Наше майбутнє (фонд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє»
Тип фонд
Рік заснування 2007
Засновник Вагіт Алекперов
Розташування Москва, Росія
Ключові фігури Наталія Звєрєва
Сфера діяльності соціальне підприємництво
Число співробітників 17 осіб (2013 рік)
Вебсайт http://www.nb-fund.ru/

Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє» — некомерційна організація, яка декларує своєю метою розвиток соціального підприємництва в Росії. Фонд заснований в 2007 році президентом і співвласником нафтової компанії «Лукойл» Вагітом Алекперовим. Штаб-квартира розташована в Москві. Директор фонду — Наталія Звєрєва[1].

Станом на жовтень 2021 року фонд, за власними даними, надав підтримку 312 проектів соціального підприємництва, які розташовані в 59 регіонах Росії, на їх реалізацію було виділено у вигляді безвідсоткових позик 787,97 мільйонів рублів[2]. Серед основних інфраструктурних проектів фонду: всеросійський конкурс «Соціальний підприємець», Лабораторія соціального підприємництва, програма «Більше, ніж покупка», яка відкриває продукції соціальних підприємців дорогу в торгові мережі, премія «Імпульс добра»[3][4]. Окрім фінансової та організаційної допомоги, фонд надає соціальним підприємцям правову, консультаційну та інформаційну підтримку.

Фонд «Наше майбутнє» є членом Global Impact Investing Network (GIIN) і Asian Venture Philanthropy Network (AVPN)[5]. В 2020 році фонд зайняв 3 місце в рейтингу Forbes серед кращих благодійних фондів найбагатших росіян[6].

За словами Вагіта Алекперова, акції компанії «Лукойл», які йому належать, він заповів фонду «Наше майбутнє»[7].

Заснування[ред. | ред. код]

Фонд був заснований в 2007 році з ініціативи російського бізнесмена Вагіта Алекперова, який після його створення запросив Наталію Звєрєву бути директором фонду[8]. Декларовані цілі — реалізація довгострокових соціально значимих програм і проектів, які працюють на принципах соціального підприємництва. На думку РБК, Фонд «Наше майбутнє» став одним з перших приватних фондів в Росії, який допомагає в створенні власного бізнесу інвалідам, багатодітним сім'ям, вихованцям дитячих будинків і тим, хто в громадському житті часто залишається незатребуваним[9][10].

Діяльність[ред. | ред. код]

Конкурси[ред. | ред. код]

З 2008 року Фонд проводить всеросійський конкурс проектів «Соціальний підприємець», в ході якого проводиться відбір соціальних проектів для надання адресної фінансової допомоги. Першим проектом соціального підприємництва, який отримав підтримку фонду, стала компанія «Обладунки», яка займається виробництвом ортопедичних систем для людей з пошкодженням спинного мозку — їм в підтримку було виділено 9,5 мільйонів рублів (4 мільйони перераховані безоплатно, а 5,5 мільйонів дані у формі безпроцентної позики на оборотні кошти строком на 2 роки)[11][12]. Станом на 2021 рік конкурс працює 13 років, і за цей час в ньому виграли грошові безвідсоткові позики 312 проекти з 59 регіонів Росії на загальну суму 787,97 мільйонів рублів[2]. З 2018 року мінімальна величина позики, яка надавалась, була збільшена з 500 тисяч до 2 мільйонів рублів, а підприємці, які брали участь в конкурсі вперше, змогли претендувати на позики до 10 мільйонів рублів, нарівні з переможцями минулих років. Одночасно максимальний термін погашення позики зріс з 7 до 10 років[13][14]. Також в 2018 році фонд оголосив про виділення в рамках конкурсу соціально-перетворюючих проектів позик в розмірі від 10 до 40 мільйонів рублів з грейс-періодом до 3 років[15]. У 2021 році Фонд оголосив про трансформацію конкурсу «Соціальний підприємець» у відповідь на пропозиції Мінекономрозвитку щодо надання підтримки соціальним підприємцям, в тому числі через надання пільгових позик через державну систему мікрофінансових центрів. Заявлена ​​мета трансформації конкурсу - надання допомоги ряду найбільш нужденних регіонів[16]. В результаті конкурс був розділений на два: конкурс соціально-перетворюють проектів, переможцям якого надаються безвідсоткові позики на суму від 10 до 40 мільйонів рублів (30% від загального бюджету конкурсу) на придбання нерухомості та обладнання терміном до 10 років, і конкурс соціально-підприємницьких проектів, за підсумками якого видаються безвідсоткові позики на реалізацію проектів на суму від 3 до 7 мільйонів рублів терміном до 5 років[17].

Фонд також надає підтримку соціальним підприємцям з розробки та просуванню на ринок франшизи їхнього соціального бізнесу. В даний час підтримку в розробці франшизи отримали: мережа оздоровчих садків повного дня «Сходинки», майстерні з ремонту інвалідних візків «Обсервер», є художні центри для дітей та дорослих «Чудеєво», мережа геріатричних центрів «Опіка», цілодобова служба соціальної допомоги інвалідам та людям похилого віку «Система Турбота»[18][19].

З 2015 року фонд «Наше майбутнє» і МСП Банк підтримують всеросійський конкурс проектів в області соціального підприємництва «Кращий соціальний проект року», організований Російським державним соціальним університетом спільно з Міністерством економічного розвитку РФ[20][21].

