Ніколас Спаркс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколас Чарльз Спаркс
Nicholas Charles Sparks
Ім'я при народженні англ. Nicholas Charles Sparks
Народився 31 грудня 1965(1965-12-31) (58 років)
Омаха, штат Небраска, США
Країна  США
Діяльність новеліст
Сфера роботи літературна діяльністьd[1], проза[1], документальна література[1], кіновиробництво[1] і кіносценаристикаd[1]
Alma mater Університет Нотр-Дам і Bella Vista High Schoold
Роки активності 1996 — тепер. час
Жанр християнство
любов
трагедія
доля
Конфесія католицька церква
Сайт: Офіційний web-сайт

CMNS: Ніколас Спаркс у Вікісховищі

Ні́колас Ча́рльз Спаркс (англ. Nicholas Charles Sparks; нар.1965) — християнський американський письменник, автор міжнародно визнаних бестселерів. Народився 31 грудня 1965 року у місті Омаха, штат Небраска, США. Закінчив університет Нотр Дам у 1988 році. Є автором 18 опублікованих новел, вісім з яких (Пам'ятна прогулянка, Послання у пляшці, Записник, Тиха гавань, Дорогий Джон, Щасливчик, Остання пісня, Найкраще в мені) були адаптовані та екранізовані у кінематографі. Письменник проживає у місті Нью-Берн, штат Північна Кароліна, із дружиною Кетрін і п'ятьма дітьми — трьома синами та дочками-двійнятками.

Коротка біографія[ред. | ред. код]

Спаркс Чарльз Ніколас народився 31 грудня 1965 року у місті Омаха, штат Небраска, США. Син Патріка Михал Спаркса, професора, та Емми Мері Спаркс, домогосподарки та помічника окуліста. Має брата Майкла Ерла Спаркса (1964-) та померлу сестру Деніель Спаркс (1967-2000). Тому як батько навчався, усе дитинство до 8 років сім'я Спарксів жила у Лос-Анжелесі, штат Міннесота, та у Гранд-Айленді, штат Небраска. У 1974 їх сім'я зрештою осіла у Феір Оукс, штат Каліфорнія, та залишалися там, допоки Ніколас не закінчив вищу школу. У 1984 він з відзнакою закінчив вищу школу Віста (англ. Vista High School), після чого поступив до коледжу, пройшовши увесь шлях і отримавши усі бенефіти від навчання в університеті Норт Дам (англ. University of Notre Dame).

Ніколас зустрів свою дружину Кетрін (з Нью-Хампширу) на весінніх канікулах 1988 року. Вони одружилися в липні 1989 та осіли в Сакраменто. Будучи відриненим як видавництвами, так і юридичною школою, упродовж наступних трьох років Ніколас спробував себе у різноманітних професіях, таких як ріелтор, офіціант, продавець стоматологічної продукції по телефону, а також спробував розпочати свій власний мануфактурний бізнес. У 1992 Ніколас почав продавати фармацевтичні засоби та у 1993 році переїхав до Нью-Берну, штат Північна Кароліна, де він написав свою першу опубліковану новелу Записник (англ. The Notebook).

Ніколас та його дружина на цей час перебувають у Нью-Берні з своїми трьома синами Майлзом, Раяном та Лендоном, а також дочками-двійнятками Лексі та Саванною. Нещодавно Ніколас зайнявся благодійністю.

Має чорний пояс із тхеквондо.

Письменництво[ред. | ред. код]

Ніколас написав свою новелу Плин (англ. The Passing) доки перебував удома на літніх канікулах під час навчання в університеті Нотр Дам. Вона ніколи не була опублікована. У 1989 він написав свою другу, також неопубліковану, новелу Королівські вбивці (англ. The Royal Murders). У 1994 за шестимісячний період, Ніколас написав свою першу новелу, що знайшла свій шлях до публікації, - Записник (англ. The Notebook).

Літературний агент, Тереза Парк, знайшла його роботу у застійнику агентства, котра дуже сподобалась їй, та запропонувала представляти його інтереси. У жовтні 1995 Терезі вдалося отримати для Записника від Time Warner Book Group підтримку у розмірі $1 мільйон. Новела була опублікована у жовтні 1996, та стала для New Yorks Times найкращим продажем у перший же тиждень.

Після свого першого успіху Ніколас написав низку міжнародних бестселлерів, котрі всі були перекладені близько 35 мовами. Чотири з його новел знайшли своє відображення у повнометражних фільмах: Послання у пляшці (1999), Пам'ятна прогулянка (2002), Щоденник пам'яті (2004) та Найкраще в мені. На стан березня 2006 року ці картини отримали такі збори:

Ці успіхи зробили твори Ніколаса одними з найприбутковіших франчайзів у Голлівуді.

Перелік опублікованих робіт[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database

Посилання[ред. | ред. код]