Наргіз Аліярова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наргіз Аліярова
азерб. Nərgiz Əliyarova
Основна інформація
Дата народження 1968
Місце народження Баку, Азербайджанська РСР, СРСР
Роки активності 1992 — тепер. час
Громадянство Азербайджан
Професії піаністка, музикознавиця
Інструменти фортепіано і піаніно
Жанри класична музика
Нагороди
Заслужений артист Азербайджану

Наргіз Аліярова (азерб. Nərgiz Əliyarova; нар. 1968, Баку) — азербайджанська піаністка[1][2] і музикознавиця класичної музики.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в Баку 1968 року[3].

У 1986 році закінчила з золотою медаллю Середню спеціальну музичну школу імені Бюльбюля і вступила до Азербайджанської державної консерваторії на фортепіанний факультет. У студентські роки за успіхи в навчанні відзначена Ленінською стипендією. 1991 року з відзнакою закінчила консерваторію і продовжила своє навчання в асистентурі-стажуванні при консерваторії.

Від 1992 року Аліярова почала працювати у Бакинській музичній академії, спершу викладачкою, потім старшою викладачкою, доценткою і з 2010-го року професоркою. 2001 року захистила дисертацію на тему «Сонати для скрипки і фортепіано азербайджанських композиторів» (Питання стилю і інтерпретації) і здобула науковий ступінь кандидата мистецтвознавства. Від 2002 року вона є солісткою Азербайджанського державного фортепіанного тріо[az], створеного при Азербайджанській державній філармонії.

У 2009 і 2010 роках вона випустила два компакт диски. Аліярова — авторка понад десяти наукових статей, методичних посібників і навчального посібника.

З дев'яти років Аліярова почала виступати в республіці і ряді країн Європи із сольними концертами, в складі різноманітних ансамблів і як солістка із симфонічними і камерними оркестрами.

Після закінчення консерваторії стажувалася в Росії, Німеччині і Великій Британії.

2008 року Наргіз завоювала ІІ місце і звання лауреатки на 11-му Міжнародному конкурсі імені П'єтро Ардженто в Італії. Того ж року Аліярову відзначено званням заслуженої артистки Азербайджанської Республіки. 2010 року Вища атестаційна комісія Азербайджанської Республіки присудила Аліяровій вчене звання професора. Того ж року їй присуджено Почесний диплом Польської держави за «пропаганду творів Шопена».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. George Grella (25 квітня 2019). Violinist Hemsing makes an impression in duo recital: Hemsing played with Azerbaijani pianist Nargiz Aliyarova. newyorkclassicalreview.com (англ.). New York Classical Review. Архів оригіналу за 21 листопада 2020. Процитовано 8 квітня 2020.
  2. BWW News Desk (3 березня 2020). The Kennedy Center Announces The Millennium Stage Schedule for April 2020. BroadwayWorld.com (англ.). Broadway World. Процитовано 8 квітня 2020.
  3. Nargiz Aliyarova. etcetera-records.com (англ.). Etcetera records. Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 8 квітня 2020.

Література[ред. | ред. код]

  • Margaretha Coornstra. Weldoordacht spel van Aliyarova [Архівовано 28 жовтня 2020 у Wayback Machine.] // Pianist magazine nr. 3, oktober 2015
  • Azerbaijani works / Jocdat Hajiyev, Kara Karayev, Arif Melikov, Azer Rzayev, Akshin Alizadeh, Franghiz Alizadeh, Vagif Mustafazadeh, Faradj Karayev, Ismayil Hajibeyov, Javanshir Guliyev, Faik Sudjaddinov ; Nargiz Aliyarova — 2016 — 11 S.
  • Nargiz Aliyarova plays Frédéric Chopin. — [S.l.], 2015.

Посилання[ред. | ред. код]