Премія «Імпульс добра»[ред. | ред. код]

Церемонія вручення премії «Імпульс добра — 2015»

Щорічно Фонд вручає премію «Імпульс добра» за внесок в розвиток і просування соціального підприємництва в Росії. Премія заснована в 2011 році, з метою заохочення кращих вітчизняних соціальних підприємців та залучення уваги держави до питань розвитку соціального підприємництва на території Росії[22]. Перше нагородження відбулося в 2012 році. Премія присуджується в шести основних номінаціях[22]:

  • За особистий внесок у розвиток соціального підприємництва (нагороджується фізична особа)
  • За системний підхід до соціального підприємництва (фізична або юридична особа)
  • За кращу корпоративну програму з розвитку соціального підприємництва (юридична особа)
  • За кращу регіональну програму підтримки соціального підприємництва (суб'єкт Російської Федерації) — номінація заснована Міністерством економічного розвитку Росії
  • За краще висвітлення соціального підприємництва засобом масової інформації (нагороджується ЗМІ)
  • За кращу російську освітню програму в сфері соціального підприємництва (освітня установа)

У 2015 році була введена спецномінації «За особистий внесок у розвиток соціального підприємництва в сфері культури». Переможцями в ній ставали актори: Євген Миронов (2015), Костянтин Хабенський (2016), Єгор Бероєв і Ксенія Алфьорова (2017), Сергій Безруков (2018). У 2019 номінацію не вручали.

У 2018 року премія вручалася в номінації — «За кращий проект соціального підприємництва в сфері цифрової економіки» (для фізичної або юридичної особи)[23][24]. На сьомій церемонії вручення премії «Імпульс добра» 4 жовтня 2018 відбулося підписання угоди між фондом «Наше майбутнє» та Фондом підтримки соціальних проектів. У тому ж році премія «Імпульс добра» посіла перше місце на церемонії Eventiada IPRA GWA в номінації «Кращий проект в області KCB»[25].

У 2019 премія вручалася в новій номінації «Кращий стартап в сфері соціального підприємництва»[26], а також в спецномінації «За перший випуск зелених облігацій в Росії»[27]. З прийняттям в Росії закону про соціальне підприємництво організаторами премії було зафіксовано зростання числа заявок на її отримання: 332 проти 230 роком раніше[28][27].

Гості церемонії мають можливість відвідати традиційну виставку інноваційних проектів соціальних підприємців[27].

У зв'язку з пандемією COVID-19, прийнято рішення не проводити церемонію вручення премії «Імпульс добра» в 2020 році. З тих же причин наступне вручення премії відбулося в онлайн-форматі, 27 жовтня 2021 року[29]. На премію було подано понад 200 заявок[30].

З моменту заснування премії її були удостоєні 101 лауреат більш ніж з 20 регіонів Росії[27].

На думку доктора економічних наук В.Ю. Кулькової, номінація «За кращу регіональну програму підтримки соціального підприємництва» премії «Імпульс добра» може використовуватися для офіційного визнання прогресивних регіональних практик в області розвитку соціального підприємництва в Росії[31].

Антикризова підтримка[ред. | ред. код]

Засоби, зекономлені через скасування церемонії вручення премії «Імпульс добра» в 2020 році, Фонд направив на адресну підтримку 40 найбільш постраждалих від наслідків пандемії соціальних підприємств, з числа тих, яким підтримка вже надавалась раніше. Підтримка надається у формі грантів або викупу продукції, яка потім направляється на благодійні потреби. Всього на ці цілі було виділено 11,7 мільйона рублів[32].

Фонд також оголосив про відстрочку строком на 6 місяців на повернення раніше виданих позик для сумлінних позичальників, діяльність яких виявилася припинена в результаті пандемії[33].

Більше, ніж покупка[ред. | ред. код]

Стенд «Більше, ніж покупка!» на церемонії вручення премії «Імпульс добра», 2016

Для просування товарів російських соціальних підприємців у 2014 році Фонд «Наше майбутнє» спільно з компанією «Лукойл» запустив проект «Більше, ніж покупка!»[34][35][36].

Проект запущений у формі конкурсу, переможці якого отримують можливість реалізовувати свої товари в магазинах мережі автозаправних станцій «Лукойл» в більшій частині регіонів Росії[37].

У магазинах перших двох АЗС відразу після старту програми в січні 2014 року можна було придбати валянки (які користувалися найбільшим попитом), повстяні сумки, подушки-трансформери, скатертини, рушники, фермерські молочні продукти, сувеніри та іншу продукцію, вироблену соціальними підприємствами «Веселий повсть», «Майстерня Чернікових», «Допомагати легко!», «Наївно? Дуже»[37][38]. Весь реалізований товар має спеціальне маркування[36]. Асортимент змінюється в залежності від попиту.

До кінця 2014 року експеримент був визнаний успішним, і число автозаправних станцій, в торгових залах яких були розміщені стенди з виробами соціальних підприємців, було збільшено до 42 (в цілому по Росії)[39]. До кінця 2016 року, за даними самого фонду, до проекту «Більше, ніж покупка!» було підключено 134 заправки в 14 регіонах Росії[40]. У перспективі планується розширювати цю практику[41] і підключити до проекту більше 3000 заправних станцій по всій країні[42].

В травні 2017 року проект «Більше, ніж покупка!» був удостоєний всеросійської премії «Добра справа», заснованої громадською організацією підприємців «Ділова Росія», в спеціальній номінації «За підтримку соціальних підприємців»[43].

Станом на 2019 рік продукція бренду «Більше, ніж покупка» реалізується у 1550 точках продажу в 55 регіонах Росії, в проекті зайняті 55 постачальників і представлено 250 найменувань товарів[44].

У 2020 році, з метою створення інфраструктури ринку збуту продукції соціальних підприємців через інтернет, фонд «Наше майбутнє» підписав угоду з інтернет-платформою «Ярмарок Майстрів», найбільшим майданчиком продукції ручної роботи малих підприємств, індивідуальних підприємців і самозайнятого населення[45].

