in Sweden, 1997?, ISBN 91-7844-067-X
  • Duczko, W. Viking Rus: Studies on the Presence of Scandinavians in Eastern Europe [Архівовано 30 квітня 2016 у Wayback Machine.]. Leiden: Brill, 2004, ISBN 90-04-13874-9.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Березанський рунічний камінь