Під час пандемії COVID-19 проект налагодив випуск одноразових медичних масок і рукавичок[46].

У 2021 році, за власними даними фонду, в рамках проекту діяло вже близько 2 тисяч торгових точок. За рік було реалізовано товарів на суму більш ніж 150 млн рублів, підтримано 35 виробників з числа соціальних підприємців, у тому числі 8 підприємств Всеросійського товариства сліпих[47].

Лабораторія соціального підприємництва[ред. | ред. код]

Лабораторія соціального підприємництва була створена Фондом «Наше майбутнє» в 2014 році з метою формування нових інструментів підтримки і розвитку соціального бізнесу в Росії, з червня 2014 року веде освітню діяльність. Заявлена місія Лабораторії — допомога у створенні та розвитку соціального бізнесу. Лабораторія проводить безкоштовне і платне навчання для початківців і вже діючих соціальних підприємців. Відеозаписи безкоштовних дистанційних курсів і семінарів розміщуються на каналі YouTube.

За власними даними, охоплення освітніх курсів і вебінарів Лабораторії соціального підприємництва становить 130 000 осіб. З 2014 року пройшло 150 вебінарів, 26 очних заходів і 15 тематичних курсів, залучено 100 тренерів. У 2017 році Лабораторія соціального підприємництва перемогла в номінації «Кращий проект в області корпоративних комунікацій» і зайняла 3-е місце в номінації «Кращий громадський проект» міжнародного конкурсу комунікаційних проектів Eventiada IPRA GWA 2017.

Робота з регіонами Росії[ред. | ред. код]

В 2012 році фонд посприяв розвитку в Вологодській області інтересу до соціального підприємництва, за його сприяння 10 соціальних проектів Вологодської області отримали гранти для розвитку[48].

У лютому 2012 року фонд спільно з міністерством економіки і торгівлі Калмикії провів в республіці конкурс проектів соціального підприємництва «Ярмарок соціальних ідей», переможцям якого надали можливість участі у другому турі конкурсу «Соціальний підприємець-2012»[49].

Фонд регулярно проводить загальноросійські та регіональні зльоти соціальних підприємців. Перший загальноросійський зліт відбувся 25 квітня 2012 року[50][51][52].

У 2014 році фонд підтримав соціальне підприємництво в Волгоградській області, підписавши тристоронню угоду між фондом «Наше майбутнє», Міністерством економіки, зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Волгоградської області і Центром консалтингу та аутсорсингу «Наше майбутнє», про підтримку соціального підприємництва в цьому регіоні[53].

19 березня 2015 року стало відомо, що фонд спільно з організацією «Міжнародний форум лідерів бізнесу» підписали угоду, метою якої є просування менторства в соціальному підприємництві з метою його розвитку. Метою угоди є організація і подальше проведення різних спільних заходів. Іншими цілями угоди є обмін досвідом і просування ініціатив партнера[54]. Для початку результати угоди планується спробувати в спільному проекті в Пермському краї, потім передбачається розгорнути співробітництво в інших регіонах[55].

Восени 2016 року був запущений пілотний проект з розвитку соціального інвестування в Югрі[56]. Проект став частиною комплексної моделі розвитку соціального підприємництва в Югрі, що включила в себе набір нормативних та інших документів, інструментів і механізмів, що забезпечують розвиток і підтримку соціальних проектів, взаємодію підприємницької спільноти з органами влади. В результаті були знайдені 30 інвесторів, які висловили готовність профінансувати 8 регіональних проектів у сфері соціального підприємництва на загальну суму в 115,6 мільйонів рублів. Розробники проекту планують розповсюдити його на інші суб'єкти Російської Федерації в 2019 році[57].

Фонд «Наше майбутнє» виступає партнером Форуму соціальних інновацій регіонів. Другий форум відбувся в Красногорську 8-9 червня 2017 року[58][59]. Також в Красногорську, в Будинку Уряду Московської області, 16 травня 2018 року відбувся найбільший всеросійський зліт соціальних підприємців, орієнтований на соціальних підприємців — виробників товарів, і на який вперше були запрошені представники ритейлу[60].

18 квітня 2019 року фонд підписав угоду про співпрацю з урядом Ямало-Ненецького автономного округу[61].

Співпраця з великим бізнесом і держструктурами[ред. | ред. код]

У липні 2013 фонд підписав угоду про підтримку соціального підприємництва спільно з організацією «Опора Росії» і банком «УРАЛСИБ»[62].

У травні 2015 фонд спільно з компанією «Норнікель» взяв участь в доопрацюванні 15 бізнес-проектів, метою яких є усунення соціальних проблем мешканців Заполяр'я[63].

В кінці 2017 року були підведені підсумки першого грантового конкурсу «Дій без кордонів» — спільного проекту пивоварної компанії «Балтика», що стала ініціатором комплексної програми підтримки інвалідів, і фонду «Наше майбутнє», який виступив організатором конкурсу. Серед соціальних підприємців-початківців фінансову підтримку отримали 9 проектів з 6 регіонів Росії на загальну суму понад 3,4 млн рублів[64]. Серед діючих підприємців фінансову підтримку отримали 7 проектів з 7 регіонів Росії на загальну суму понад 2,7 млн рублів. Крім грантової підтримки, в рамках програми проводиться тематична Онлайн-школа соціального підприємництва для навчання підприємців-початківців створенню і розвитку соціального бізнесу, спрямованого на підтримку людей з інвалідністю[65].

У квітні 2019 року фонд «Наше майбутнє» та найбільша російська нафтохімічна компанія «Сибур» запустили спільну комплексну програму підтримки і розвитку соціального підприємництва в Тобольську і Тобольському районі. Програма проходила у вигляді грантового конкурсу серед соціальних підприємців регіону і тривала до кінця 2019 року[66]. Надалі «Наше майбутнє» та «Сибур» продовжували співробітництво[67].

У липні 2019 року фонд «Наше майбутнє» та Корпорація з розвитку малого та середнього підприємництва (Корпорація МСП) уклали партнерську угоду, предметом якого стала можливість отримання соціальними підприємцями гарантії по позиці від Корпорації МСП. Гарантія розглядається Фондом як додаткове забезпечення по позиці[68].

Освітня та консультаційна діяльність[ред. | ред. код]

Фонд «Наше майбутнє» уклав більше 20 угод про підтримку соціального підприємництва з вищими навчальними закладами Росії[69]. Серед них:

регіон місто організація рік
1 Санкт-Петербург Санкт-Петербург Вища школа менеджменту СПбДУ 2010
2 Москва Москва Російський державний соціальний університет 2014
3 Нижньогородська область Нижній Новгород Нижньогородський університет ім. М. І. Лобачевського 2014
4 Республіка Татарстан Казань Казанський федеральний (Поволжський) університет 2015
5 Красноярський край Красноярськ Сибірський федеральний університет 2015
6 Архангельська область Архангельськ Північний (Арктичний) федеральний університет 2015
7 Ставропольський край Ставрополь Північно-Кавказький федеральний університет 2015
8 Білгородська область Білгород Білгородський державний національний дослідницький університет 2015
9 Новосибірська область Новосибірськ Новосибірський державний університет економіки та управління 2015
10 Свердловська область Єкатеринбург Уральський федеральний університет імені Б. М. Єльцина 2015
11 Ростовська область Ростов-на-Дону Північно-Кавказький інститут філіал РАНХіГС 2015
12 Республіка Комі Сиктивкар Комі республіканська академія держ. служби і управління ДОУ ВО 2016
13 Москва Москва Російський економічний університет імені Плеханова 2016
14 Москва Москва Інститут Соціального проектування, НДІ ФДБОУ «РЕУ ім. Г. В. Плеханова» 2016
15 Ростовська область Ростов-на-Дону Південний федеральний університет 2016
16 Пермський край Перм Пермський державний національний дослідницький університет ВШЕ 2017
17 Іркутська область Іркутськ Іркутський державний університет 2017
18 Кіровська область Кіров Вятський державний університет 2018
19 Республіка Калмикія Еліста Калмицький державний університет 2018
20 Краснодарський край Сочі Сочинський державний університет 2018
21 Волгоградська область Волгоград Волгоградський державний університет[70] 2019
22 Астраханська область Астрахань Астраханський державний університет[71] 2020

У вузах викладаються експериментальні курси соціального підприємництва, а також впроваджуються освітні програми, розроблені за участю Фонду. Передбачається включення цих програм в освітній стандарт для навчання соціальному підприємництву на базі вищої школи[72].

Фонд також виступив співорганізатором однієї зі шкіл соціального підприємництва (в Сургуті)[73].

У травні 2018 року фонд «Наше майбутнє» та російське товариство «Знання» підписали угоду про «поширення знань в галузі соціального підприємництва»[60]. У 2020 році фонд підписав угоду з «Агентством мережевих інновацій», експериментальним мережевим майданчиком додаткової, передпрофесійної підготовки і професійної освіти для школярів, організованого Російською академією освіти і Федеральним інститутом розвитку освіти РАНХіГС[74].

Фонд надає всебічну консультаційну підтримку соціальним підприємцям, спектр якої розширився після прийняття в Росії закону про соціальне підприємництво. З грудня 2019 року на сайті фонду діє онлайн-помічник щодо вступу до реєстру соціальних підприємців[75]. Фонд поширює брошури, присвячені цьому питанню, а з квітня 2020 року проводить телефонні консультації[76].

Під час пандемії COVID-19 в Росії фонд проводив для соціальних підприємців двотижневий навчальний онлайн-марафон «Як перевести бізнес в онлайн»[77].

Міжнародна співпраця[ред. | ред. код]

Прес-конференція, організована фондом «Наше майбутнє», за участю нобелівського лауреата Мохаммада Юнуса, 2 липня 2019

У квітні 2016 року Фонд «Наше майбутнє» та Республіканська конфедерація підприємництва (Республіка Білорусь) підписали меморандум про співпрацю[78]. Аналогічний меморандум було підписано в травні 2016 року з Фондом «Євразія Центральної Азії» (ФЕЦА), що є лідером в просуванні соціального підприємництва в Казахстані[79].

За межами пострадянського простору Фонд співпрацює з організаціями та експертами з Великої Британії, Італії, Південної Кореї, США, Німеччини, Китаю[80], Сінгапуру[81]. У жовтні 2013 року Фонд провів першу міжнародну конференцію «Соціальні інновації» в Москві[82]. У жовтні 2017 року відбулася друга міжнародна конференція «Соціальні інновації: визначаємо майбутнє»[83][84]. Найбільш тісні контакти склалися між Фондом і Центром управління соціальними підприємствами Південної Кореї[85][86].

Влітку 2019 року Фонд організував візит до Москви лауреата Нобелівської премії миру, соціального підприємця Мохаммада Юнуса. В рамках візиту відбулася прес-конференція з підбиттям підсумків Міжнародного дня соціального бізнесу та презентація книги Юнуса «Світ трьох нулів»[87][88].

Інтернет-проекти[ред. | ред. код]

Фонд створив і підтримує два тематичних портали: «Новий бізнес: соціальне підприємництво» (nb-forum.ru), що висвітлює діяльність соціальних підприємств і підприємців в Росії і в світі, а також портал «Банк соціальних ідей» (social-idea.ru), що містить інформацію про ідеї соціальних підприємств — вже реалізованих або готових до реалізації[89].

Дослідницька та видавнича діяльність[ред. | ред. код]

У листопаді 2014 року було презентовано каталог «Соціальне підприємництво Росії», створення якого було підтримано фондом[90]. 3 березня 2015 року електронна версія каталогу була викладена для вільного скачування[91]. У січні 2016 року побачило світ друге, розширене видання каталогу, яке було складене за підсумками 2015 року[92]. У третє видання каталогу, опубліковане в березні 2017 року, увійшло 436 соціальних підприємств, які працюють на території Росії[93]. Фонд «Наше майбутнє» також підтримав випуск каталогу «Соціальне підприємництво Росії» на 2018[94] і 2019 роки[95].

Фонд активно співпрацює з видавництвом «Альпіна Паблішер». У різні роки за підтримки фонду було видано переклади популярних книг про соціальне підприємництво Девіда Борнштейна, Крейга Дарден-Філліпса, Джилла Кікала і Томаса Лайонса, Лестера Саламона. У 2015 році побачив світ посібник «Створення успішного соціального підприємства» авторства Наталії Звєревої[96]. У 2016 році за підтримки фонду було видано книгу про соціальне підприємництво в Південній Кореї[97], а також брошуру експерта фонду Сергія Пономарьова «Російські та американські практики підтримки соціального підприємництва»[98]. У 2017 році фонд «Наше майбутнє» розпочав співпрацю з видавництвом «Політична енциклопедія» (РОССПЕН). Першим спільним проектом стала книга «Соціально-перетворюючі інвестиції. Як ми змінюємо світ і заробляємо гроші» авторства Ентоні Багг-Левіна і Джеда Емерсона, провідних експертів в області інвестицій соціального впливу[99].

У тому ж році у видавництві «Манн, Іванов і Фербер» вийшла книга «Дельфіни капіталізму» — спільний проект фонду «Наше майбутнє» та лабораторії «Одного разу» Дмитра Соколова-Митрича. У книгу включені «10 історій про людей, які зробили все не так і досягли успіху». Серед її героїв: Роман Аранін («Обсервер»), Олексій Маврин («Опіка»), Наталія Нікітіна (музей «Коломенська пастила» і «Місто-музей» в Коломні), Олександр Мещанкін (центр молодіжного туризму «Росомаха») та інші . У 2020 році проект був продовжений — в книгу «Дельфіни капіталізму 2» увійшли історії ще 8 успішних стартапів, серед яких «ВкусВилл», «Кнопка життя» і «Моторика»[100][101]. Влітку 2018 року за підтримки фонду у видавництві «Ексмо» вийшла книга Роджера Мартіна і Саллі Осберг «Виходячи за рамки кращого: Як працює соціальне підприємництво». Передмову до російського видання написала директор фонду «Наше майбутнє» Наталія Звєрева[102].

В кінці 2019 року фондом, за підтримки Міністерства економічного розвитку Російської Федерації, була опублікована у відкритому доступі книга Атлас практик розвитку соціального підприємництва суб'єктами РФ"", за авторством Н. І. Звєрєвої. На 2020 рік заплановано видання друкованої версії книги[103][104]. У 2020 році фонд «Наше майбутнє» спільно з НДУ ВШЕ провів і оприлюднив дослідження «Світовий досвід розвитку імпакт-інвестицій». У дослідженні, що тривало 11 місяців, було проаналізовано та узагальнено досвід 17 країн в галузі соціального підприємництва та імпакт-інвестицій[105][106].

Восени 2020 року за підтримки фонду у видавництві «Ексмо» вийшла книга експерта в області імпакт-інвестицій Морган Саймон «Реальний вплив. Як інвестиції допомагають побудувати кращий світ»[107].

Рейтинги[ред. | ред. код]

У 2020 році фонд «Наше майбутнє» зайняв 3 місце в рейтингу Forbes «20 кращих благодійних фондів найбагатших росіян». Роком раніше фонд був в тому ж рейтингу на 8-й позиції[6]. В 2021 році Forbes опублікував рейтинг втретє, і фонд «Наше майбутнє» зайняв в ньому 6 рядок, набравши 63,8 балів з 100 можливих.[108] Засновнику фонду Вагіту Алекперову була вручена премія «Філантроп року» за підтримку соціального підприємництва[109][110].

У 2021 році фонд «Наше майбутнє» був удостоєний EVPA Data Transparency Label 2021 («Знака прозорості даних» від Європейської асоціації венчурної філантропії) «за активну участь в дослідженнях»[109][110].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наталья Зверева (27.03.2014). Законодатель мод. Новый сектор экономики. Частный корреспондент. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 12 квітня 2021.
  2. а б Фонд «Наше будущее» профинансировал социальный медицинский проект в Астрахани. Агентство соціальної інформації. 4 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  3. Названы социальные предприниматели, получившие беспроцентные займы Фонда «Наше будущее». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 30 липня 2018. Процитовано 3 жовтня 2018.
  4. Фонду «Наше будущее» — девять лет. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 6 июня 2016. Процитовано 30 червня 2016.
  5. Foundation of regional social programs Our Future. AVPN. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  6. а б Ольга Павлова (25 лютого 2020). 20 лучших благотворительных фондов богатейших россиян. Рейтинг Forbes. Forbes. Процитовано 5 березня 2020.
  7. Юлия Вяткина (19 января 2015). Вагит Алекперов: акции ЛУКОЙЛа будут переданы в фонд «Наше будущее». Агентство стратегічних ініціатив. Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 19 травня 2015.
  8. Фонд "Наше будущее" поддержал более 70 соцпроектов из 36 регионов. РИА Новости. 29 ноября 2012. Архів оригіналу за 14 травня 2015. Процитовано 14 травня 2015.
  9. Венера Петрова. Социальный бизнес: благородные побуждения, приносящие прибыль. РБК. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 22 квітня 2015.
  10. Елизавета Бебех, Владимир Кривко (27 вересня 2013). Понять с полуслова: в необычной парикмахерской просьбы клиентов читают по губам. РИА Новости.
  11. Фондом региональных социальных программ «Наше будущее» принято решение о финансовой поддержке первого проекта в области социального предпринимательства. Наше будущее. 12 травня 2008. Процитовано 10 травня 2015.
  12. Римма Авшалумова. (12 листопада 2010). Инвалид Алексей Налогин создал компанию, чтобы помочь себе и другим. Відомості. Процитовано 10 травня 2015.
  13. Изменились условия конкурса «Социальный предприниматель». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 20 березня 2018. Процитовано 1 квітня 2018.
  14. Эльмира Кобина (22 березня 2018). Фонд «Наше будущее» увеличил займы для социальных предпринимателей. Деловое обозрение. Процитовано 2 квітня 2018.
  15. Новые условия конкурса «Социальный предприниматель»: беспроцентные займы до 40 млн рублей. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 7 червня 2018. Процитовано 6 липня 2018.
  16. До таких віднесені Астраханська, Волгоградська, Нижегородська, Калінінградська області, Ханти-Мансійський автономний округ, Пермський край, Республіка Комі.
  17. Фонд «Наше будущее» обновил конкурс «Социальный предприниматель». Агентство соціальної інформації. 25 лютого 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  18. Наталья Баранова (21 лютого 2017). Бесплатная разработка франшизы: конкурс для предпринимателей и НКО. Процитовано 27 жовтня 2017.
  19. В Москве наградили победителей конкурса «Социальный франчайзинг». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 4 червня 2018. Процитовано 6 липня 2018.
  20. Определены лауреаты конкурса «Лучший социальный проект года». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 10 лютого 2020. Процитовано 5 березня 2020.
  21. Финалистами конкурса «Лучший социальный проект года» стали 389 человек. РИА Новости. 6 лютого 2020. Процитовано 5 березня 2020.
  22. а б Ежегодная премия «Импульс Добра». РБК Инновации. 27 марта 2015. Архів оригіналу за 22 квітня 2015.
  23. Открыт прием заявок на соискание премии «Импульс добра». Агентство соціальної інформації. 21 березня 2018. Процитовано 2 квітня 2018.
  24. Премию «Импульс добра» впервые вручат проекту в сфере цифровой экономики. Банковское обозрение. 24 квітня 2018. Процитовано 2 травня 2018.
  25. Объявлены победители Eventiada IPRA GWA 2018. Leadership Dialogue Forum 2018. 11 грудня 2018. Процитовано 29 грудня 2018.
  26. Впервые Премию «Импульс добра» получит лучший стартап-проект. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 15 травня 2019. Процитовано 2 червня 2019.
  27. а б в г Лауреатов Премии «Импульс добра» наградили в Москве. Фонд «Наше Будущее». 18 жовтня 2019. Процитовано 11 листопада 2019.
  28. Югра стала лидером по количеству заявок на премию «Импульс добра». Югра-ТВ. 18 вересня 2019. Процитовано 10 жовтня 2019.
  29. Объявлены лауреаты Премии «Импульс добра-2021». Российская газета. 28 жовтня 2021. Процитовано 5 листопада 2021.
  30. На Премию «Импульс добра – 2021» поступило более 200 заявок. Российская газета. 12 серпня 2021. Процитовано 22 серпня 2021.
  31. Кульвова В. Ю. Реализация государственной поддержки социального предпринимательства в развитии услуг социальной сферы в РФ в региональных практиках // Вопросы управления. — 2021. — № 2(69). — С. 90-101.
  32. Премия "Импульс добра" пройдет в 2021 году. Фонд региональных социальных программ «Наше будущее». 8 червня 2020. Процитовано 15 червня 2020.
  33. Фонд «Наше будущее» помогает социальным предпринимателям бороться с последствиями пандемии коронавируса (рос.). Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 23 червня 2020. Процитовано 15 червня 2020.
  34. Больше чем покупка. «Expert Online». 31.01.2014. Архів оригіналу за 22 жовтня 2014. Процитовано 12 квітня 2021.
  35. Товары соцпредпринимателей будут продаваться на АЗС ЛУКОЙЛ. "РИА Новости". 30.01.2014.
  36. а б Анна Чесова (31 січня 2014). На московских заправках появились товары социальных предпринимателей. The Village.
  37. а б Фонд «Наше будущее» объявляет конкурс для соцпредпринимателей «Больше, чем покупка». Агентство соціальної інформації. 29 квітня 2014. Архів оригіналу за 1 жовтня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  38. Больше, чем покупка!. НТВ. 3 лютого 2014. Процитовано 28 травня 2016.
  39. «Больше, чем покупка!»: в 2015 году товары социальных предпринимателей появятся на автозаправках в регионах РФ. Агентство соціальної інформації. 24 грудня 2014. Процитовано 28 травня 2016.
  40. Обзор важнейших событий российского социального бизнеса в 2016 году. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 29 декабря 2016. Процитовано 2 квітня 2017.
  41. «Мы двигались на ощупь». Kommersant.ru. 21 квітня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  42. На заправках ЛУКОЙЛ теперь продаются товары социальных предпринимателей. Агентство соціальної інформації. 30 січня 2014. Архів оригіналу за 1 жовтня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  43. Лучшие практики социально-ответственного бизнеса отмечены премией «Благое дело». ТАСС. 26 травня 2017. Процитовано 1 червня 2017.
  44. Социальных предпринимателей приглашают присоединиться к проекту «Больше, чем покупка». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 28 листопада 2019. Процитовано 16 січня 2020.
  45. Фонд «Наше будущее» и «Ярмарка мастеров» будут сотрудничать. Агентство соціальної інформації. 20 березня 2020. Процитовано 9 квітня 2020.
  46. «Больше, чем покупка»: социальные предприниматели производят защитные маски и перчатки. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 28 травня 2020. Процитовано 15 червня 2020.
  47. В России стремительно растет число социальных предпринимателей: Фонд «Наше будущее» подвел итоги. ФРСП «Наше будущее». 8 лютого 2022. Процитовано 12 лютого 2022.
  48. Сергей Тачаев (26 февраля 2015). Бизнес начинается со школы. Невское время. Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 19 травня 2015.
  49. Даяна Джамбинова (8 февраля 2012). В Калмыкии стартовал конкурс идей бизнес-проектов в социальной сфере. Российская газета. Архів оригіналу за 14 травня 2015. Процитовано 14 травня 2015.
  50. Слет социальных предпринимателей 2012. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 6 апреля 2012. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 2 листопада 2016.
  51. Оксана Григоренко (26 октября 2016). Всероссийский слет социальных предпринимателей. Москва-Онлайн. Процитовано 2 листопада 2016.
  52. В Москве пройдет Всероссийский слет социальных предпринимателей. АСИ. 25 октября 2016. Процитовано 2 листопада 2016.
  53. Социально ориентированный волгоградский бизнес получит дополнительную поддержку. Волга-Медиа. 27 марта 2014. Архів оригіналу за 20 травня 2015. Процитовано 20 травня 2015.
  54. У социального бизнеса появятся наставники. news-nn.com. 19 марта 2015. Архів оригіналу за 17 травня 2015. Процитовано 17 травня 2015.
  55. Фонд «Наше будущее» и Международный форум лидеров бизнеса подписали соглашение о сотрудничестве. Агентство стратегічних ініціатив. 19 марта 2015. Архів оригіналу за 17 травня 2015. Процитовано 17 травня 2015.
  56. Великолепная девятка // Огонёк. — 2016. — № 50 (19 грудня). — С. 28.
  57. Отчёт за 2017 год. — Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». — С. 63.
  58. Будущее – за социальными инновациями регионов. БМ24. 10 червня 2017. Архів оригіналу за 22 вересня 2017. Процитовано 26 червня 2017.
  59. В Красногорске пройдет Второй форум социальных инноваций регионов. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 7 червня 2017. Процитовано 26 червня 2017.
  60. а б На слете социальных предпринимателей побывали более 500 человек. Новый Бизнес. 17 травня 2018. Процитовано 4 червня 2018.
  61. Фонд «Наше будущее» подписал соглашение о сотрудничестве с Правительством Ямало-Ненецкого автономного округа. Новый Бизнес. 25 квітня 2019. Процитовано 4 травня 2019.
  62. Анна Румянцева. Изменить мир к лучшему. — Российская газета, 2013. — № 6127 (151).
  63. «Норникель» выделит 40 млн рублей на решение социальных проблем Заполярья. Русская планета. 15 мая 2015. Архів оригіналу за 17 травня 2015. Процитовано 17 травня 2015.
  64. Объявлены победители среди стартапов грантового конкурса «Действуй без границ». Новый Бизнес. 8 травня 2018. Процитовано 3 листопада 2018.
  65. Объявлены первые победители грантового конкурса «Действуй без границ». Действуй без границ. 27 грудня 2017. Архів оригіналу за 3 листопада 2018. Процитовано 3 листопада 2018.
  66. СИБУР и Фонд «Наше будущее» поддержат социальное предпринимательство в Тобольске. Бизнес и общество. 19 квітня 2019. Архів оригіналу за 3 травня 2019. Процитовано 4 травня 2019.
  67. Фонд «Наше будущее» совместно с СИБУРом запускает новую программу «Формула роста». Відомості. 3 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  68. Фонд «Наше будущее» и Корпорация МСП заключили партнерское соглашение. Фонд «Наше Будущее». 19 липня 2019. Процитовано 7 серпня 2019.
  69. Партнёры. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє».
  70. Фонд «Наше будущее» и Волгоградский государственный университет заключили соглашение о сотрудничестве. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 7 березня 2019. Процитовано 4 квітня 2019.
  71. Фонд «Наше будущее» и Астраханский государственный университет договорились о сотрудничестве. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 25 травня 2020. Процитовано 15 червня 2020.
  72. В РЭУ им Плеханова стартовал курс социального предпринимательства. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 22 вересня 2015. Процитовано 30 серпня 2017.
  73. В Югре завершилась сессия Школы социального предпринимательства. Агентство стратегічних ініціатив. 18 марта 2015. Архів оригіналу за 17 травня 2015. Процитовано 17 травня 2015.
  74. Фонд «Наше будущее» заключил соглашение о сотрудничестве с Агентством сетевых инноваций. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 8 квітня 2020. Процитовано 2020-48-08.
  75. Запущен онлайн-помощник по вступлению в реестр социальных предпринимателей. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 2 грудня 2019. Процитовано 7 грудня 2019.
  76. Фонд «Наше будущее» начинает консультировать социальных предпринимателей по вхождению в реестр. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 27 березня 2020. Процитовано 4 травня 2020.
  77. Продолжается онлайн-марафон для социальных предпринимателей «Как перевести бизнес в онлайн». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 21 квітня 2020. Процитовано 4 травня 2020.
  78. Фонд «Наше будущее» подписал меморандум о сотрудничестве с «Республиканской конфедерацией предпринимательства» (Беларусь). Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 21 апреля 2016. Процитовано 29 травня 2015.
  79. Фонд «Наше будущее» и Казахстанский Фонд «Евразия Центральной Азии» (ФЕЦА) подписали меморандум о сотрудничестве. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 24 мая 2016. Процитовано 29 травня 2015.
  80. Делегация из Китая приехала изучать российские практики в сфере социального предпринимательства. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 30 серпня 2019. Процитовано 5 вересня 2019.
  81. В Москве прошла II Международная конференция «Социальные инновации: определяем будущее». pravda.ru. 3 жовтня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  82. 9 октября 2013 года в Москве состоится первая в России Международная конференция «Социальные инновации». Российский микрофинансовый центр. Процитовано 21 грудня 2017.
  83. 2 октября. II Международная конференция «Социальные инновации: определяем будущее». Financial One. 21 вересня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  84. В Москве в понедельник пройдет II международная конференция по социальным инновациям. РИАМО. 2 жовтня 2017. Процитовано 4 червня 2018.
  85. Социальные инновации определили будущее. Итоги II Международной конференции в Москве. Социальная палата. 3 жовтня 2017. Архів оригіналу за 5 жовтня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  86. Республика Корея и Югра обменяются опытом развития социального предпринимательства. Портал малого и среднего предпринимательства Югры. 29 листопада 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  87. Итоги Международного дня социального бизнеса подвели на пресс-конференции в МИА «Россия сегодня». Устойчивый бизнес. 3 липня 2019. Процитовано 5 серпня 2019.
  88. Алена Корк (26 липня 2019). Нобелевский лауреат Мухаммад Юнус: соцпредпринимательство — это почти «вечный двигатель». ТАСС. Процитовано 5 серпня 2019.
  89. Социальное предпринимательство в России (PDF) (рос.). МСП Банк. 2013. Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 25 квітня 2015.
  90. В Москве презентовали каталог «Социальное предпринимательство в России». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 19 ноября 2014. Процитовано 21 квітня 2016.
  91. Первый каталог «Социальное предпринимательство России» открыт для бесплатного скачивания. Агентство стратегічних ініціатив. 3 марта 2015. Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 19 травня 2015.
  92. Фонд «Наше будущее» выпустил каталог «Социальное предпринимательство России – 2016». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 13 января 2014. Процитовано 21 квітня 2016.
  93. 3-е издание каталога «Социальное предпринимательство России». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 16 марта 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  94. Владимир Вайнер (10 травня 2018). Хочу каталог «Социальное предпринимательство». Planeta.ru. Процитовано 23 грудня 2021.
  95. Каталог на 2018 рік вийшов у травні 2018 року, на 2019 рік — у жовтні 2018 року.
  96. Фонд региональных социальных программ «Наше будущее» издал книгу о создании успешного социального предприятия. Агентство стратегічних ініціатив. 16 апреля 2015. Архів оригіналу за 14 травня 2015. Процитовано 14 травня 2015.
  97. Вышла в свет книга о социальном предпринимательстве в Корее. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 16 июня 2016. Процитовано 30 червня 2016.
  98. Юлия Вяткина (13 сентября 2016). Вышла брошюра о поддержке социального предпринимательства в России и США. Агентство соціальної інформації. Процитовано 30 вересня 2016.
  99. Вышла в свет книга о социально-преобразующих инвестициях. Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 30 марта 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  100. Вышла в свет книга «Дельфины капитализма 2.0». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 27 травня 2020. Процитовано 1 квітня 2017.
  101. Вышла книга о людях, которые сделали все не так и добились успеха. Агентство соціальної інформації. 27 травня 2020. Процитовано 15 червня 2020.
  102. Вышла книга о социальном предпринимательстве «Выходя за рамки лучшего». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 4 червня 2018. Процитовано 4 липня 2018.
  103. Лучшие практики развития соцпредпринимательства в регионах выложены в сети. Милосердие.Ру. 19 грудня 2019. Процитовано 9 січня 2020.
  104. Атлас практик развития социального предпринимательства субъектами РФ. Новый бизнес. 16 грудня 2019. Процитовано 9 січня 2020.
  105. Фонд «Наше будущее» обнародовал исследование «Мировой опыт развития импакт-инвестиций». Фонд регіональних соціальних програм «Наше майбутнє». 18 березня 2020. Процитовано 9 квітня 2020.
  106. Инвестиции социального воздействия: мировой опыт. Высшая школа экономики. 2 квітня 2020. Процитовано 9 квітня 2020.
  107. В России вышла книга об импакт-инвестициях. Агентство соціальної інформації. 12 жовтня 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.
  108. Ольга Павлова (28 квітня 2021). 20 лучших благотворительных фондов российских бизнесменов. Рейтинг Forbes. Forbes Russia. Процитовано 11 травня 2021.
  109. а б Forbes Russia вручил премию учредителю Фонда «Наше будущее» Вагиту Алекперову. Фонд «Наше будущее». 21 травня 2021. Процитовано 25 травня 2021.
  110. а б Юлия Варшавская (21 травня 2021). Премия «Филантроп года»: Forbes впервые вручил призы главным меценатам страны. Forbes Russia. Процитовано 25 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]